Interviuri Înapoi

AUDIO. Liliana Staicu, director al Orchestrelor si Corurilor Radio în dialog cu Gabriel Marica la Perpetuum Mobile

Publicat: miercuri, 3 Februarie 2021 , ora 22.45

Invitata mea din această seară este Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio, dar și colega noastră aici, la Radio România Muzical. Bună seara, Liliana.

Bună seara, Gabi.


Astăzi, voi apela la postura ta de director al Orchestrelor și Corurilor Radio, pentru că vrem să aflăm mai multe despre stagiunea acestor formații muzicale. Anul 2021 a început cu un concert de Ziua Mozart, în Sala Radio.

Exact. Pe 27 ianuarie, am reluat concertele live la Sala Radio. A fost un concert al Orchestrei de Cameră, cu Horia Mihail solist și Tiberiu Soare, dirijor, un program Mozart de ziua lui Mozart și continum cu un program Beethoven. Ne reamintim că 2020 ar fi trebuit să fie anul Beethoven, n-a fost să fie, din păcate. Evenimentele interne și internaționale, programate pentru a onora această aniversare specială, nu au avut loc, așa că vom prelungi anul Beethoven, iată, vineri 5 februarie, Orchestra Națională Radio va fi condusă de maestrul Cristian Mandeal, Gabriel Croitoru va fi solist în cele două romanțe de Beethoven și programul va fi întregit de uvertura Creaturile lui Prometeu și Simfonia a IV-a de Beethoven.


Concert fără public al Orchestrei de Cameră Radio. Urmează un concert fără public al Orchestrei Naționale Radio. Vă gândiți la deschiderea Sălii Radio pentru public? Filarmonica ”George Enescu” va avea chiar săptămâna aceasta concerte cu public, joi și vineri.

Da. Ne gândim să deschidem Sala Radio, însă cred că vom mai amâna puțin deschiderea pentru public, strict din motive de securitate, sanitară, să spun așa. Spre deosebire de alte orchestre, cum este de exemplu, Filarmonica ”George Enescu”, noi avem la dispoziție undele radio, nu-i așa, și putem să oferim publicului concertele live la Radio România Muzical și Radio România Cultural. De aceea, am decis, managementul instituției a decis, să mai așteptăm puțin pentru a vedea cum se stabilizează aceste valori ale infectărilor cu SARS-CoV-2 și abia după aceea să deschidem Sala Radio, în condiții de maximă siguranță.


Un an 2020 greu pentru toți, din păcate și un început de 2021 în aceleași condiții. Cum trec membrii orchestrelor și corurilor prin această perioadă de restricții?

Au trecut foarte greu peste anul 2020 și de aceea încercăm acum să-i readucem pe rând înapoi în sala de concert. Așa cum bine știți, începând din martie, concertele au fost anulate complet, stagiunea practic, nu a mai avut loc, a fost o stare de urgență, după care a fost o stare de alertă, în care concertele, cu un număr mai mare de muzicieni pe scenă, au fost interzise, așa că noi am reluat în septembrie cu o serie de înregistrări și în luna octombrie cu concerte deschizând stagiunea, dar am fost din nou nevoiți să oprim. Este foarte greu pentru muzicieni, pentru că orice oprire a acestei activități a lor, în ansamblu, pentru că, nu-i așa, ei au studiat individual acasă sau au făcut repetiții pe partide mai mici, dar lipsa unei activități în ansamblu se simte și de aceea le este greu acum, dar vin cu o mare dorință de a se reîntoarce la o oarecare normalitate. Asta s-a văzut și în concertul de miercurea trecută. A fost un concert absolut minunat al Orchestrei de Cameră Radio. Muzicienilor s-a văzut că le-a lipsit acest lucru și au cântat cu o poftă, să spun așa, extraordinară și sunt convinsă că, de asemenea va fi și vineri la concertele Orchestrei Naționale Radio și bineînțeles, pe parcurs, și pentru celelalte ansambluri.


Pentru că vorbeai de revenirea la normalitate, vaccinarea anti COVID este considerată de lumea muzicală și nu numai ”luminița de la capătul tunelului”. Iau artiștii din Orchestrele și Corurile Radio în considerare, vaccinarea, ca posibilitate de revenire a vieții muzicale și nu numai, aproape de normalitate?

Da. Marea majoritate dintre ei este convinsă că aceasta este soluția de a ieși din această criză și chiar dacă acum este puțin mai dificil să ne programăm toți, așa cum știm, sunt dozele limitate de vaccin, dar sperăm ca într-un timp destul de scurt să reușim să facem acest vaccin, marea majoritate dintre noi cei din orchestre și să putem astfel reveni la o activitate normală. Suntem convinși, așa cum cred că este toată lumea convinsă că aceasta este singura soluție de a ieși din această pandemie și de a încerca să ne reluăm viața, cât de cât în mod normal și activitatea artistică. Peste tot în lume este această problemă. Așa cum știți, în toată lumea, orchestrele suferă foarte mult în acest moment, corurile în special, pentru că este evident că, cântul coral este, poate chiar un pic mai periculos decât cântatul într-o orchestră.


Nu poți să cânți cu masca pe față.

Exact. Nu poți să cânți cu masca pe față, așa cum nici instrumentiștii de la instrumentele de suflat nu pot cânta cu masca pe față, dar să zicem că acolo are loc distanțarea. Și această distanțare în orchestră pe care ești nevoit s-o faci, din motive de securitate sanitară, dar sunetul ansamblului nu mai este același. Evident, sunetul unei orchestre nu poate fi același în condiții de distanțare, dar astea sunt condițiile pe care le avem în acest moment și trebuie să ne descurcăm așa cum putem.


Să ne adaptăm.

Să ne adaptăm. Vroiam să mai spun că săptămâna viitoare, Orchestra de Cameră Radio va reveni pe scena Sălii Radio, într-un concert cu maestrul Cristian Oroșau la pupitru și Valentin Șerban, solist al concertului nr. 5 de Mozart, iar joi va avea loc un prim concert de jazz. Este vorba de o formulă mai mică, muzicieni din Big Band-ul Radio, așa cum poate publicul s-a obișnuit începând din luna iunie, am adoptat și această formulă jazz evening set Radio Hall. Este vorba de un recital de muzică românească cu piese transcrise pentru această formulă de George Natsis, așa că, miercuri și joi, la Radio România Muzical și Radio România Cultural vor fi transmise și aceste două concerte.

Lilian Staicu, îți mulțumesc și îți urez și ție și colegilor din Orchestrele și Corurile Radio, săli pline și aplauze la scenă deschisă, cât mai curând posibil.

Mulțumim foarte mult.


Interviu realizat de Gabriel Marica