Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

A încetat din viață distinsul violonist și profesor Sherban Lupu

Publicat: vineri, 11 August 2023 , ora 23.28

Cu regret anunțăm că vineri, 11 august 2023, a încetat din viață distinsul violonist și profesor Sherban Lupu, unul dintre remarcabilii ambasadori ai cauzei creației enesciene la nivel international.

Născut în 1952 la Brașov, Sherban Lupu și-a făcut studiile la Conservatorul din București cu George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman. A avut, de asemenea, contacte și s-a perfecționat cu Yehudi Menuhin, Henryk Szering, Nathan Milstein, Norbert Brainin și Sandor Vegh. Din 1976 și-a continuat cariera în SUA, unde a predat timp de 25 de ani la Universitatea statului Illinois din Urbana, activând și ca președinte al Societății "George Enescu" din Statele Unite ale Americii. În 2000, Sherban Lupu a primit distincția pentru întreaga carieră din partea Fundației Culturale Române pentru eforturile sale depuse pentru promovarea culturii și a muzicii românești pe plan international, iar în mai 2002 i s-a acordat prestigiosul Premiu "Arnold Beckman" de către Comisia de Cercetare a Universității din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară și pian de Béla Bartók. În noiembrie 2002, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Demersurile sale artistice au însemnat atât o densă activate interpretativă, cât și preocupări de cercetare, de redescoperire a unor creații uitate, inclusiv ale lui George Enescu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Norela Costea