Știri muzicale din țară Înapoi

A încetat din viață regizoarea Carmen Dobrescu

Publicat: vineri, 23 Decembrie 2022 , ora 0.00
Ieri, 22 noiembrie 2022, s-a stins din viață regizoarea Carmen Dobrescu, directoare a Operei din Brașov între anii 1979-1984 și 1993-2000.
Născută în 10 iulie 1933 la Giurgiu, Carmen Dobrescu a absolvit cursurile de regie de operă ale Conservatorului de Muzică din București în 1957, an în care și-a început cariera ca regizor artistic atât în cadrul Televiziunii Române, cât și pe scenele lirice din România. De-a lungul celor 45 de ani de activitate a acoperit o mare diversitate de genuri artistice - de la folclor la spectacole de teatru și filme-portret, una dintre preocupările sale majore fiind promovarea artiștilor români. În 1995 a realizat filmul cu opera „Cenușăreasa” de Gioachino Rossini, care a primit în același an premiul pentru „cel mai bun spectacol de operă-film” din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Alături de colectivul Operei din Brașov, Carmen Dobrescu a realizat spectacole pentru numeroase turnee în țările europene.
De-a lungul anilor, a desfășurat și o bogată activitate didactică universitară, fiind lector la actuala Universitate Națională de Muzică din București și profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov.
Dumnezeu să o odihnească!