Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Recviem „In memoriam” în primă audiție absolută la Filarmonica din Timișoara

Publicat: sâmbătă, 16 Decembrie 2023 , ora 0.00

Astăzi, 16 decembrie, Orchestra și Corul Filarmonicii "Banatul" din Timișoara pregătit de Iosif Todea vor susține un concert vocal-simfonic extraordinar sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea.

Muzicienii vor interpreta în premieră absolută recviemul "In memoriam" dedicat victimelor comunismului. Lucrarea comisionată de filarmonica timișoreană reunește creația a șapte compozitori din șapte state foste comuniste, care au trecut, la fel ca România, prin revoluții, în 1989.

Compozitorii care au participat la scrierea acestui recviem sunt Zygmunt Krauze din Polonia, Martin Smolka din Cehia, Iris Szeghy din Slovacia, Sven Helbig din Germania, László Tihanyi din Ungaria, Dobrinka Tabakova din Bulgaria și Dan Dediu din România.

În ipostaze solistice îi veți putea urmări pe soprana Luiza Fatyol, mezzosoprana Martiniana Antonie, tenorul Marius Vlad Budoiu și pe basul Adrian Sâmpetrean.

Desfășurarea muzicală va începe la ora 19:00.

În prefața concertului, va avea loc o discuție liberă în care scriitorul Emil Hurezeanu și jurnalistul Neculai Constantin Munteanu vor aminti momentele dramatice prin care a trecut România în decembrie 1989.

Ioana Țintea