ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2020-10-29

Știri muzicale din Bucuresti

Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România este sărbătorit de Filarmonica „George Enescu“
Astăzi, 29 octombrie 2020, de la ora 19.00, în cadrul Stagiunii online, Filarmonica „George Enescu“ din București aniversează centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Pentru a marca evenimentul, instituția prezintă un concert cu înregistrări din arhiva proprie, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii și a Corului, acesta din urmă fiind pregătit de Iosif Ion Prunner. Selecțiunile includ muzică românească din creația compozitorilor Adrian Enescu, Anatol Vieru și Alfred Alessandrescu, din concerte dirijate de Horia Andreescu, Camil Marinescu și Christian Badea. Soliști – violonceliștii Marin Cazacu și Mirel Iancovici. Concertul va fi difuzat pe site-ul și pe canalul de YouTube ale instituției, fiind preluat de paginile de Facebook ale Filarmonicii și Radio România Muzical.

 
Ziua Națională a Radioului este sărbătorită la Radio România Muzical

Începând cu anul 2019, data de 1 noiembrie a fost instituită prin lege ca fiind Ziua Națională a Radioului. Pentru a marca cei 92 de ani de la prima transmisiune radio din țară, Radio România Muzical va transmite în direct pe contul său de Facebook concertul cameral susținut de Cvartetul Arcadia, care va mai putea fi urmărit și pe conturile de Facebook Florescu-Fernandez & Friends și Livestream România. Evenimentul, susținut fără public, va avea loc duminică, 1 noiembrie 2020, de la ora 17.00, în Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu și face parte din Stagiunea camerală „Florescu-Fernandez & Friends”. Programul include și „Für Ulisse” de Dan Dediu - o lucrare comandată special pentru proiectul „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, care va fi cântată în primă audiție live, online. Ansamblul va interpreta și Cvartetul op. 131 de Ludwig van Beethoven. Înregistrarea concertului va putea fi ascultată în primă audiție radiofonică în data de 17 decembrie, ziua aniversării lui Beethoven, fiind însoțită de interviuri cu interpreții și compozitorul Dan Dediu.

În data de 1 noiembrie, de la ora 10.00, va putea fi audiat și cel mai recent disc apărut în colecția Radio România Muzical a Editurii Casa Radio. Protagonist este violonistul Alexandru Tomescu, interpretând lucrări selecționate din concertele susținute în 2010, 2014 și 2015 alături de Orchestra Națională Radio. Creațiile aparținând compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart și Antonín Dvoűák au fost dirijate de Cristian Măcelaru, iar cea de Camille Saint-Saëns l-a avut la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare.


 
Calendarul muzical al zilei - 29 octombrie 2020

  • 1926 S-a născut tenorul canadian Jon Vickers (decedat 10.07.2015) 94 ani
  • 1980 Aniversarea pianistului român Matei Varga 40 ani
  • 2003 Comemorarea tenorului italian Franco Corelli 17 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Concert live online, la Brașov
Joi, 29 octombrie 2020, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale Filarmonicii Brașov și Radio România Muzical, va fi transmis în direct concertul simfonic dirijat de Ilarion Ionescu-Galați. Soliști vor fi violoniștii Florin Ionescu-Galați și Liliana Lazăr. Susținut fără public, din cauza noilor măsuri introduse în Brașov pentru combaterea pandemiei, concertul va conține un program exclusiv Johann Sebastian Bach.

 
Ultimul concert din cadrul Festivalului muzical „In memoriam Constantin Silvestri”
Astăzi, 29 octombrie 2020, de la ora 19.00, Filarmonica din Târgu-Mureș va susține un concert fără public, dar transmis în direct pe conturile de Facebook si YouTube ale instituției. Programul cuprinde lucrări compuse de Constantin Silvestri, Arthur Honegger, Jean Sibelius și Doru Popovici. Dirijat de Radu Popa, concertul va marca închiderea celei de-a XXX-a ediții a Festivalului muzical „In memoriam Constantin Silvestri”.

 
Muzicologul Valentina Sandu Dediu va primi titlul de doctor honoris causa la Iași
În aceste zile, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași desfășoară o serie de evenimente pentru a aniversa 160 de ani de la Înființarea învățământului artistic modern din România. Cu această ocazie, astăzi, 29 octombrie 2020, muzicologului Valentina Sandu Dediu i se decernează titlul de Doctor honoris causa. Profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, Valentina Sandu Dediu este și rector al New Europe College din București, desfășurând și o activitate interpretativă de pianistă în concerte camerale.

 
„Omagiu lui György Ligeti în Transilvania natală” – serie de evenimente transmise exclusiv online
Continuă cea de-a III-a ediție a festivalului organizat de Asociația „Transylvania Art and Science”, în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. „Omagiu lui György Ligeti în Transilvania natală” se desfășoară online în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2020, iar astăzi, 29 octombrie, de la ora 19.00, pe site-ul www.ligetifestival.ro va putea fi urmărit concertul intitulat “In Paradisum”. Programul conține lucrări din creația tânărului compozitor transilvănean Alexandru Ștefan Murariu, laureat al edițiilor din 2014 și 2018 ale Concursului Internațional „George Enescu”. În primă audiție absolută va fi interpretată și lucrarea „In Paradisum, Chorus Angelorum” pentru ansamblu instrumental și cor compusă la comanda festivalului. Interpretează Ansamblul „Couleurs”, Corul „Jubilate” pregătit de Mihaela Cesa-Goje, mezzo-soprana Gabriela Chiorean și organista Amalia Goje. Conducerea muzicală îi va aparține lui Alexandru Ștefan Murariu.

 
Concert simfonic la Ploiești
În această seară, 29 octombrie 2020, de la ora 19.00, Filarmonica din Ploiești va prezenta un concert care îl va avea la pupitrul dirijoral pe Adrian Petrescu, iar solistă va fi pianista Ioana Maria Lupașcu. Programul va cuprinde Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră op. 73 în Mi bemol major de Ludwig van Beethoven și Simfonia a IV-a op. 90 „Italiana” în La major de Felix Mendelssohn.

 
Trei lucrări concertante dedicate viorii în interpretarea lui Horia Văcărescu la Pitești
Filarmonica din Pitești organizează astăzi, 29 octombrie 2020 de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional un concert simfonic dirijat de Alexandru Ganea și cu violonistul Horia Văcărescu solist. În program - Sinfonia în si minor „Al Santo Sepolcro” și Concertul nr. 8 RV 249 în re minor pentru vioară și orchestră din ciclul „La stravaganza” de Antonio Vivaldi, Scenă de balet - fantezie pentru vioară și orchestră de Charles Auguste Bériot, Preludiu și Allegro pentru vioară și orchestră de Fritz Kreisler (în stilul lui Gaetano Pugnani), și Simfonia a V-a D 485 în Si bemol major de Franz Schubert.

 

Actualitatea internațională

Recital al pianistei Alexandra Văduva transmis de ICR New York
Institutul Cultural Român de la New York difuzează astăzi, 29 octombrie 2020, în cadrul seratelor online, un recital susținut de pianista Alexandra Văduva. Publicul va putea audia Piesele Impromptu op.18 de George Enescu. Recitalul va fi difuzat începând cu ora 20.00 pe site-ul instituției, dar și pe conturile de Facebook și YouTube ale acesteia, fiind preluat și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.