Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Evenimente omagiale dedicate sopranei Hariclea Darclée la Milano

Publicat: marți, 17 Octombrie 2023 , ora 0.00

Primăria orașului Milano împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează astăzi, 17 octombrie 2023, o serie de evenimente omagiale dedicate sopranei Hariclea Darclée - una dintre cele mai mari artiste lirice din lumea operei, născută în anul 1860 la Brăila.
Artista a fost prima interpretă a rolului "Floria Tosca" din istoria operei, Giacomo Puccini compunând în mod special pentru ea aria "Vissi d'Arte, vissi d'amore".

Seria evenimentelor omagiale începe la ora locală 11.30, când va avea loc ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale dedicate Haricleei Darclée, în Via Cernaia nr. 2 din Milano, locul unde marea soprană a locuit timp de aproape două decenii. Participă Gabriela Dancău - Ambasadorul României în Republica Italiană, Malta și San Marino, Sandra Pralong - Consilier de Stat pentru relația cu românii din afara granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, dar și reprezentanți ai autorităților orașului Milano.

De la ora 12.30, de la Palatul "Moriggia" din Milano vor fi transmise mesaje de salut din partea autorităților italiene și române prezente la eveniment, dar și din partea reprezentanților unor prestigioase instituții muzicale italiene - Fondazione Giacomo Puccini, Archivio Storico Ricordi, Associazione Amici della Scala, Società Dante Alighieri, Casa Musicale Sonzogno.

Începând cu ora 13.00, are loc prezentarea volumului "Hariclea Darclée. Diva muzicii lirice care a fermecat artiștii și publicul. Faima internațională. Dragostea ei pentru Milano" al editurii "Rediviva" din Milano.

Iar la ora 13.15, organizatorii propun un recital susținut de soprana Rodica Vică, pianista Sînziana Mircea și Mariana Preda la nai. În program - piese ale compozitorilor Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi și Charles Gounod.

Intrarea publicului este liberă.

Sarah Natsis