Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2022-09-25

Știri muzicale din Bucuresti

Concert „SoNoRo” Sala Radio
Astăzi, 25 septembrie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio va avea loc concertul de închidere a Festivalului „SoNoRo - Orient Express”, intitulat „Finale: Le Grand salon – Acasă la Pauline Viardot”. Programul include lucrări semnate chiar de Pauline Viardot, dar și de Clara Schumann, Robert Schumann sau Gabriel Fauré, printre alții. Vor interpreta violoniștii Gilles Apap și Boris Brovtsyn, violiștii Alexander Gordon, Răzvan Popovici, violonceliștii Justus Grimm, Valentin Răduțiu și pianiștii Diana Ketler și Herbert Schuch.
 
Peer Gynt și Frumoasa din pădurea adormită - astăzi la Opera Comică pentru Copii
Pentru astăzi, 25 septembrie, Opera Comică pentru Copii are patru propuneri de spectacole. Cei mici sunt invitați în sala UnderGrant - de la ora 10.00 și de la ora 14.00 - să exploreze lumea imaginată de Damian Vlad în „Bubu și anotimpurile”, primul concept muzical creat pentru a facilita interacțiunea dintre copii și adulți. Tot începând cu ora 10.00, în sala Mozart, instrumentiștii orchestrei instituției vor susține un concert-lecție pentru copiii cu vârsta mai mare de șapte ani; lumea fantastică imaginată de Edvard Grieg în suita „Peer Gynt” se împletește cu sonoritățile unice generate de fiecare instrument sau grup orchestral, toate fiind explicate pe înțelesul celor mici. Al patrulea spectacol începe la ora 11.00 în Sala Mare, unde va fi prezentat baletul „Frumoasa din pădurea adormită”, așa cum a fost imaginat de coregraful Marius Petipa, urmărind muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.
 
Calendarul muzical al zilei - 25 septembrie 2022

  • 1683 A fost botezat compozitorul francez Jean Philippe Rameau (decedat 12.09.1764) 339 ani
  • 1849 Comemorarea compozitorului austriac Johann Strauss (tatăl) 173 ani
  • 1906 S-a născut compozitorul rus Dmitri Șostakovici (decedat 9.08.1975) 116 ani
  • 1927 S-a născut dirijorul englez Sir Colin Davis (decedat 14.04.2013) 95 ani
  • 1932 S-a născut pianistul canadian Glenn Gould (decedat 3.10.1982) 90 ani
  • 1948 Aniversarea compozitorului și producătorului român Vasile Șirli 74 ani
  • 1997 Comemorarea compozitorului francez Jean Françaix 25 ani
  • 2008 Comemorarea compozitorului român Horațiu Rădulescu 14 ani
  • 2019 Comemorarea pianistului austriac Paul Badura Skoda 3 ani


 

Știri muzicale din țară

Aida - spectacolul de deschidere a stagiunii Operei Naționale Române Timișoara
Astăzi, 25 septembrie, are loc deschiderea stagiunii Operei Naționale Române din Timișoara. Spectacolul programat a începe la ora 18.00, este „Aida” de Giuseppe Verdi, montare în regia lui Ognian Draganoff. Conducerea muzicală este asigurată de Mihnea Ignat, iar din distribuție fac parte Marius Goșa, Gabriela Toader, Lăcrimioara Cristescu, Azer Zada, Marius Boloș.
 
FILAfest - primul festival al filarmonicilor din România
Începând cu 23 septembrie, orașul Brașov găzduiește FILAfest, primul festival al filarmonicilor din România. Astăzi, 25 septembrie, în cea de-a treia și ultima seară de festival, pe scena din Piața Sfatului se va afla orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, alături de formația Pasărea Rock. Artiștii vor evolua sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, într-un concert de rock simfonic completat de un concept vizual complex.
 
Ștefan Cazacu și Mircea Marian - recital de violoncel la Catedrala Catolică din Focșani
Astăzi, 25 septembrie, începând cu ora 19.00, Catedrala Catolică Sf. Petru din Focșani găzduiește un concert care va fi susținut de violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian. Programul include lucrări semnate de Jean-Baptiste Barriere, Justus Johann Friedrich Dotzauer, Luigi Boccherini, Jacques Offenbach și David Popper.
 
