Discul de muzică clasică al anului 2015

În premieră - 'Răpirea din serai' cu Rolando Villazon

5 4 3 2 1

Scor : 4.20 ( 5 voturi)

La Radio România Muzical aveți ocazia să ascultați în premieră una dintre cele mai recente realizări discografice care îl au în centru pe tenorul Rolando Villazón - opera mozartiană Răpirea din serai, apărută la casa de discuri Deutsche Grammophon în iulie 2015. Acest nou disc face parte dintr-un amplu proiect prin intermediul căruia se încearcă relansarea carierei artistului mexican, imprimarea fiind precedată de un Don Giovanni în 2012 și de Cosi fan tutte un an mai târziu. Cealaltă constantă a proiectului ce presupune imprimarea a șapte opere mozartiene este prezența lui Yannick Nézet-Séguin la pupitrul dirijoral al Orchestrei de Cameră a Europei. Următoarea partitură pe care Villazón a înregistrat-o a fost, în vara aceasta, Nunta lui Figaro.

Diana Damrau și Thomas Quasthoff - în distribuție

Răpirea, a treia operă din seria celor șapte, îi are în distribuție pe soprana Diana Damrau - Konstanze și pe bas-baritonul Thomas Quastohff - pe care, însă, îl veți auzi într-un rol exclusiv vorbit - Pașa Selim (de altfel artistul s-a retras din viața de concert în 2012, după moartea fratelui său). Rolando Villazón este Belmonte, alți artiști ai casei Deutsche Grammophon fiind distribuiți aici: Paul Schweinester este Pedrillo, Anna Prohaska - Blonda iar Franz-Josef Selig - Osmin.

"Visam să cânt Celeste Aida, însă profesorul meu mi-a dat Mozart"

Într-un interviu acordat publicației Die Welt, Rolando Villazon povestea că la începutul studiilor muzicale voia să cânte Verdi, însă profesorul său i-a spus să uite de asta și i-a dat un volum cu arii în care artistul mexican a găsit și momentul Ich baue ganz auf Deine Stärke, interpretat de personajul mozartianBelmonte. "Aproape că am murit. Apoi am cântat ariile din Regele păstor, fără să știu că peste 20 de ani voi cânta această operă chiar la Salzburg. Aproape că mi-am rupt gâtul atunci cu ea. Dar profesorul meu de canto a avut dreptate atunci când a insistat să abordez acest repertoriu, pentru că exact această tehnică era importantă pentru dezvoltarea mea."

Răpirea din Serai la Opera în interpretări de referință - 25 octombrie 2015

Odată cu Răpirea din serai Villazón interpretează primul său rol german - iată un motiv în plus să ascultați ediția de duminică, 25 octombrie 2015, a emisiunii Opera în interpretări de referință, de la ora 21.00

Wolfgang Amadeus Mozart - "Răpirea din Serai" cu Thomas Quasthoff, Diana Damrau, Rolando Villazón, Anna Prohaska, Paul Schweinester, Franz-Josef Selig, Ansamblul vocal Rastatt, dirijor: Holger Speck, Orchestra de Cameră a Europei, dirijor: Yannick Nézet-Séguin. Înregistrarea este inclusă în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Irina Cristina Vasilescu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu