Discul de muzică clasică al anului 2015

Apariții discografice vieneze - Arpeggio, 3 martie

5 4 3 2 1

Scor : 3.67 ( 3 voturi)

Sub un titlu generic - Ansamblul Filarmonicii din Viena, casa de discuri Deutsche Grammophon a lansat un album cameral chiar în data simbolică de 1 ianuarie 2015 - simbolică prin faptul că o asociem tradiționalului concert de Anul Nou susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena. Ansamblul - de fapt un cvartet cu pian, își dorește să imprime aceeași amprentă, a excelenței cu care ne-a obișnuit de decenii ilustra orchestră, și în plan cameral. Proiectul a fost gândit de unul dintre membrii filarmonicii vieneze - violonistul Shkelzen Doli care a cooptat alți doi instrumentiști - pe violonistul Holger Groh și pe violoncelistul Sebastian Bru, alături de pianistul Gottlieb Wallisch, un artist de anvergură internațională.

Ei propun un program eterogen care debutează cu Cvartetul cu pian nr.1 KV 478 în sol minor de Wolfgang Amadeus Mozart, urmat de o insolită combinație între două lucrări camerale de Robert Fuchs - Trioul cu pian nr.1 op.22 și Cvartetul cu pian nr.2 op.75, două lucrări de Richard Strauss - Vals parafrază și "Liebesliedchen", "Por un cabesa" de Carlos Gardel, și "Beau soir" de Claude Debussy - ca surprize inedite oferite la finalul unui recital vienez. Regăsim aici, dincolo de profesionalismul indiscutabil al celor patru muzicieni, accentul pus pe nota de eleganță și rafinament pe care o asociem în general universului de concert vienez, pe o formă de creativitate care unește un repertoriu clasic cu pagini de secol XX, axate pe o linie a melodicității; o muzică plăcută și potrivită pentru a fi transmisă în lumea largă de televiziunea austriacă în pauza Concertului de Anul Nou de la Viena, cum s-a întâmplat în acest an, 2015.

Se pune accentul de detaliu și pe o calitate a interpretării ce ține cont de delicatețe și de farmecul intrinsec al muzicii, cu atât mai mult cu cât membrii ansamblului și-au propus să imprime sonoritatea Filarmonicii din Viena, la nivelul unui format cameral: sunetul clar articulat, într-un echilibru perfect al vocilor, virtuozitate, și acel gen de rafinament al unei culturi care a marcat prin strălucire și anvergură spațiul european. Ansamblul Filarmonicii din Viena a lansat la început de ianuarie acest album care se adresează cunoscătorilor și iubitorilor muzicii camerale. Apariția în sine poate fi o bucurie pentru categoria amintită.

(Arpeggio - CD review, 3 martie 2015)Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu