Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2024-07-22

Știri muzicale din Bucuresti

Festivalul 'Vara magică' la Ateneul Român: concerte în 23 și 24 iulie
În cadrul ediției a 13-a a Festivalului Internațional Vară magică organizat de Asociația Lanto, au loc în această săptămână două concerte. Marți, 23 iulie 2024, Orchestra Simfonică de Tineret din Macao va fi dirijată de Stephen Lam Lik Hin și va interpreta creații de Bun-Ching Lam, Joly Braga Santos, Carl Maria von Weber Richard Strauss și Ludwig van Beethoven. Solistă - Jessica Hoi Yan Ching la oboi.
Iar miercuri, 24 iulie, Orchestra Camerata Regală condusă de Constantin Grigore va prezenta, între altele, pagini de Astor Piazzolla, Carlos Gardel și Johann Strauss - fiul.
Ambele concerte sunt găzduite de Ateneul Român și încep la ora 19,30.
 
Calendarul muzical al zilei - 22 iulie 2024

  • 1870 Comemorarea compozitorului american Joseph Strauss 154 ani
  • 1895 S-a născut dirijorul austriac Hans Rosbaud (decedat 29.12.1962) 129 ani
  • 1909 S-a născut soprana italiană Licia Albanese (decedată 15.08.2014 115 ani
  • 1991 Comemorarea compozitorului român Liviu Dandara 33 ani
  • 2021 Comemorarea muzicologului român Vasile Tomescu 3 an

 


 

Știri muzicale din țară

Ediția a XXII-a a Festivalului 'ICon Arts', concert inaugural la Mediaș
Luni, 22 iulie 2024, are loc primul concert din cadrul ediției a XXII-a a Festivalului ICon Arts, unul dintre cele mai longevive proiecte dedicate artelor contemporane din România, cu accent pe punerea în valoare a tinerilor muzicieni. Seria se desfășoară până în 11 august, în nouă localități din Transilvania și cuprinde premiere artistice, spectacole de dans contemporan, concerte și recitaluri de muzică clasică și jazz.
Deschiderea festivalului are loc începând cu ora 19.00, la Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaș, evenimentul făcând parte și din stagiunea Orgelsommer a acestui lăcaș de cult. Vor evolua în fața publicului violoncelistul László Fenyő, soprana Veronica Anușca, baritonul Cristian Hodrea și pianiștii Adina Alupei și Andra Mărgineanu. Muzicienii vor prezenta, între altele, piese camerale de Robert Schumann, Claude Debussy și Karl Jenkins.
În paralel cu seria de concerte a Festivalului se derulează, până în 11 august, și Academia ICon Arts, care include trei sesiuni de masterclass-uri cu durata de o săptămână, adresate tinerilor muzicieni.
 
'Sonoro Musikland', în perioada 25 iulie-4 august 2024
Festivalul SoNoRo Musikland, inspirat de istoria sașilor din Transilvania, ajunge în acest an la ediția a VI-a. Seria este programată în perioada 25 iulie - 4 august 2024 și va continua să celebreze, prin intermediul muzicii clasice, patrimoniul cultural din orașele Brașov și Sighișoara, dar și pe cel al câtorva sate care fac parte din arealul Colinelor Transilvaniei - Cristian, Râșnov, Cincu, Meșendorf, Criț și Viscri.
Concertul de deschidere a festivalului va avea loc joi, 25 iulie, de la ora 20.00, în Piața Sfântul Ioan din Brașov. Orchestra Simfonică a Filarmonicii din oraș va fi dirijată de Cristian Oroșanu și îi va avea ca soliști pe violonistele Clemence de Forceville și Abigél Králik, Mathis Rochat la violă și Raphael Bell la violoncel. În program - creații de Gioachino Rossini, Johann Sebastian Bach, Max Bruch și Camille Saint-Saëns.
 

Actualitatea internațională

Transmisiuni directe internaționale - la Radio România Muzical
La Radio România Muzical vă propunem două transmisiuni internaționale directe în această săptămână. Joi, 25 iulie, de la ora 17.00, vom difuza spectacolul de deschidere a Festivalului Richard Wagner 2024 de la Bayreuth. Opera Tristan și Isolda îi va avea în distribuție pe tenorul Andreas Schager, basul Günther Groissböck, mezzo-soprana Ekaterina Gubanova, baritonii Ólafur Sigurðarson și Birger Radde, acompaniați de Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth. Dirijor Semyon Bychkov.
Iar vineri, 26 iulie, începând cu ora 20.00, puteți asculta în direct opera Capriccio de Richard Strauss, din cadrul Festivalului de la Salzburg. Soliști: soprana Elsa Dreisig, baritonii Bo Skovhus și Konstantin Krimmel. La conducerea Orchestrei Filamonicii din Viena se va afla Christian Thielemann.
Ambele evenimente vor fi comentate din studioul postului nostru de Irina Cristina Vasilescu, sub genericul Scena europeană.