Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Au fost anunțați finaliștii ICMA 2023

Publicat: marți, 12 Decembrie 2023 , ora 0.00

Juriul "Premiilor Internaționale pentru Muzică Clasică", ICMA, a anunțat ieri, 11 decembrie 2023, finaliștii pentru distincțiile ce se vor decerna în data de 12 aprilie 2024, la Valencia. Din juriu face parte și Cristina Comandașu, manager al postului Radio România Muzical. Lista inițială a celor 375 de producții audio și video provenite de la 115 case de discuri a fost redusă la câte trei albume pentru fiecare categorie.


Printre finaliștii premiilor ICMA de anul acesta se numără ansamblul Hespèrion XXI, împreună cu fondatorul ansamblului, Jordi Savall, Capella de Ministrers condusă de Carles Magraner și ansamblul Les Arts Florissants cu Paul Agnew, la categoria „Muzică veche”.

La secțiunea „Instrument solo” s-au calificat pianiștii Can Çakmur, Yulianna Avdeeva și violonista Hilary Hahn, iar la „Muzică de cameră” figurează, printre altele, albumul violonistei Patricia Kopatchinskaja și al pianistului Fazıl Say ce include lucrări de L. Janáèek, J.Brahms și B. Bartok.

La categoria „Concerte” pe lista finală se regăsesc înregistrările realizate de pianistul Kristian Bezuidenhout împreună cu Orchestra Barocă din Freiburg și violonistul Gottfried von der Goltz, de pianistul german Lars Vogt cu Orchestra de Cameră din Paris și interpretările pianistului Pierre-Laurent Aimard alături de Orchestra Simfonică din San Francisco cu Esa-Pekka Salonen în fruntea ansamblului.

Pentru „Muzică simfonică” - Orchestra „Tonhalle” din Zürich condusă de dirijorul Paavo Järvi, Orchestra Filarmonică din Berlin dirijată de Kirill Petrenko și Orchestra Daneză de Cameră , dirijată de Ádám Fischer sunt ansamblurile ale căror imprimări au fost remarcate.

La categoria „Înregistrări istorice” numele pianistei Clara Haskil figurează în seria de soliști reuniți pe un disc realizat de Swiss Festival Orchestra sub conducerea lui Herbert von Karajan, iar mezzo-soprana Lucile Richardot se află pe lista finală la categoria „Recital Vocal” cu albumul intitulat „Les heures claires” la înregistrarea căruia a participat și violonista Sarah Nemțeanu.

Câștigătorii prestigioaselor premii ICMA, cele mai importante distincții din industria discografică în domeniul muzicii clasice vor fi dezvăluiți pe 18 ianuarie 2024. Lista completă a finaliștilor este accesibilă pe site-ul www.icma-info.com

Ioana Țintea