Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a încheiat Concursul Internațional „Georges Enesco” de la Paris

Publicat: marți, 24 Octombrie 2023 , ora 0.00

La Paris a avut loc, în perioada 16 - 20 octombrie 2023, Concursul Internațional de Canto "Georges Enesco", derulat în cadrul Festivalului Rencontres Musicales Internationales "Georges Enesco", ediția a 10-a.

În cadrul acestei ediții, desfășurate sub înaltul patronaj al delegației României la UNESCO, juriul a fost format din 10 personalități ale lumii operei - artiști lirici, profesori sau directori de teatre lirice, agenții artistice sau festivaluri.

Concurenții calificați în ultima etapă a competiției au evoluat la Sala "Colonne", cu participarea Orchestrei "Colonne" și a dirijorului Pierre-Michel Durand.

În finală, au fost decise următoarele premii: Grand Prix Georges Enesco în valoare de 3000 euro i-a revenit sopranei Gina Gloria Tronel; Primul Grand Prix Opera (2500 euro) a fost acordat sopranei Alexandra Zamfira; al 2-lea Grand Prix Opéra (2000 euro) a fost primit de soprana Anara Khassenova din Kazahstan; al 3-lea Grand Prix Opéra (1500 euro) - i-a revenit mezzosopranei Lauriane Tregan Marcuz din Franța; Grand Prix Musique Contemporane (2500 euro) și Premiul special Génération Opéra (1000 euro) - mezzosopranei Leontine Maridat Zimmerlin din Franța;

Premiul special "Leontina Văduva" (1000 euro) a fost câștigat de soprana Bianca Manole. Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei melodii de Henri Nafilyan (1000 euro) a fost oferit de compozitor sopranei Anaïs Merlin din Franța.; Premiul special "Massenet" (1000 euro) a fost acordat de Asociația "Massenet" mezzosopranei Anouk Jobic din Franța. Premiul special "Cătălina Cortez" (1000 euro), oferit de mezzosoprana Viorica Cortez și Premiul Publicului au fost acordate sopranei Alexandra Zamfira, iar Premiul Orchestrei "Colonne" și Premiul Operei Brașov au fost câștigate de soprana Gina Gloria Tronel.

Tot în cadrul finalei concursului, publicul a putut urmări expoziția intitulată Concursul Internațional "George Enescu" București de-a lungul timpului, prezentată de Muzeul Național "George Enescu" din București.

Concursul Internațional de Canto "Georges Enesco" a fost organizat de Asociația "Noesis" în parteneriat cu Societatea Autorilor și Editorilor de Muzică din Franța și cu Institutul Cultural Român din Paris.

Sarah Natsis