ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de... sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Apoi: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2021-01-16

Știri muzicale din Bucuresti

Pianistul Ștefan Vârtejaru, recital online la Ateneul român
De la ora 19, pe pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu” este reluat recitalul pianistului Ștefan Vârtejaru, înregistrat pe scena Sălii mici a Ateneului român; inițial parte a Stagiunii de marți seara, înregistrarea este difuzată astăzi, 16 ianuarie, după ce în data de 12 ianuarie au fost întâmpinate probleme tehnice. Programul este alcătuit din Sonata D 664 în la major de Franz Schubert, Sonatina în fa diez minor de Maurice Ravel, Preludiu, Coral și Toccata de Sigismund Toduță și Suita în aer liber de Béla Bartók. Tânărul muzician este bursier al Școlii Normale de Muzică "Alfred Cortot" din Paris și student în ultimul an la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Recitalul va putea fi urmărit și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.
 
Continuă proiectul „Eminesciana 2.0”
Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga își continuă noua serie de evenimente, intitulată „Eminesciana 2.0”, o serie ce a avut premiera ieri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. Proiectul îi aduce pe cei doi muzicieni alături de actori importanți precum Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea și Simona Vintilă, care vor recita poezii semnate de Mihai Eminescu. Artiștii au realizat șase videoclipuri, difuzate în intervalul 15-24 ianuarie, pe paginile de Facebook ale protagoniștilor proiectului, dar și pe cea a postului nostru. Următoarea astfel de premieră are loc mâine, 17 ianuarie.
 
Recital marca ''Remember Enescu'' dedicat Zilei Culturii Naționale
Astăzi, la Sala Scoarțelor de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești are loc un recital instrumental intitulat "Ambasadorii Muzicii", organizat de Fundația Culturală "Remeber Enescu". Protagoniști vor fi Eric Maican, Erica Ionescu, Anne Marie Mihalache, Vlad Niculiță, Nicholas Mihalache și Valentin Simion. La pian - Teodora Chircă și Sorina Dobrescu. Recitalul începe la ora 16 și va fi prezentat de Mihaela Tomescu, președinta Fundației Culturale "Remember Enescu".
 
Filmul „România Miraculoasă” poate fi vizionat și astăzi
Muzeul Național „George Enescu” a realizat un film intitulat „România Miraculoasă”, în parteneriat cu PerArt Productions SRL și cu Ansamblul „Musica Viva”. Pelicula este alcătuită din momente poetice și muzicale semnate de Mihai Eminescu și George Enescu. Filmul a fost postat ieri în mediul online, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, fiind disponibil până astăzi, 16 ianuarie, pe paginile de Facebook și pe canalul YouTube ale instituției bucureștene.
 
Calendarul muzical al zilei - 16 ianuarie 2021

  • S-a născut compozitorul italian Nicola Piccini - 293 ani (16 ianuarie 1728 – 7 mai 1800)
  • Se împlinesc 135 de ani de când a părăsit această lume compozitorul italian Amilcare Ponchielli (31 august 1834 – 16 ianuarie 1886)
  • Se împlinesc 130 de ani de la dispariția compozitorului francez Léo Delibes (21 februarie 1836 – 16 ianuarie 1891)
  • S-a născut compozitorul Dragoș Alexandrescu - 97 ani (16 ianuarie 1924 – 10 martie 2014)
  • Compozitorul Radu Paladi s-a născut în urmă cu 94 de ani (16 ianuarie 1927 - 30 mai 2013)
  • Aniversarea mezzosopranei americane Marilyn Horne - 87 ani (1934)
  • Comemorăm 64 de ani de la trecerea în neființă a dirijorului italian Arturo Toscanini (25 martie 1867 – 16 ianuarie 1957) și 16 ani de la cea a sopranei catalane Victoria de los Angeles (1 noiembrie 1923 – 16 ianuarie 2005)
  • Acum 9 ani s-a stins din viață clavecinistul și dirijorul olandez Gustav Leonhardt (30 mai 1928 – 16 ianuarie 2012)


 

Știri muzicale din țară

„Indiile galante” la Opera din Iași
La Opera Națională Română din Iași are loc astăzi, 16 ianuarie, o reprezentație a spectacolului de operă „Indiile Galante” de Jean Philippe Rameau, în regia lui Andrei Șerban. Evenimentul are loc pe scena instituției ieșene, iar biletele puse în vânzare acoperă 30% din capacitatea sălii. Din distribuție fac parte sopranele Cristina Grigoraș, Andreea Chinez și Manuela Ipate, tenorul Olivian Andrișoae și basul Daniel Mateianu, printre alții. Dirijorul serii va fi Ciprian Teodorașcu, iar ora de începere este 18:30.
 
„Evgheni Oneghin” la Opera Română din Cluj, mâine
Mâine, 17 ianuarie, Opera Națională Română din Cluj-Napoca propune o înregistrare a operei „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski. De la ora 19, pe site-ul instituției va putea fi urmărită înregistrarea, din care au făcut parte artiști precum baritonul Florin Estefan în rolul titular, soprana Nadejda Cerchez - „Tatiana” sau tenorul Tiberius Simu - „Lenski”. Conducerea muzicală a fost asigurată de Tiberiu Soare, regia a fost semnată de Mihaela Bogdan, iar scenografia îi aparține Vioricăi Petrovici. Înregistrarea va fi disponibilă pe site-ul instituției timp de 48 de ore.
 

Actualitatea internațională