Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Diana Jipa și Ștefan Doniga - În jurul lumii prin turneul „Cantemir 300 - Romania Universalis”

Publicat: sâmbătă, 23 Septembrie 2023 , ora 0.00

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii muzicieni români care vor face înconjurul pământului prin turneul de recitaluri "Cantemir 300 - Romania Universalis". Primul recital din cadrul turneului are loc astăzi, 23 septembrie, la Auditoriul Rafelbunyol din Valencia, Spania.

Cei doi muzicieni marchează prin seria de recitaluri o premieră pentru muzica românească, susținând un turneu de 9 recitaluri camerale prin care vor realiza un tur complet în jurul lumii. În următoarea perioadă, vor avea loc două evenimente la Valencia, unul în Alicante și două la Barcelona, de unde vor porni către orașul Auckland din Noua Zeelandă.

Turneul se va încheia cu un recital în data de 12 octombrie la Teatrul "Oriente" din Santiago de Chile.

În cadrul proiectului, alături de evenimentele muzicale propuse, cei doi artiști vor susține cursuri de măiestrie la Conservatorul din Valencia, vor participa în cadrul unor gale caritabile și la întâlniri cu membri ai comunităților românești din țările vizitate.

Programul propus de cei doi muzicieni cuprinde pagini semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu, dar și creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad și Carmen Petra Basacopol, printre alții.

Ana Sireteanu