A treia zi a Galei Blues-Jazz KAMO
Astăzi, 25 septembrie, în Grădina de vară a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, are loc un concert de jazz care este parte a Galei Blues-Jazz KAMO. Evenimentul, ajuns la cea de-a 31-a ediție, va fi deschis la ora 19.00, de trupa JazzAtronik. De la ora 20.00, pe scenă va urca formația Puba Jazz Connection din Germania, iar de la 21.00 vor evolua membrii trio-ului Peter Sarik din Ungaria.
 
Recital de toamnă la Palatul Culturii din Iași
Pentru astăzi, 25 septembrie, începând cu ora 18.30, Opera Națională Română Iași propune un „Recital de toamnă", cu participarea Corului de copii al instituției, dirijat de Raluca Zaharia. Vor interpreta, printre alții, Mihaela Grăjdeanu, Angelica Solomon, Diana Ionescu, George Cojocariu, Teodor Busnea și Daniel Mateianu. Ei vor fi acompaniați de pianista Adina Alupei. Evenimentul va avea loc în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din oraș.
 
Premieră la Opera Națională Română Cluj-Napoca
În această seară de 25 septembrie, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca va avea loc premiera dipticului alcătuit din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni și „Dodici anni dopo”, de Mario Menicagli. Conducerea muzicală este asigurată de Adrian Morar, iar conceptul regizoral îi aparține Mihaelei Sandu. Evoluează Veronica Fizeșan, Janetka Hosco, Adrian Dumitru, Cristian Hodrea, Zsuzsa Barabas, David Pogana, Cristiana Molnar și Adriana Țidor. Spectacolul este programat pentru ora 18.30.
 
Concert de jazz la Filarmonica „Paul Constantinescu" din Ploiești
Duminică, 25 septembrie, începând cu ora 19.00, Filarmonica „Paul Constantinescu” își invită publicul la concertul de jazz intitulat „May the Music Never End”, care va fi susținut de pianistul Sorin Zlat, contrabasistul Răzvan Cojanu și de percuționistul Laurențiu Ștefan. Alături de cei trei membri „Ploiești Jazz Trio", pe scenă va urca și solista vocală Maria Răducanu.
 
Classic Unlimited astăzi, la Biserica Evanghelică din Făgăraș
Pianistul Bogdan Vaida susține astăzi, 25 septembrie, de la ora 18.00, un nou concert din cadrul Turneului național „Classic Unlimited”, la Biserica Evanghelică din Făgăraș. Programul recitalului include lucrări semnate de Johannes Brahms, Franz Schubert, Clara Schumann, Frédéric Chopin, Ciprian Gabriel Pop și alții.
 
Baletul „Don Quijote”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Începând cu ora 19.00, astăzi, 25 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” propune baletul „Don Quijote”, spectacol în două acte pe muzica de Ludwig Minkus. Coregrafia reprezintă conceptul lui Mihai Babușka, iar scenografia aparține Adrianei Urmuzescu. Aături de membrii ansamblului de balet al instituției vor evolua Ami Inoue, Tomonori Sekiguchi, Adrian Mihaiu, Mihai Pâslaru, Cătălina Iliescu, Yuria Soeta, Bogdan Bîrsănescu, Luna Muramatsu, Mayura Takase, Mayu Takahashi, Ștefan Răuț și Keito Shimomura.
 

Actualitatea internațională

Muzică de Adina Dumitrescu în recitalul „Vocea femeii” - la Tampere
Astăzi, 25 septembrie, începând cu ora 15.00, Duo Lux va susține un concert la vila Milavida din Tampere. Duoul, format din Sandy Ahjo la flaut și Marja Nevankallio la kantele, instrument tradițional finlandez cu coarde ciupite, desfășoară în Finlanda, în perioada iunie-decembrie 2022, o lungă serie de concerte cu tema „Vocea femeii”. Programul include muzică semnată de o întreagă suită de compozitoare, de-a lungul a mai bine de 100 de ani, între care Helvi Leiviskä, Kaija Saariaho și Adina Dumitrescu. Intrarea este liberă.