Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Festivalul Ligeti începe astăzi la Cluj-Napoca

Publicat: joi, 25 Mai 2023 , ora 0.00

Începând de astăzi, 25 mai și până în data de 19 iunie, se desfășoară a patra ediție a Festivalului Ligeti, dedicat personalității compozitorului de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani în data de 28 mai.

Pe parcursul Festivalului, se vor desfășura concerte, recitaluri, prelegeri, expoziții, proiecții de film, dar și cursuri de măiestrie ce vor avea loc la Cluj-Napoca, Târnăveni și Turda. Tema generală a ediției de anul acesta este "Intersecția Artelor" și aduce laolaltă artiști interpreți și muzicologi de elită din România și din străinătate.

Festivalul se deschide astăzi, 25 mai, cu o conferință internațională de muzicologie intitulată "Ligeti, Escher, Brâncuși: de la muză la muzică", la care vor participa nume importante din spațiul cultural românesc și internațional, printre care Valentina Sandu-Dediu de la Universitatea Națională de Muzică din București, Jennifer Iverson și Steven Rings de la Universitatea din Chicago sau Pavel Pușcaș, Oleg Garaz și Bianca Țiplea Temeș, reprezentând Academia Națională de Muzică "Gh. Dima" Cluj-Napoca. Conferința va avea loc la Amfiteatrul "Terra" din Cluj-Napoca, începând cu ora 9:00.

Prima zi a Festivalului Ligeti se va încheia cu un recital la Sala Amfiteatru din cadrul Salinei Turda (mina Rudolf) dedicat creației lui Corneliu Dan Georgescu. De la ora 17.00, acest eveniment experimental audio-video va marca sărbătorirea celei de-a 85-a aniversări a compozitorului menționat.

Ioana Țintea