Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață dirijorul rus Yuri Temirkanov

Publicat: vineri, 3 Noiembrie 2023 , ora 9.37

Seara trecută, în 2 noiembrie, s-a stins din viață, la vârsta de 84 de ani, renumitul dirijor rus Yuri Temirkanov.

Născut în localitatea Nalchik, Temirkanov a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg, iar în 1966 a câștigat Concursul de Dirijat al Uniunii Sovietice. Ulterior a fost invitat să participe la turneul în Europa și America derulat de Filarmonica din Moscova și legendarul violonist David Oistrakh.

În 1967 a debutat la conducerea Orchestrei Filarmonicii din Sankt-Peterburg, devenind dirijor asistent, iar în perioada 1968-1976 a preluat postul de dirijor principal al ansamblului. De asemenea, a dirijat numeroase ansambluri de înalt nivel artistic între care se numără Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Viena sau Capela de Stat din Dresda.

În 1988, Temirkanov a fost numit director artistic și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, ansamblu cu care a realizat regulat numeroase turnee și înregistrări.

Yuri Temirkanov a avut, de asemenea, calitatea de director muzical al Orchestrei Simfonice din Baltimore, principal dirijor invitat al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze și dirijor de onoare al Filarmonicii Regale din Londra.

Ana Sireteanu