Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

A încetat din viață pianista Ioana Maria Lupașcu

Publicat: joi, 31 August 2023 , ora 8.05
În această dimineață de 31 august 2023 a încetat din viață pianista Ioana Maria Lupașcu la vârsta de 45 de ani. Născută la 19 septembrie 1977, la Brăila, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani, iar la vârsta de 6 ani a susținut primul recital în fața publicului. A absolvit Liceul de Muzică ''George Enescu'' din București, apoi, în anul 2000, Universitatea Națională de Muzică din București, continuându-și studiile în Elveția la Conservatorul din Lausanne. După 3 luni se mută în Italia, devenind timp de trei ani studentă la clasa prof. Lazar Berman în cadrul Academiei Europene de Muzică.
Laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, regretata artistă a derulat o amplă activitate concertistică fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveția, Croația, Slovacia, Belgia și Turcia, sub bagheta unor renumiți dirijori, precum Ramiro Arista, Ilarion Ionescu-Galați, Tiberiu Soare sau Theo Wolters. Ioana Maria Lupașcu a realizat și numeroase înregistrări ce s-au concretizat în două albume: ''Live Piano Solo'' în 2007 urmat de ''Piano Recital'' apărut la Editura Casa Radio în 2009. În anul 2011 Ioana Maria Lupașcu a început colaborarea cu actrița Daniela Nane într-o serie de spectacolele de muzică și poezie, iar în 2014 alături de contratenorul Cezar Ouatu a susținut spectacolul intitulat ''Bijuterii muzicale'', cu piese pornind de la repertoriul baroc și ajungând la canzonette. În același an a luat naștere proiectul său PianoTango. În stagiunea 2016-2017, regretata interpretă a inițiat o serie de concerte în colaborare cu Opera Comică pentru Copii: ''Armonii de toamnă'', ''Armonii de iarnă'', ''Armonii de primăvară'' și ''Armonii de vară'', susținând în paralel și concerte-lecție pentru copii. În 2017 a fost invitată de Cvartetul Gaudeamus din Brașov să marcheze împreună 30 de ani de activitate ai ansamblului printr-o serie de evenimente.
Ioana Maria Lupașcu a fost permanent interesată de dezvoltarea repertoriului pianistic abordând cu măiestrie partituri ce aparțin unor compozitori contemporani precum Paolo Campanini, Guy Bacos sau Ioan Dobrinescu, interpretând de multe ori lucrări în primă audiție. Muziciana s-a dedicat, de asemenea, și compoziției, semnând coloane sonore pentru documentare.
Descrisă de presa de specialitate drept "o forță a noii generații", Ioana Maria Lupașcu a devenit din 2007 solistă concertistă a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, poziție pe care a păstrat-o până la sfârșitul vieții.
Dumnezeu să o odihnească!
Ioana Țintea