Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2024-03-01

Știri muzicale din Bucuresti

Dirijorul David Crescenzi și fagotistul Adrian Jojatu pe scena Sălii Radio

Stagiunea Muzicală Radio continuă astăzi, 1 martie 2024, cu un concert susținut de Orchestra Națională Radio în fruntea căreia va reveni dirijorul David Crescenzi.

Programul cuprinde suita orchestrală "Soirées musicales" compusă de Benjamin Britten după muzica lui Gioachino Rossini. În continuare, îl veți putea urmări pe Adrian Jojatu în Concertul op. 75 pentru fagot și orchestră de Carl Maria von Weber. În cea de-a doua parte: Simfonia I op. 38 în si bemol major "a Primăverii" semnată de Robert Schumann.

Concertul începe la ora 19:00 și fi transmis în direct de Radio România Muzical.


 
Dirijorul Lawrence Foster revine pe scena Ateneului Român

Astăzi, 1 martie 2024, Orchestra Filarmonicii bucureștene va relua programul prezentat ieri seară pe scena Ateneului Român.

Cu această ocazie, la conducerea ansamblului revine Lawrence Foster, fost director muzical al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", un promotor și iubitor declarat al muzicii enesciene.

Muzica lui Ludwig van Beethoven va deschide programul serii. Din creația compozitorului clasic va fi interpretată Cantata op. 112 pentru cor și orchestră "Mare liniștită și călătorie fericită", cu participarea Corului Filarmonicii "George Enescu" pregătit de Iosif Ion Prunner. În continuare, pianistul Andrei Korobeinikov va prezenta publicului Concertul nr. 2 în la major de Franz Liszt, iar în partea a doua a serii, orchestra instituției va reveni pe scena mare a Ateneului Român pentru a interpreta selecțiuni din simfonia dramatică "Romeo și Julieta" de Hector Berlioz.

Ora de începerere este 19:00.


 
Ruxandra Donose și Ramón Vargas la Opera din București

Pe scena Operei Naționale din București se desfășoară astăzi, 1 martie 2024, spectacolul-eveniment "Carmen" de Georges Bizet, cu mezzosoprana Ruxandra Donose în rolul titular. Partener de scenă îi va fi tenorul mexican Ramón Vargas, care îl va întruchipa pentru prima dată pe Don José.

În regia semnată de Marina Emandi Tiron, reprezentația îi va aduce pe scenă, între alții, pe baritonul Mihai Damian în rolul "Escamillo", în timp ce "Micaela" va fi portretizată de soprana Marta Sandu Ofrim. Își dau concursul Orchestra, Corul, Ansamblul de Balet și Corul de Copii ale instituției lirice bucureștene, reunite sub bagheta lui Tiberiu Soare.

Spectacolul începe la ora 18:30 și este dedicat memoriei marii mezzosoprane Elena Cernei, de la a cărei naștere se împlinesc astăzi 100 de ani.

Evenimentul se desfășoară cu casa închisă.

Următoarea reprezentație a partiturii lui Bizet, cu mezzosoprana Ruxandra Donose și tenorul Ramón Vargas în distribuție va avea loc duminică, 3 martie, pe aceeași scenă lirică.


 
Concert de Mărțișor - duminică, la Sala Radio

Pentru al cincilea an consecutiv, Asociația "SoNoRo" și Radio România Muzical invită publicul duminică, 3 martie 2024, la tradiționalul Concert de Mărțișor, la Sala Radio.

Începând cu ora 19:00, pe scenă vor urca violonistul Nicolas Dautricourt, violistul Răzvan Popovici și pianista Shani Diluka.

Programul anunțat cuprinde lucrări semnate de Gabriel Fauré, Johannes Brahms și Edvard Grieg. De asemenea, muzicienii vor interpreta și o lucrare semnată de o compozitoare, Rebecca Clarke, una dintre cele mai cunoscute violiste britanice ale secolului XX - ca omagiu adus feminității creatoare.


 
Calendarul muzical al zilei - 1 martie 2024

  • 1643 Comemorarea compozitorului italian Girolamo Frescobaldi 381 ani
  • 1810 S-a născut compozitorul francez Frédéric Chopin (decedat 17.10.1849) 214 ani
  • 1896 S-a născut dirijorul grec Dimitri Mitropoulos (decedat 2.11.1960) 128 ani
  • 1904 S-a născut muzicianul american Glenn Miller (decedat 15.12.1944) 120 ani
  • 1924 S-a născut mezzosoprana română Elena Cernei (decedată 27.11.2000) 100 ani
  • 1939 Aniversarea chitaristului cubanez Leo Brouwer 85 ani
  • 1951 S-a născut clavecinistul și organistul american Scott Ross (decedat 13.06.1989) 73 ani
  • 1960 Comemorarea mezzosopranei române Florica Cristoforeanu 64 ani
  • 1976 Comemorarea compozitorului și dirijorului francez Jean Martinon 48 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Incepe o nouă ediție "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în spații neconvenționale
Începând de astăzi, 1 martie 2024, muzica clasică va răsuna din nou în spații neconvenționale din întreaga țară, precum hipermarketuri, malluri, librării, muzee sau sedii de firme, grație  proiectului  „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Inițiat de Radio România Muzical,  proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” are o istorie neîntreruptă de 14 ani, prima ediție având loc în octombrie 2010. De-a lungul timpului publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice în spații neașteptate, audiții întâmpinate pozitiv atât de clienții, cât și de angajații partenerilor proiectului. În cadrul aceluiași proiect, au fost organizate și concerte cu muzicieni români, care s-au bucurat de un succes deosebit. În ediția de anul acesta, publicul va putea audia opusuri clasice binecunoscute în interpretarea unor prestigioși interpreți români. Majoritatea sunt înregistrări recente din Stagiunile Muzicale Radio.
 
Dirijorul Sander Teepen și violonistul Valentin Șerban la Filarmonica din Iași

Violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional "George Enescu" la ediția derulată în 2020-2021, se va afla astăzi, 1 martie 2024, pe scena Filarmonicii "Moldova" Iași, alături de Orchestra simfonică a instituției. Dirijează Sander Teepen din Olanda.

Programul reunește ciclul celor patru concerte "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi și Simfonia a III-a în la minor "Scoțiana" aparținând creației lui Felix Mendelssohn.

Ora de începere este 19:00.


 
S-a stins din viață dirijorul Gheorghe Stanciu
Ieri, 29 februarie 2024, s-a stins din viață, la vârsta de 74 de ani, dirijorul Gheorghe Stanciu. Născut la Galați, în 3 august 1950, regretatul muzician și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Muzică din localitate, pentru ca apoi să urmeze cursurile Conservatorului de Muzică din Iași la secția Pedagogie-violoncel și Compoziție muzicală-dirijat de orchestră. A fost îndrumat de nume de referință ale baghetei precum Ion Baciu și Sergiu Celibidache. În 1976 s-a stabilit la Constanța, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", unde a desfășurat o foarte apreciată carieră dirijorală aatât în domeniul operei, cât și în cel al baletului. A dirijat numeroase titluri și la Opera din Iași, fiind distins în anul 2015 cu "Premiul pentru întreaga activitate" în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a. Dumnezeu să-l odihnească!
 
„Anotimpurile” de Vivaldi - pe afișul Filarmonicii din Brașov
Astăzi, 1 martie 2024, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Brașov va susține un concert pe scena amplasată în Centrul Comercial Afi din localitate. De la ora 18:00, melomanii prezenți vor putea audia ciclul de concerte „Anotimpurile" de Vivaldi, reimaginate  de Max Richter. În postură solistică va evolua violonistul Sebastian Tegzeșiu. 
 
Concert educativ susținut de muzicieni sud-coreeni - la Sibiu
Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu condusă de Daisuke Soga va susține astăzi, 1 martie 2024, un concert educativ în care vor evolua în postură solistică muzicieni sud-coreeni. Programul anunțat cuprinde Concertul KV 313 pentru flaut și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, Tema cu variațiuni "Minstrel's Adieu to His Native Land" pentru harpă și orchestră de John Thomas, Concertul în sol major pentru două flaute și orchestră de Domenico Cimarosa și Concertul op. 77 pentru vioară și orchestră aparținând creației lui Johannes Brahms. Evenimentul se va desfășura la sala "Thalia" a instituției sibiene, de la ora 11:30. 
 

Actualitatea internațională

Sărbătoarea Mărțisorului, marcată de Institutul Cultural Român
Institutul Cultural Român marchează una dintre cele mai mari sărbători ale calendarului românesc, Mărțisorul, prin organizarea a două evenimente în Spania și Austria. În acest context, pianista Raluca Știrbăț va susține astăzi, 1 martie 2024, un recital intitulat „Între fantezie și dans în armonii pianistice”, care se va desfășura la Academia de Arte Frumoase „San Fernando” din Madrid. Evenimentul se constituie ca parte a programului „România în muzicăˮ derulat de Institutul Cultural Român din Madrid, în colaborare cu instituția de învățământ amintită și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei. Programul reunește pagini semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Joaquín Turina, Franz Liszt, Violeta Dinescu, George Enescu și Serghei Prokofiev.
Aceeași sărbătoare a primăverii va fi celebrată și la sediul Institutului Cultural din Viena printr-un recital intitulat „Concert de Mărțișor – 100 de ani Elena Cerneiˮ, de la nașterea celebrei mezzosoprane române împlinindu-se astăzi exact 100 de ani. Îl vor oferi mezzosoprana Aura Twarowska și pianista Adriana Paler. Vor putea fi audiate lucrări din creația unor compozitori precum Camille Saint-Saëns, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Georges Bizet și Tiberiu Brediceanu.
 
Program integral Bruckner în direct de la Berlin

Astăzi, 1 martie 2024, la Radio România Muzical veți putea asculta în direct de la Berlin opusuri simfonice mai puțin cunoscute aparținând compozitorului austriac Anton Bruckner, de la a cărui naștere marcăm în 2024 două veacuri.

În interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Berlin conduse de Christian Thielemann, va fi prezentată mai întâi "Simfonia de studiu" în fa minor. În cotinuarea programului, muzicienii vor prezenta un alt opus brucknerian: Simfonia nr. 0 în re minor.

Transmisiunea începe la ora 21:00, iar de la microfonul Radio România Muzical va comenta colega noastră, Laura Ana Mânzat.