ACUM:
18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 19.00 Stagiunea muzicală Radio În direct din Studioul "Mihail Jora", Orchestra de Cameră Radio.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2020-11-25

Știri muzicale din Bucuresti

Seria „Intermeridian Online” se apropie de final
Penultimul episod al seriei „Intermeridian Online” va putea fi urmărit astăzi, 25 noiembrie, de la ora 20. Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au înregistrat lucrările pe scena Muzeului de Artă Contemporană din Râmnicu Vâlcea. Veți putea asculta creații semnate de compozitori români – Adrian lorgulescu, Ulpiu Vlad, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Roman Vlad, Remus Georgescu și Vlad-Răzvan Baciu. Proiectul este dedicat creației artistice moderne și contemporane românești. Înregistrarea va putea fi urmărită pe paginile de Facebook ale postului Radio România Muzical, Institutului Cultural Român, precum și pe paginile celor doi muzicieni. Seria se încheie cu o înregistrare ce va fi difuzată săptămâna viitoare, în data de 1 decembrie.
 
Christian Zacharias în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”
Filarmonica „George Enescu” din București propune mâine, 26 noiembrie, înregistrarea audio-video a concertului care a avut loc pe scena instituției în data de 12 aprilie 2018. Protagonistul evenimentului a fost directorul de onoare al Filarmonicii bucureștene, Christian Zacharias, în dublul rol de solist și dirijor. Programul romantic pe care acesta l-a oferit publicului bucureștean a fost alcătuit din Nanie și Cântecul destinului de Johannes Brahms, Introducere și Allegro appassionato pentru pian și orchestră de Robert Schumann și - în final, Simfonia a III-a „Scoțiana” de Felix Mendelssohn.
 
Orchestra Română de Tineret susține un concert online
Orchestra Română de Tineret susține luni, 30 noiembrie, un concert online ce poate fi urmărit pe pagina de Facebook a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”. Ansamblul va interpreta lucrări semnate de compozitori precum Constantin Silvestri, Constantin Dimitrescu, Ciprian Porumbescu, Ludwig van Beethoven și Sabin Păutza. Dirijorul serii este Cristian Mandeal, iar soliști sunt violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu. Ora de începere este 18.
 
Calendarul muzical al zilei - 25 noiembrie 2020

  • 1830 Comemorarea violonistului francez Joseph Rode 190 ani
  • 1940 S-anăscut dirijorul francez Jean Claude Malgoire (decedat 14.04.2018 ) 80 ani
  • 1856 S-a născut compozitorul rus Serghei Taneev (decedat 19.06.1915) 164 ani
  • 1895 S-a născut pianistul și compozitorul italian Wilhelm Kempff  (decedat 23.05.1991) 125 ani
  • 1965 Comemorarea pianistei englez Dame Myra Hess 55 ani
  • 1966 S-a născut pianistul rus Stanislav Bunin 54 ani
  • 1992 Comemorarea organistului și compozitorului francez Xavier Darasse 28 ani
  • 2000 Comemorarea basului român Nicolae Florei 20 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Începe „Ploiești Jazz Festival”
Astăzi, 25 noiembrie, începe ediția a XV-a a „Ploiești Jazz Festival”, o serie de evenimente organizată de Filarmonica „Paul Constantinescu” din oraș. Concertele se desfășoară în decursul a patru zile, iar primul va fi susținut în această seară de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ploieștene, dirijată de Sabin Păutza, violonista Simina Croitoru urmând să fie solistă. Până în data de 29 noiembrie, pe scena instituției vor evolua muzicieni români de jazz precum Puiu Pascu, Mircea Tiberian, Marius Vernescu, Sorin Zlat, Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte și Luiza Zan, printre alții. De pe site-ul instituției pot fi achiziționate bilete electronice pentru accesul la transmisiunile concertelor din festival.
 

Actualitatea internațională

„Marnie” de Nico Muhly în seria „Nightly Met Opera Streams”
Astăzi, 25 noiembrie, pe siteul metopera.org puteți urmări o înregistrare a operei „Marnie” semnată de Nico Muhly. Lucrarea a fost comandată de instituția newyorkeză și a avut premiera în 18 noiembrie 2017, fiind bazată pe romanul omonim semnat de scriitorul britanic Winston Graham. Înregistrarea de pe site a fost realizată în data de 10 noiembrie 2018, iar în distribuție au evoluat artiști precum mezzosoprana Isabel Leonard, contratenorul Iestyn Davies și baritonul Christopher Maltman, conducerea muzicală fiind asigurată de Roberto Spano.
 
Încep „Zilele culturii române la Berlin”
„Zilele culturii române la Berlin”, inițiate de Fundația Constantin Silvestri și KunstRaumNiculescu-Berlin, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Federală Germania, sunt organizate sub forma unui festival care are loc în preajma Zilei Naționale a României. Seria de evenimente începe astăzi, 25 noiembrie, cu o conferință intitulată „100 de ani de Muzică și Cultură Românească”, dedicată realizărilor culturale ale românilor în țară și în lume. Invitate pentru această discuție vor fi personalități culturale precum Emil Hurezeanu, Dan Dediu, Valentina Sandu Dediu, Ruxandra Demetrescu, Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner. Conferința va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin.