ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2020-12-04

Știri muzicale din Bucuresti

"Mask on your face; Music in your soul"
Sâmbătă, 5 decembrie, în intervalul orar 12.00-15.00, echipa de la jumptosmart.ro/ SMARTiCITY va derula un proiect muzical intitulat "Mask on your face; Music in your soul”. Interpreti de muzică de operă, jazz și rock vor susține micro-recitaluri în aer liber, pe Calea Victoriei și în Piața Romană din București. Evenimentele sunt destinate trecătorilor și publicului din mediul online, fără intenția de a aduna mai multe persoane în același loc. Organizatorii pregătesc un moment muzical similar si în curtea unui spital pentru copii din Capitală. Toate evenimentele vor fi transmise live, pe pagina de Facebook a organizatorilor.

 
"Festivalul de Muzică Veche București" se apropie de final
„Dulce carmen et melodum” este titlul concertului care va putea fi urmărit în aceasta seară, de la ora 19.00, pe platformele on-line ale Festivalului de Muzică Veche de la București. Va interpreta Ansamblul de Muzică Veche „Codex” care propune o incursiune inedită în muzica de dans și cântecele de petrecere europene din perioada dintre secolele al XVI-lea și al XIX-lea. Cea de-a XV-a ediție a Festivalului se va încheia mâine.

 
Întâlnire online cu soprana Leontina Văduva
Fundația „Calea Victoriei” împreună cu jurnalistul Marius Constantinescu invită publicul la o întâlnire-eveniment, derulată on-line, cu soprana Leontina Văduva. Aceasta va avea loc astăzi, de la ora 21.00, iar participanții înscriși la eveniment vor avea posibilitatea de a adresa întrebări și de a intra în dialog cu soprana Leontina Văduva. Vor fi rememorate episoade ale strălucitei cariere desfășurate de artista română pe cele mai mari scene ale lumii. În prezent, soprana Leontina Văduva este profesoară de canto la Conservatorul "Claude Debussy" din Paris și la Școala Superioară de Muzică din Lausanne.

 
Gala aniversară Ruxandra Donose - 30, online
Mezzosoprana Ruxandra Donose va marca 30 de ani de carieră pe marile scene ale lumii în cadrul concertului extraordinar, fără public, pe care îl va susține mâine seară, la Ateneul Român. Celebra artistă va fi acompaniată de Orchestra Română de Tineret dirijată de David Crescenzi. Spectatorii online au ocazia să asculte arii binecunoscute din repertoriul liric, dintre care nu vor lipsi cele din operele „Orfeu și Euridice” de Christoph Willibald Gluck, „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saens sau „Carmen” de Georges Bizet. Concertul va putea fi urmărit în direct, de la ora 19.00, pe paginile de Facebook ale Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, Filarmonicii „George Enescu” și postului Radio România Muzical.

 
Festivalul Internațional Rezonanțe Sonore Online - ultima zi
Ziua de astăzi este ultima pentru cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional Rezonanțe Sonore Online 2020. În cadrul acestuia se derulează un concurs de interpretare vocală și instrumentală, precum și de compoziție, la care participă 135 de competitori din Germania, Spania, Portugalia, SUA, Republica Moldova, Muntenegru și România. Afișarea rezultatelor finale se va face pe data de 6 decembrie, pe site-ul www.artasonora.ro. În aceeași zi, pe site-ul Muzeului Național „George Enescu” va fi difuzată „Gala laureaților” evenimentului.

 
„Să-i cântăm lui Moș Crăciun în ritm de jazz”, eveniment online
Mâine, de la ora 11.00, la Ateneul Român va avea loc o nouă „Lecție de jazz”, fără public, în cadrul proiectului „Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica”. Intitulată „Să-i cântăm lui Moș Crăciun în ritm de jazz”, aceasta va fi transmisă, în direct, pe platformele online ale Filarmonicii „George Enescu” din București, precum și pe paginile de Facebook „Clasic e fantastic” și Radio România Muzical. Interpretează vocalista Irina Sârbu, trompetistul Sebastian Burneci, Puiu Pascu la pian, contrabasistul Ciprian Parghel și Tudor Parghel la percuție. Invitatele evenimentului vor fi Maya Burneci, Ana Parghel Sârbu și Nectaria Stoica. Programul cuprinde cântece de iarnă pentru copii, colinde românești și din repertoriul universal. Prezintă Cristina Sârbu, inițiatoarea proiectului.

