Discul de muzică clasică al anului 2015

Albumul Duelul viorilor: Tango

5 4 3 2 1

Scor : 4.60 ( 10 voturi)

Turneele „Duelul viorilor”, de aproape patru ani stârnesc valuri de entuziasm. O demonstrează sălile pline, o demonstrează și acest nou album apărut la Editura Casa Radio, purtând aceeași etichetă.

...un album așteptat cu înfocare, după cum îi este și conținutul și titlul – un duel al viorilor istorice, o confruntare între doi intre cei mai importanți violoniști români actuali, Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, secondați de bunul și nelipsitul lor co-echipier – pianistul Horia Mihail. Subiectul – tango-ul argentinian, accesat fie în variantă tradițională, (apar autori precum Gerardo Matos Rodriguez, Carlos Gardel, Angel Villoldo și Augusto Berto), fie prin prisma mult rafinatului Astor Piazzola, care a dăruit acestui dans, virtuți simfonice în „Anotimpurile” sale (și nu numai).

...accente percutante, inimi de foc, sunete din care țîșnește o muzică pasională care a incitat generații întregi, a traversat continente și continuă să-și reverse mirajul. Ascultând Tango remarci excelența demersului interpretativ și mai ales plăcerea cu care cei trei artiști interpretează o muzică lipsită de temperanțe sau platitudini, respirând frumusețe, poezie și pasiune.

Răsfoind materialul de prezentare, te întâmpină zâmbetul protagoniștilor. Anunță de-altfel un duel amiabil nu doar între un Guarneri și un Stradivarius, ci și între două personalități frumos conturate pe podiumul de concert: solistul-concertist al Orchestrelor Radiodifuziunii Române versus concertmaestrul Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. Frumos este și faptul că nu se caută supremația, duelul se transformă într-o colaborare armoniosă, ca într-un dans în care partenerii își coordonează fiecare pas, fiecare gest în pulsația molipsitoare a muzicii.

...un album lansat în vara anului 2015, pentru toate anotimpurile, inclus în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2015” la Radio România Muzical.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu