Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii” - la Sinaia din 9 august

Publicat: luni, 1 August 2022 , ora 0.00
În perioada 9 august – 2 septembrie se desfășoară, la Sinaia, ediția a XXIII a Festivalului Internațional „Enescu și muzica lumii”. Proiectul, inițiat de violoncelistul Marin Cazacu, manager al Filarmonicii „George Enescu”, include o suită de propuneri atît în aer liber, cît și în interiorul Cazinoului din Sinaia sau în spații puse la dispoziție de Primăria Sinaia, Muzeul Sinaia, Casa memorială „George Enescu” - și nu numai. Primul concert al festivalului, intitulat „Nemuritorul Johann Strauss”, se va desfășura în data de 9 august, în aer liber și va aduce în fața publicului Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.
Concertele simfonice programate în sala Cazinoului din Sinaia vor fi susținute de Orchestra Junior dirijată de Andrei Stănculescu pe 10 august, sub genericul „Familii de compozitori – Bach și Haydn”, moment urmat de evoluția Orchestrei Române de Tineret dirijate de Gabriel Bebeșelea, solistă Suyoen Kim, cu un program Johannes Brahms, George Enescu, Joseph Joachim și de concertul ansamblului „Romanian Sinfonietta Orchestra”, dirijor și solist Alexander Sitkovetsky, cu un program Mozart, Beethoven, Ceaikovski, pe 23 august. În cadrul festivalului vor avea loc atât concerte camerale, cât și recitaluri ale laureaților Concursului Internațional „George Enescu”.  
Orchestrele românești care concertează în această ediție (Orchestra Română de Tineret, Orchestra Junior și Romanian Sinfonietta Orchestra) fac parte din proiectul Orchestrele Naționale de Tineret, fiind alcătuite din muziceni din categorii diferite de vârstă. Festivalul se va încheia cu un concert în aer liber susținut de Orchestra Națională de Tineret a Franței, dirijată de Alexandre Bloch, protagonista serii fiind violonista Sarah Nemțanu. 
Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii” este organizat de Primăria orașului Sinaia și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, în colaborare cu UCIMR.