ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2021-04-23

Știri muzicale din Bucuresti

Primul concert din această stagiune al Corului Academic Radio
După un an de pauză impusă de pandemie, Corul Academic Radio dirijat de Ciprian Țuțu va susține, în această seară, de la ora 19.00, primul concert. Intitulat Festum primaverae, concertul marchează împlinirea a 81 de ani de la înființarea ansamblului coral. În ipostază solistică vor evolua membri ai Corului Academic Radio: soprana Georgiana Simonov, mezzosoprana Grazziela Frangulea, tenorul Nicolae Simonov, basul Cristian Coandă, Simona Săndulescu la orgă, Carmen Săndulescu la pian și Liviu Ofițeru - clopot. Din program fac parte lucrări cu tematică religioasă, din repertoriul românesc și universal, printre care regăsim Missa în sol minor de Ralph Vaughan Williams, Triptic coral religios de Cornelia Tăutu sau fragment din Festum primaverae de Grigore Cudalbu. Desfășurat la Sala Radio, fără public, concertul Corului Academic Radio va fi transmis în direct la Radio România Muzical, precum și pe paginile de Facebook Orchestrele si Corurile Radio și Radio România Muzical.

 
O înregistrare cu pianista Elisabeth Leonskaja în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“
Filarmonica „George Enescu” difuzează on-line, în această seară, de la ora 19.00, înregistrarea concertului care a avut loc în data de 7 februarie 2020. Protagonista concertului susținut la Ateneul Român a fost pianista Elisabeth Leonskaja, evenimentul făcând parte din seria dedicată Anului Beethoven 250. La acea dată, pianista rusă a evoluat alături de Orchestra Filarmonicii condusă de dirijorul Horia Andreescu. Programul integral Ludwig van Beethoven a cuprins Uvertura Egmont, Concertul nr. 2 op. 19 în Si bemol major pentru pian și orchestră și Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol major. Difuzarea acestei înregistrări va putea fi urmărită și pe pagina de Facebook Radio România Muzical.

 
„Dialogurile sufletului” – un nou dialog purtat de jurnalista Alice Năstase Buciuta
Astăzi, de la ora 18.00, va avea loc, on-line, al șaselea episod din seria ce se desfășoară sub genericul „Dialogurile sufletului”; o ediție specială dedicată proiectului „Suflet în culori”, derulată în beneficiul copiilor cu autism. Organizatori - Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Asociația Help Autism, Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Kaufland România și Radio România Muzical. În această seară, veți putea urmări și pe pagina de Facebook a postului nostru, dialogul purtat de jurnalista Alice Năstase Buciuta cu dirijorul Gabriel Bebeșelea, soprana Rodica Vică, mezzosoprana Andreea Iftimescu și baritonul Vlad Crosman.

 
Ultima zi a celei cea de-a XII-a ediții a Festivalului “CHEI”
Astăzi se încheie cea de-a XII-a ediție a Festivalului CHEI organizat de Universitatea Națională de Muzică din București. De la ora 11.00 va avea loc Festivitatea de acordare a premiilor Concursurilor naționale studențești – la secțiunile Teoria muzicii ”Alexandru Pașcanu”, Muzicologie și Interpretare a muzicii bizantine. Pentru concursul de Compoziție ”Ștefan Niculescu” se vor acorda premiile pentru ediția 2021, dar și pentru cea din 2020 a competiției. Festivalul s-a derulat exclusiv on-line, iar acest ultim eveniment va putea fi urmărit pe canalul Youtube Studio Spectacole UNMB.

 
Calendarul muzical al zilei - 23 aprilie 2021

  • 1857 S-a născut compozitorul italian Ruggero Leoncavallo (decedat 9.08.1919) 164 ani
  • 1874 S-a născut compozitorul și dirijorul român de origine italiană Alfonso Castaldi (decedat 6.08.1942) 147 ani
  • 1891 S-a născut compozitorul rus Serghei Prokofiev (decedat 5.03.1953) 130 ani
  • 1960 Aniversarea pianistului irlandez Barry Douglas 61 ani
  • 2014 Comemorarea compozitorului român Romeo Vanica 7 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Gală Giuseppe Verdi transmisă on-line de la Timișoara
Opera Națională Română din Timișoara difuzează on-line, în această seară, de la ora 19.00, Gala Giuseppe Verdi. Interpretează soliștii Narcisa Brumar, Nicoleta Colceiar, Lăcrimioara Cristescu, Cristina Vlaicu, Gabriela Toader, Remus Alăzăroae, Dan Patacă și George Proca. Programul reunește pagini lirice din operele Nabucco, Rigoletto, Trubadurul și Traviata compuse de Giuseppe Verdi. Concertul se desfășoară în cadrul scenografic realizat de Dragoș Buhagiar, iar conducerea muzicală îi va aparține dirijorului Mihnea Ignat.

 
“La voce mia”, recital susținut de tenorul Hector Lopez – partea a II-a
Partea a doua a recitalului susținut de tenorul Hector Lopez alături de pianista Lelia Serafinceanu va fi difuzată, on-line, în această seară, de la ora 19.00. Organizat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, recitalul prezintă un program care cuprinde arii din opere mai puțin cunoscute sau mai rar cântate din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Ruggero Leoncavallo și Gaetano Donizetti.

 
Seară de jazz transmisă în direct de la Pitești
În această seară, de la ora 19.00, în Sala „Simfonia” a Centrului Multifuncțional din Pitești va avea loc un concert de jazz. Desfășurat fără public în sală, acesta va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Filarmonicii piteștene. Interpretează Trio Jazz & Pop Pitești, împreună cu vocalista Maria Arsene, violonistul Mădălin Sandu și clarinetistul Ionuț Tolea. Din program fac parte, printre altele, piese semnate de Sting, Stevie Wonder, Duke Ellington, Carlos Jobim.

 
Concert al Filarmonicii din Oradea – difuzat on-line
Înregistrarea concertului susținut ieri seară, fără public, de Orchestra de coarde a Filarmonicii din Oradea va fi difuzată, on-line, în cursul zilei de astăzi, 23 aprilie. Din program a facut parte Sextetul op. 70 în re minor „Amintire din Florențaˮ de Piotr Ilici Ceaikovski.

 

Actualitatea internațională