 
Calendarul muzical al zilei - 4 decembrie 2020

  • 1929 S-a născut compozitorul român Wilhelm G. Berger (decedat 8.03.1993) 91 ani
  • 1976 Comemorarea compozitorului englez Benjamin Britten 44 ani
  • 1970 Comemorarea dirijorului român Antonin Ciolan 50 ani
  • 1998 Comemorarea sopranei românce Elisabeta Neculce-Carțiș 22 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Continuă Festivalul SoNoRo, ediția a XV-a
În această seară, de la ora 19.00, va fi transmis în direct, on-line, un nou concert din cadrul Festivalului SoNoRo XV „Pasărea Măiastră”. Intitulat „How to be free”, acesta aduce în atenție un program ce cuprinde lucrări din creația compozitorilor Arvo Pärt, Nino Rota și Ludwig van Beethoven. Interpretează violoniștii Nicolas Dautricourt, Jonian Kadesha, Valentin Șerban, violiștii Tomoko Akasaka, Răzvan Popovici, violonceliștii Benedikt Klöckner, Justus Grimm, pianistul José Gallardo și clarinetistul Pablo Barragan Hernandez. Concertul va fi transmis pe site-ul organizatorilor, precum și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical.

 
Concert aniversar la Filarmonica „Transilvania”
Astăzi se împlinesc 65 de ani de la primul concert al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Aniversarea va fi marcată printr-un concert care va fi transmis, de la ora 19.00, pe platformele online ale instituției, precum și pe pagina de Facebook Radio România Muzical. Interpretează Cvartetul Arcadia și Orchestra Filarmonicii. Programul cuprinde Cvartetul de coarde op. 18 nr. 5 în la major de Ludwig van Beethoven și Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduță. Astfel, în limita restricțiilor actuale, se va face o rememorare a primului concert al instituției, derulat în 1955 sub bagheta maestrului Antonin Ciolan. La acea dată, programul a cuprins preludiul operei „Maeștrii cântăreți din Nürnberg” de Richard Wagner, Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduță, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov (cu Silvia Șerbescu solistă) și Simfonia a III-a „Eroica” de Ludwig van Beethoven.

 
Concert Young Beats - online
Zoli Toth & Young Beats prezintă în această seară, de la ora 19.00, un concert care va fi transmis online de la Brașov. Programul cuprinde piese clasice și moderne compuse și adaptate de Zoli Toth. Evenimentul va putea fi urmărit pe paginile de Facebook ale Filarmonicii Brașov și Radio România Muzical.

 
„La negra noche” – recital online
Opera Națională Română din Cluj-Napoca difuzează în această seară, de la ora 19.00, pe site-ul instituției, o înregistrare a recitalului „La negra noche”. Seara de muzică spaniolă îi are ca interpreți pe tenorii Marius Vlad Budoiu și Cristian Mogoșan, precum și pe baritonul Florin Estefan, acompaniați de pianista Larisa Pentea. Și-au mai dat concursul violonistul Rareș Munthiu, trompetistul Grigore Ciobanu, chitaristul Marian Bălan, contrabasistul Raul Lenart, Onișor Rodilă la acordeon și bateristul Călin Lup.

 
Se încheie ediția a V-a a Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends"
Astăzi, de la ora 19.00, pe platformele online ale Asociației "Florescu - Fernandez & Friends" va fi transmis în direct concertul susținut de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu. Evenimentul încheie cea de-a V-a Stagiune Camerală "Florescu-Fernandez & Friends" și este dedicat celebrării celor 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven. În mod simbolic, publicul din Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu va fi alcătuit din 250 de ursuleți din ceramică, realizați de artistul Andrei Pandea În cadrul concertului, publicul va putea asculta, online, ultimele două sonate pentru violoncel și pian op. 102 de Beethoven. Actorul sibian Pali Vecsei va citi, cu acest prilej, celebrul "Testament de la Heiligenstadt" al lui Ludwig van Beethoven.

 

Actualitatea internațională

Concert cameral în cadrul „Zilelor Culturii Române” la Berlin
Astăzi, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook KunstRaum Niculescu Berlin va fi transmis ultimul concert din cadrul „Zilelor Culturii Române” în capitala Germaniei. Un program care reunește creații ale compozitorilor George Enescu și Maurice Ravel va fi interpretat de violoniștii Stanislav Pronin, Elias Schödel, violistul Mladen Somborac, violoncelistul Radu Nagy și pianiștii Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner. Inițiat de Fundația "Constantin Silvestri" și KunstRaum Niculescu-Berlin, seria de evenimente are sprijinul Ambasadei României în Republica Federală Germania.