Discul de muzică clasică al anului 2015

'Lux' - nou album 'Voces8' lansat în 2 februarie 2015 - Arpeggio, 4 februarie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.00 ( 6 voturi)

Prima săptămână a lunii februarie ne aduce deja o rază de "lumină" în peisajul discografic. Ansamblul britanic "Voces8" și-a lansat cel de-al doilea album la casa de discuri Decca. Suntem conectați prin urmare în actualitate, odată cu semnalarea acestei apariții cu totul excepționale, care continuă și de fapt, confirmă impresia inițială. Albumul precedent Voces8 - "Eventide" a primit considerații superlative din partea criticii. La fel și acest "Lux", cu sonoritățile sale volatile. Într-o notă meditativă ni se oferă o paletă extinsă stilistic - de la muzica Renașterii, la cea contemporană, chiar fiind depășite granițele discursului academic. Ne gândim la "Teardrop", o piesă "Massive Attack", sau "The Luckiest" de Ben Scott Folds - o piesă din coloana sonoră a filmului About Time de Richard Curtis.

În principal ne familiarizăm cu nume din peisajul actual, cu creatori extrem de valoroși de muzică corală - norvegianul Ola Gjeilo, din Letonia - Eriks Esenwalds și Rihards Dubra, englezii Patrick Hawes și Will Tod, galezul Paul Mealor, Morten Lauridsen din Statele Unite, alături de consacrații John Tavener, Sir Edward Elgar, Serghei Rahmaninov, și pentru a intra și mai adânc pe firul istoriei - Gregorio Allegri cu un translucid Miserere, sau Thomas Tallis. Piesele propuse de ansamblul Voces8 se plasează într-o arie accesibilă (ne referim la segmentul contemporan) cu accente serafice, evocă un parcurs de natură spirituală - o sonoritate etern luminoasă în esența sa, și desăvârșită în planul armoniei. Ritmul este de cele mai multe ori static, sugerând un câmp meditativ, în timp ce consonanța desăvârșită a vocilor amplifică toate calitățile deja enumerate.

Lumea întreagă a suspinat în momentul în care Ansamblul Hilliard s-a retras din circuitul de concert. Ultima lor apariție la Wigmore Hall a avut loc în 20 decembrie 2014. Putem spune cu certitudine însă că locul nu a rămas gol, odată cu impunerea acestui nou ansamblu Voces8 în lumea muzicală - tot britanici, tot à capella, însă opt la număr, într-o componență inedită: doar două voci feminine - soprane, alături de doi contratenori, doi tenori, un bariton și un bas. Grupul a fost înființat în 2005, și este cunoscut nu doar pentru aparițiile sale excepționale în festivaluri de profil, în săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și din Orientul Îndepărtat. Se adaugă un intens program de educație muzicală și de promovare a muzicii corale în școlile europene, desigur nenumărate premii, și alte șapte albume înregistrate înainte ca cei opt Voces să devină artiști Decca. Ceea ce înseamnă că se deschid noi orizonturi pentru muzica corală.

Tot acest ansamblu de armonii, în care descoperim în primul rând disponibilitatea discursului contemporan spre o sferă a consonanțelor, desigur își are locul său distinct în campania "Votează discul anului 2015" la Radio România Muzical.


Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu