Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Festivalul George Enescu - concerte în țară

Publicat: joi, 14 Septembrie 2023 , ora 0.00

Astăzi, 14 septembrie, de la ora 12.00, la Casa memorială "George Enescu" din Sinaia este programat recitalul intitulat "Redescoperindu-l pe George Enescu", pe care îl vor susține soprana Rodica Vică și pianista Adina Cocargeanu. Cele două artiste vor interpreta lieduri de George Enescu, Nicolae Bretan și Tiberiu Brediceanu.

În Sala "Capitol" a Filarmonicii din Timișoara, de la ora 19.00, violonista Patricia Kopatchinskaja va conduce Camerata Berna într-un program ce cuprinde lucrări de Franz Schubert, Carlo Gesualdo da Venosa și György Kurtág, printre alții.

Alexandru Ilie va dirija Orchestra Filarmonicii din Arad în concertul extraordinar ce îl va avea solist pe violoncelistul Benjamin Kruithof. Evenimentul începe la aceeași oră 19.00 și aduce în atenție lucrări de Robert Schumann și Antonin Dvoűák.

La Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca este programată a doua seară muzicală susținută în cadrul Festivalului Enescu de muzicieni ce activează în cadrul instituției de învățământ. Concertul cameral care începe la ora 19.00 cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart și Ernest Chausson, interpretate de nume cunoscute precum violoncelistul Octavian Lup, pianistul Mihai Diaconescu și membri ai Cvartetului Arcadia, printre alții.

Mai multe instituții muzicale din țară își deschid stagiunile de concerte astăzi, 14 septembrie, cu evenimente în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

La Ploiești, Filarmonica "Paul Constantinescu" își va deschide stagiunea cu numărul 71 printr-un concert în cadrul căruia vor fi interpretate lucrări de Ludwig van Beethoven și Piotr Ilici Ceaikovski. Dirijează Radu Postăvaru. Soliști: violonistul Liviu Prunaru, pianista Lorena Țecu și violoncelistul Ștefan Cazacu.

Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" din Satu Mare își deschide, de asemenea, noua stagiune prin concertul susținut astăzi împreună cu dirijorul Sergey Simakov și violonista Ioana Forna. Cei prezenți vor putea asculta lucrări de George Enescu, Samuel Barber și Dmitri Șostakovici.

De la aceeași oră, 19.00, la Centrul Multifuncțional din Pitești va avea loc concertul de deschidere a stagiunii filarmonicii din localitate, susținut de orchestra instituției și dirijorul Constantin Grigore. Își dă concursul, ca solistă, pianista Adela Liculescu. Vor fi interpretate partituri semnate de Franz Liszt și Ludwig van Beethoven.

Concertul de deschidere a stagiunii Filarmonicii din Sibiu va avea loc la Sala "Thalia". Orchestra sibiană va fi condusă de dirijorul Roderick Cox, iar ca solistă va evolua violonista Ioana Cristina Goicea. Programul cuprinde lucrări de György Ligeti, Erich Wolfgang Korngold și Piotr Ilici Ceaikovski. Ora de începere este 19.00.

Norela Costea