Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

'Magia Operei' la Brașov

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2016 , ora 0.00
Astăzi, de la ora 19.00, Opera din Brașov vă invită în Piața Sfatului la concertul intitulat „Magia Operei”, ce stă sub semnul Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului. Cum este firesc, concertul va debuta cu un imn dedicat Maicii Domnului, „Ave Maria” de Nicolae Bretan. Programul va continua cu arii și momente din opere și operete celebre: „Don Giovanni”, „Nunta lui Figaro”, „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, „Nabucco” și „Traviata” de G. Verdi, „Carmen” de G. Bizet, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Silvia” și „Contesa Maritza” de E. Kalman sau „Giuditta” de Fr. Lehar. La pupitrul dirijoral se va afla Traian Ichim. Vor interpreta soliștii Operei Brașov, între care Nicoleta Chirilă, Corina Klein, Simona Mărcan, Valentina Mărgăraș, Lăcrămioara Schuller, Asineta Răducan, Liviu Iftene, Alexandru Aghenie, Lorand Cristian, alături de Corul și Orchestra instituției. Intrarea este liberă.

Deschiderea propriu-zisă a stagiunii 2016 – 2017 are loc sâmbătă, 10 septembrie 2016, de la ora 18.30, în Sala Operei, cu îndrăgita operă „Traviata” de Giuseppe Verdi, având libretul în limba italiană scris de Francesco Maria Piave. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneția, opera a avut un real succes.
„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol și jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi și libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societății în care trăiește, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârșitul. Despre această femeie specială și despre gestul său scria însuși Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumusețe, dramatism, eleganță și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.
În distribuție, soliștii: Cristina Radu, Mihai Irimia, Lucian Petrean (Cluj-Napoca), Gabriela Hazarian, Rodica Iuga, Claudiu Bugnar, Nicolae Zaharia, Paul Tomescu, Marian Rește, Dan Ionescu, Irinel Felea. Soliști balet: Anca Branea, Alexandru Fotescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Nicolae Dohotaru de la Teatrul Național de Operă și Balet Chișinău. Regia spectacolului îi aparține lui Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Își dau concursul Corul (dirijor cor: Leonard Boga), Baletul și Orchestra Operei Brașov.