Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Astăzi se încheie Turneul „Cantemir 300 - Romania Universalis”

Publicat: joi, 12 Octombrie 2023 , ora 0.00

Astăzi, 12 octombrie 2023, se încheie seria de recitaluri propusă de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga în cadrul Turneului "Cantemir 300 - Romania Universalis", dedicat celebrării personalității lui Dimitrie Cantemir.

Începând cu data de 22 septembrie 2023, cei doi artiști au susținut 9 recitaluri camerale în zone plasate pe o traiectorie geografică ce le-a asigurat împlinirea unui tur complet în jurul lumii: în Spania - în regiunile Valencia, Alicante și în Barcelona, în orașele Auckland și Hamilton din Noua Zeelandă, în Australia la Sydney, iar astăzi, turneul se încheie cu un recital la Teatrul "Oriente" din Santiago de Chile - una dintre cele mai importante scene artistice ale Americii de Sud.

Programul propus este dedicat exclusiv promovării creației muzicale românești și reunește lucrări semnate de Dimitrie Cantemir (în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu), cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu, dar și creații de George Enescu sau Ciprian Porumbescu.

Tot în cadrul proiectului, alături de evenimentele muzicale propuse, Diana Jipa și Ștefan Doniga au fost invitați să susțină cursuri de măiestrie la Conservatorul din Valencia, să participe în cadrul unor gale caritabile, dar și la întâlniri cu membri ai comunităților românești din țările vizitate.

Prin intermediul acestui proiect, a fost marcată o premieră în spațiul cultural românesc, cei doi fiind primii muzicieni români care au făcut înconjurul pământului printr-un singur turneu de recitaluri. Artiștii vor reveni în România în data de 16 octombrie.

Proiectul "Cantemir 300 - Romania Universalis" este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin programul "Cantemir" - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.


Sarah Natsis