Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

S-a stins din viață soprana Lucia Stănescu

Publicat: vineri, 25 Septembrie 2020 , ora 12.35
Astăzi, 25 septembrie 2020, s-a stins din viață soprana Lucia Stănescu. Născută la 16 iunie 1926 în Someșul Rece, județul Cluj, aceasta a urmat în paralel cursurile Facultății de Drept din București și cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa tenorului și profesorului Constantin Stroescu. A participat la numeroase concursuri de canto, fiind răsplătită cu Premiul I la Concursul Tinerilor Soliști, Premiul I la Concursul Internațional de Canto din Moscova, precum și la Festivalul Tineretului și Studenților din București.
A devenit solistă a Operei Române din Cluj-Napoca încă din anul IV de studenție, unde a debutat în rolul Cherubino din opera mozartiană Nunta lui Figaro, urmată de un amplu repertoriu operistic internațional.
Între anii 1969-1974 a fost directoare a Operei Române din Cluj-Napoca, având rezultate remarcabile, numeroase premiere, un nivel artistic ascensiv și un lung șir de turnee internaționale care au consolidat prestigiului instituției clujene în întreaga lume.
Lucia Stănescu a desfășurat, totodată, și o fructuoasă activitate pedagogică în cadrul Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, conturând în mod excepțional numeroși artiști consacrați ai noilor generații. Începând cu anul 1977, Lucia Stănescu s-a stabilit la Italia, unde și-a continuat cariera artistică și solistică și a desfășurat o activitate didactică timp de 15 ani, la Conservatorul "Pietro Mascagni" din Livorno.
În anul 2012, soprana Lucia Stănescu și-a lansat autobiografia intitulată A fost o viață sau un vis? - o mărturie a vieții și a artei sale.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Larisa Clempuș