Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Masterclass de Cânt Bizantin la Iași, ziua a II-a

Publicat: marți, 5 Iulie 2016 , ora 0.00
La Iași se desfășoară până în 8 iulie 2016 cea de-a IX-a ediție a Masterclass-ului de Cânt Bizantin organizat de Asociația Culturală "Byzantion" și Universitatea de Arte "George Enescu" din localitate, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași. Ediția îmbină atmosfera de sărbătoare a unui festival prin serile dedicate concertelor, slujbelor și întâlnirilor interactive cu cea a unui atelier de lucru, prin diferite cursuri practice susținute, între alții, de Ansamblu Mare și Ansamblu Feminin, cursuri de intonație și intervalică, tehnică de canto și instrument.

Invitatul special este Panagiotis Neochoritis, locțiitor al arhontelui protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol. Acesta va asigura cursurile de instruire în interpretarea artei psaltice prin metode interactive, cu ajutorul echipei de interpreți din cadrul Asociației Culturale "Roman Melodul" din Salonic.

Evenimentul de anul acesta va include și lănsare de carte - astăzi, 5 iulie, vor fi prezentate volumul Doxastarul de Iacov Protopsaltul, tomurile II și III și manualul de paleografie muzicală semnat de către conf. univ. dr. Maria Alexandru de la Universitatea "Aristotelis" din Salonic.