Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Juriul ICMA a anunțat nominalizările pentru premiile pe 2024

Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2023 , ora 0.00

Juriul "Premiilor Internaționale pentru Muzică Clasică", ICMA, a anunțat nominalizările pentru distincțiile ce se vor decerna în data de 12 aprilie 2024, la Valencia.

Premiile vin ca o recunoaștere a unora dintre cei mai buni muzicieni ai momentului și a celor mai valoroase înregistrări pe care aceștia le-au realizat recent. Nominalizările vizează soliști, ansambluri, dirijori și orchestre renumite, precum și o suită de muzicieni tineri, mulți dintre aceștia fiind pentru prima dată în această ipostază.

În total, au fost selecționate 375 de producții audio, dar și video, provenind de la nu mai puțin de 115 case de discuri. Pentru fi nominalizată, o înregistrare trebuie să fie propusă de cel puțin doi membri ai juriului, iar într-un top al caselor de discuri, Naxos se plaseaza pe primul loc cu 23 de nominalizări, fiind urmată de Pentatone (cu 22), Harmonia Mundi (cu 21) și Alpha Clasics (cu 20).

Finaliștii vor fi anunțați până pe 11 decembrie, iar câștigătorii prestigioaselor premii ICMA vor fi dezvăluiți pe 18 ianuarie 2024.

În lista nominalizaților figurează și o serie de muzicieni români, printre care dirijorul Cristian Măcelaru la categoria "simfonic" și "programe diverse", Orchestra Simfonică București la categoria "simfonic", Cvartetul Arcadia - muzică de cameră, baritonul George Petean la categoria "Opera video", pianista Daria Parkhomenko pentru discul ce include lucrări de George Enescu, iar la categoria "Înregistrări istorice" - pianista Clara Haskil. La categoria "vocal" soprana americană Melody Moore-Wagner este nominalizată pentru albumul intitulat "Remembering Tebaldi" realizat în compania Orchestrei Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca dirijate Lawrence Foster.

Din juriul ICMA face parte și colega noastră, Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.

Ioana Țintea