Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Nicolae Szekely este invitatul acestei ediții a evenimentului Muzica în Palatele României

Publicat: vineri, 4 August 2017 , ora 0.00
Ediția a V-a a Turneului Național "Muzica în Palatele României" continuă până în 6 august 2017. Evenimentul este organizat de Asociația ProValores în spații deosebite din punct de vedere istoric și arhitectural, protagonistul evenimentului itinerant fiind instrumentistul Nicolae Szekely. Artistul va concerta astăzi, 4 august 2017, la Palatul Marincu din Calafat de la ora 17.00. Nicolae Szekely, însoțit de cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele României: vihuelă, lăută, chitară renascentistă, chitară barocă și arhilăuta, va propune un program cu muzică in perioada medievală și barocă. Cu acest prilej vor fi readuse în atenția ascultătorilor sonorități imaginate de Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni și Gaspar Sanz, între alții.
Nicolae Szekely a câștigat în 1987 locul I la Festivalul Național de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabilește în Hunedoara. În anii '90 organizează festivalul 'Zilele Chitarei Clasice'. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureș îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela și lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din țară și participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susținut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamțului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval și renascentist, de o bogăție și profunzime nebănuite.
Alte detalii privind derularea evenimentelor puteți afla accesând pagina: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/