Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2023-09-26

Știri muzicale din Bucuresti

Ultima zi în care se pot achiziționa abonamentele pentru noua stagiune de la Sala Radio

Ziua de astăzi, 26 septembrie 2023, este ultima în care pot fi achiziționate abonamentele pentru lunile octombrie - decembrie ale noii Stagiuni Muzicale Radio. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând de mâine, 27 septembrie.

Cea de-a 95-a stagiune propusă de Radioul Public se deschide pe 13 octombrie 2023 cu un concert integral Rahmaninov, plasat sub semnul "Anului Internațional Rahmaninov" - se împlinesc 150 de ani de la nașterea și 80 de la trecea în eternitate a marelui compozitor și pianist rus.

În cadrul stagiunii, pe scena Sălii Radio vor evolua numeroși artiști de renume internațional, printre care dirijorul Sascha Goetzel, acordeonista Ksenia Sidorova, pianiștii Roman Borisov, Simon Trpèeski și Horia Mihail, violonistul Alexandru Tomescu.

Big Band-ul Radio, Orchestra de Muzică Populară Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio vor fi de asemenea prezente pe scena Sălii Radio pe parcursul lunilor ce urmează.

Pentru toate detallile, accesați site-ul www.orchestreradio.ro.


 
Selecție pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Institutul Cultural Român invită tinerii muzicieni cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani să participe la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Aceștia se mai pot înscrie până pe 30 septembrie 2023, online (accesând https://euyo.eu/auditions/), urmând ca audițiile să aibă loc la București, în zilele de 16 și 17 octombrie 2023.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene este un proiect muzical care are menirea de a transcende barierele sociale, culturale, politice și economice. Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se organizează anual audiții în fiecare țară membră a Uniunii Europene.

De regulă, orchestra susține două turnee anuale, în primăvară și toamnă, sub bagheta unor dirijori de renume, care includ prezențe în cele mai importante săli de concerte și festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidență, de studiu și repetiții intensive.


 
Calendarul muzical al zilei - 26 septembrie 2023
  • 1877 S-a născut pianistul și dirijorul franco-elvețian Alfred Cortot (decedat 15.06.1962) 146 ani
  • 1891 S-a născut dirijorul alsacian Charles Münch (decedat 6.1.1968) 132 ani
  • 1898 S-a născut compozitorul american George Gershwin (decedat 11.07.1937) 125 ani
  • 1920 S-a născut compozitorul român Nicolae Boboc (decedat 9.08.1999) 103 ani
  • 1930 S-a născut tenorul german Fritz Wunderlich (decedat 17.09.1966) 93 ani
  • 1941 Aniversarea violonistului și dirijorului italian Salvatore Accardo 82 ani
  • 1945 Comemorarea compozitorului maghiar Béla Bartók 78 ani
  • 1989 Comemorarea muzicologului român Ștefan Lakatoș 34 ani
  • 1992 Comemorarea basului român Nicolae Secăreanu 31 ani
  • 2009 Comemorarea pianistei spaniole Alicia de Larrocha 14 ani

 

Știri muzicale din țară

„Un artist, un pian și un țambal” - Cătălin Răducanu ajunge la Arad

Turneul național "Un artist, un pian și un țambal" susținut de Cătălin Răducanu continuă astăzi, 26 septembrie 2023, cu un concert la Palatul Culturii din Arad, de la ora 19.00.

În program: lucrări de Johann Sebastian Bach, Frédéric Chopin, Franz Liszt, Isaac Albéniz, alături de improvizații pe teme de George Gershwin, Chick Corea, Cătălin Răducanu, Toni Iordache sau Erik Satie.

Așadar, concertul-spectacol al tânărului poliinstrumentist își propune să fie un melanj stilistic între muzica clasică, jazz și folclor și să spargă în acest fel barieriele culturale, sociale și etnice dintre genurile muzicale.

"Un artist, un pian și un țambal" este primul turneu solo al lui Cătălin Răducanu. Muzicianul străbate țara până la sfârșitul lunii octombrie, concertând atât pe scenele marilor orașe, cât și în sate. Pe 24 octombrie, va ajunge pe scena Ateneului Român.


 
Baletul „Giselle” la Opera Națională Română din Iași

Astăzi, 26 septembrie 2023, la Opera Națională Română din Iași are loc spectacolul de balet "Giselle", pe muzică de Adolphe Adam.

Conducerea muzicală îi aparține lui Bogdan Chiroșcă. Își dă concursul Orchestra Operei ieșene. Ansamblul de balet al aceleiași instituții aduce pe scenă o adaptare după coregrafia clasică, în coordonarea Cristinei Todi. Din distribuție fac parte Viviana Olaru, Ștefan Popa, Monica Ailiesei și Vlad Mărculescu, printre alții.

Spectacolul începe la ora 18.30.


 
„The Radio Trombones” la Filarmonica din Brașov

"The Radio Trombones" concertează astăzi, 26 august 2023, la Sala Patria din Brașov.

Din program fac parte, printre altele, lucrări celebre de George Gershwin, Leonard Bernstein și Henry Mancini.

Ansamblul este alcătuit din membri ai Orchestrei Naționale Radio: Alexandru Moraru, Florian Radu, Vlad Leahu și Cătălin Bucerzan. Cei patru își încep evoluția la ora 19.00.


 
„Classic for Teens” continuă la Focșani

Festivalul "Classic for Teens" continuă astăzi, 26 septembrie 2023, la Focșani.

De la ora 17.00, are loc la Galeriile de Artă din localitate o conferință susținută de Daniel Jinga, managerul general al Operei Naționale București.

Urmează, de la ora 19.00, un concert susținut de Orchestra de Cameră a Conservatorului "Santa Cecilia" din Roma, la Ateneul Popular "Maior Gheorghe Pastia". Soliști ai serii sunt soprana de origine coreeană Da Hyun Kang și tenorul chinez Wang Shijie, iar conducerea muzicală îi aparține lui Biaggio Micciula.

Intrarea la concert este liberă.

Deși publicul de toate vârstele se poate bucura de concertele din cadrul festivalului, "Classic for Teens" urmărește să aducă muzica clasică mai aproape îndeosebi de publicul tânăr.


 

Actualitatea internațională