Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2024-04-19

Știri muzicale din Bucuresti

Alexei Volodin inaugurează noul pian „Steinway" al Sălii Radio

În această seară, 19 aprilie 2024, Alexei Volodin inaugurează noul pian "Steinway" al Sălii Radio. În compania Orchestrei Naționale Radio, muzicianul rus va interpreta Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră semnat de Johannes Brahms, iar din creația aceluiași compozitor romantic german veți mai putea audia și Simfonia a IV-a.

Conducerea muzicală va fi asigurată de Daniel Raiskin, dirijor principal al Filarmonicii Slovace din Bratislava.

Vă amintim că, pe parcursul stagiunii curente, ansamblul Radio România prezintă integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de Johannes Brahms, proiect conceput în jurul aniversării a 190 de ani de la nașterea compozitorului amintit.

Concertul de la Sala Radio va fi transmis în direct pe frecvențele postului nostru, începând cu ora 19.00.


 
Dirijorul Gabriel Bebeșelea și pianistul Alexander Melnikov revin pe scena Ateneului Român

Orchestra Filarmonicii "George Enescu" reia astăzi, 19 aprilie 2024, programul prezentat ieri seară pe scena Ateneului Român. Cu această ocazie, la pupitrul ansamblului va reveni dirijorul său principal - Gabriel Bebeșelea.

Programul, dedicat integral creației lui Robert Schumann, va începe cu un opus concertant: Concertul în la minor pentru pian și orchestră în care îl veți putea urmări în postură solistică pe Alexander Melnikov, laureat al prestigiosului concurs internațional "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, ediția 1991.

În partea a doua a serii, cu participarea corului instituției, pregătit de Iosif Ion Prunner, va fi interpretat Poemul dramatic "Manfred". Participă actorul Vlad Ivanov.

Ora de începere este 19:00.


 
„Callas – Oana Pellea” la Opera din București

Opera Națională București găzduiește astăzi, 19 aprilie 2024, o nouă reprezentație a spectacolului "Callas - Oana Pellea" de Terrence McNally - o producție originală, la intersecția dintre teatru și operă, ce explorează multiplele fațete ale personalității celebrei soprane Maria Callas.

În rolul renumitei artiste lirice a secolului trecut va evolua actrița Oana Pellea, într-un one-woman show.

Traducerea, adaptarea și regia sunt semnate de Laurențiu Rusescu, iar conducerea muzicală îi aparține lui Daniel Jinga. Producția este realizată în colaborare cu compania independentă WonderTheatre.

Evenimentul începe la ora 18:30.

Reprezentația se va relua mâine seară, pe aceeași scenă lirică bucureșteană, de la aceeași oră.


 
Calendarul muzical al zilei - 19 aprilie 2024
  • 1947 Aniversarea dirijorului și violonistului francez Yan-Pascal Tortelier 77 ani
  • 1947 Aniversarea pianistului american Murray Perahia 77 ani
  • 1965 Aniversarea pianistei ruse Lilya Zilberstein 59 ani

 

Știri muzicale din țară

Clarinetistul Carlos Ferreira pe scena Filarmonicii Banatul din Timișoara

Carlos Ferreira, prim clarinetist al Orchestrei Naționale a Franței și câștigător a numeroase concursuri internaționale, va evolua ca solist în concertul susținut astăzi, 19 aprilie 2024, de Orchestra "Remus Georgescu" a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Muzicianul portughez va interpreta Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland. Programul, dirijat de Azis Sadikovic, mai cuprinde Simfonia a VII-a în Mi major de Anton Bruckner.

Evenimentul se va desfășura la Sala Capitol a filarmonicii timișorene, cu începere de la ora 19:00.


 
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” concertează la Blaj

În ambianța Catedralei greco-catolice "Sfânta Treime" din Blaj, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" va susține astăzi, 19 aprilie 2024, un concert extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale. Programul serii cuprinde lucrări religioase din repertoriul coral românesc și internațional.

Evenimentul construiește o poveste sonoră ce explorează momente-cheie din istoria umanității, amplificate dramatic prin textele ce vor fi lecturate de actorul Constantin Chiriac, fondatorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Conceptul regizoral poartă semnătura lui Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală va fi asigurată de Anna Ungureanu.

Ora de începere este 18:00.


 
„Rigoletto” de Giuseppe Verdi, la Opera din Iași

Opera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi cu baritonul Ionuț Pascu în rolul titular este propunerea pentru astăzi, 19 aprilie 2024, a Operei Naționale Române din Iași. Din distribuție mai fac parte, între alții, tenorii Florin Guzgă, Daniel Mateianu și soprana Adriana Iacob.

Își dau concursul orchestra, corul și ansamblul de balet ale instituției lirice ieșene, reunite sub bagheta dirijorală a lui Daniel Jinga. Regia este semnată de Marco Spada, iar scenografia, imaginată de Mauro Tinti.

Ora de începere este 18:30.


 
Pianista Raluca Știrbăț și dirijorul Vlad Vizireanu la Filarmonica din Iași

Pianista Raluca Știrbăț evoluează astăzi, 19 aprilie 2024, alături de Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iași dirijată de Vlad Vizireanu.

Muziciana va interpreta o pagină binecunoscută din literatura pianistică - Concertul op. 16 pentru pian și orchestră în la minor de Edvard Grieg.

În partea a doua a serii: Simfonia a II-a în Re major aparținând creației lui Jean Sibelius.

Evenimentul se va desfățura la Casa de Cultură a Studenților din localitate, de la ora 19:00.


 
Program integral Rahmaninov la Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca

Astăzi, 19 aprilie 2024, David Itkin din Statele Unite ale Americii va conduce orchestra filarmonicii clujene într-un concert dedicat integral creației lui Serghei Rahmaninov.

Pe afiș se regăsesc trei dintre cele mai cunoscute opusuri semnate de compozitorul rus: Vocaliza, Rapsodia op. 43 pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini și Simfonia a II-a în mi minor.

În postură solistică va evolua Misha Dichter, artist american de origine poloneză, cu o vastă experiență pe scena pianistică internațională.

Evenimentul se va desfășura la Colegiul Academic din localitate, de la ora 19:00.


 

Actualitatea internațională

„Gurrelieder” de Arnold Schoenberg în transmisiune directă de la „Isarphilharmonie” din München

Pe frecvențele postului nostru, veți putea asculta în această seară (19 aprilie 2024), de la ora 21:00, concertul de gală susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze cu ocazia aniversării a 75 de ani de activitate artistică. Sub conducerea lui Sir Simon Rattle, dirijorul-șef al ansamblului, va fi prezentat oratoriul "Gurrelieder" de Arnold Schoenberg.

În posturi solistice: tenorul Stuart Skelton, soprana Dorothea Röschmann, mezzosoprana Jamie Barton și bas-baritonul Josef Wagner, printre alții.

Evenimentul, ce are loc la "Isarphilharmonie" din München, se va defășura cu participarea membrilor Corului Radiodifuziunii Bavareze și ai Corului Radiodifuziunii din Leipzig.

Din studioul Radio România Muzical, comentează colegul nostru, Petre Fugaciu.