ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2021-08-02

Știri muzicale din Bucuresti

Calendarul muzical al zilei - 2 august 2021
  • 1891 S-a născut compozitorul român Mihail Jora (decedat 10.05.1971) 130 ani

  • 1891 S-a născut compozitorul englez Arthur Bliss (decedat 27.03.1975) 130 ani

  • 1893 S-a născut compozitorul român Alfred Alessandrescu (decedat 18.02.1959) 128 ani

  • 1915 S-a născut pianistul român Gheorghe Halmoș (decedat 13.09.1985) 106 ani

  • 1921 Comemorarea tenorului italian Enrico Caruso 100 ani

  • 1937 Aniversarea sopranei austriece Gundula Janowitz 84 ani

  • 1945 Comemorarea compozitorului italian Pietro Mascagni 76 ani

  • 2012 Comemorarea pianistei românce Mihaela Ursuleasa 9 ani

  • 2020 Comemorarea pianistului american Leon Fleisher 2 ani

 

Știri muzicale din țară

În curând va avea loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”
După un an de pauză impusă de pandemie, la Târgu Mureș va fi organizată cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”. Aceasta va avea loc în perioada 20 – 22 august 2021 și se va deschide cu o serie de concerte care vor avea loc la Biserica Reformată din Cetate – un recital de orgă, dedicat Zilei Naționale a Republicii Ungare, urmat de “Misa Încoronării” KV 317 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart; muzicieni din Brașov și Cluj-Napoca se vor reuni sub bagheta dirijorului Traian Ichim. Spectacolul de operă “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti va închide festivalul, fiind programat la Palatul Culturii din Târgu Mureș; din distribuție vor face parte tenorul Ștefan von Korch și soprana Katalin Kolcsár. Având în vedere specificul unei competiții lirice, concursul “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” nu va avea loc în acest an, urmând să fie organizat anul viitor. Festivalul Regal de Operă se constituie ca un omagiu adus marei soprane Virginia Zeani; în prezent, artista în vârstă de 95 de ani, locuiește în Florida, Statele Unite ale Americii.

 
Debutează ultima săptămână de cursuri de măiestrie la Câmpina
Ultima săptămână a “Festivalului de Arte 2021”, de la Câmpina debutează astăzi cu o nouă serie de cursuri de măiestrie. De această dată, tinerii participanți pot opta pentru cursuri de pian susținute de Mădălina Pașol și Toma Popovici, precum și de creație literară, sub coordonarea scriitorului și jurnalistului Florin Dochia.

 
Un nou “Concert pe acoperiș” la Sibiu
Seria de concerte organizate de Filarmonica din Sibiu pe acoperișul sediului său continuă în această seară, cu un recital care va începe la ora 19.00. Protagoniști – violonceliștii Răzvan Suma și Ella Bokor, membrii ai ansamblului PlaCello. Cei doi muzicieni vor interpreta creații ale compozitorilor Luigi Boccherini, Friedrich Dotzauer, Jean-Baptiste Barrière și David Popper.

 
Două evenimente în cadrul Festivalului SoNoRo Musikland
În cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc, în această seară, de la ora 18.00, un nou recital. Intitulat „Rondul de noapte”, acesta se va desfășura la Biserica din Deal de la Sighișoara. Interpreți – violoniștii Nicolas Dautricourt, Ioana Cristina Goicea, Valentin Șerban, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Justus Grimm, flautistul Ion Bogdan Stefanescu, clarinetistul Pablo Barragán și chitaristul Alberto Mesirca. Programul reunește creații semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Boccherini și Bernhard Henrik Crusell. Un al doilea eveniment va avea loc tot în această seară, de la ora 21.00 fiind programat un concert de tip jamsession care se va derula la Gasthaus din Meșendorf. Alături de muzicienii amintiți anterior vor participa și violistul Peter Langgartner, violonceliștii Andrei Ioniță, Radu Nagy, pianistele Mara Dobrescu, Diana Ketler, precum și harpista Miruna Nagy.

 
Concert cu muzică barocă la Mediaș
Stagiunea muzicală “Orgelsommer” continuă la Mediaș cu un nou concert. De la ora 19.00, la Biserica Evanghelică Sfanta Margareta, ansamblul Sectio Aurea din Cluj-Napoca va susține un program de muzică barocă. Alcătuit din Mária Szabó la flaut drept, Maria Petrescu – oboi baroc, István Csata – viola da gamba și clavecinistul Paul Cristian, ansamblul îl are ca invitat pe violonistul elvețian Mátyás Bartha. Din program fac parte lucrări compuse de Johann Friedrich Fasch, Christian Petzold, Baldassare Galuppi și Georg Phillipp Telemann.

 

Actualitatea internațională

Concert în cadrul Festivalului BBC–Proms – în direct la Radio România Muzical

În această seară, de la ora 21.30, la Radio România Muzical veți putea audia, în direct, concertul susținut de Orchestra Națională BBC–Țara Galilor, în cadrul Festivalului BBC Proms. La pupitrul dirijoral se va afla Ryan Bancroft, iar solist va fi violoncelistul Guy Johnston. În program – Lamentația lui Dido „When I am laid” din opera „Dido și Aeneas” de Henry Purcell, lucrarea „Cloudline” de Elizabeth Ogonek, Concertul nr. 1 op. 33 în la minor pentru violoncel și orchestra de Camille Saint-Saëns și Simfonia a IV-a op. 98 în mi minor de Johannes Brahms. Din studioul postului nostru va comenta Jeanine Costache.