Akademie für Alte Musik Berlin, concert-maestru Bernhard Forck - CD Review, 17 aprilie 2024

Georg Philipp Telemann - Suita în re major, Aria "Meint ihr mich, ihr Nereiden?" din cantata dramatică "Ino" (soprana Christina Landshamer), Divertismentul în mi bemol major, Sinfonia melodica pentru două oboaie, coarde și bas continuu în do major.

În data de 8 martie, la casa de discuri Pentatone a apărut un album cu muzică de Georg Philipp Telemann, înregistrată de Academia de Muzică Veche din Berlin - una dintre cele mai valoroase orchestre din Europa care cântă repertoriul baroc pe instrumente de epocă.

Acest disc cuprinde piese pentru orchestră - o suită, un divertisment și o sinfonie, precum și cantata dramatică Ino, pe care ansamblul berlinez condus de Bernhard Forck din poziția de concert-maestru a imprimat-o împreună cu solista Christina Landshamer. Apreciata soprană germană în vârstă de 47 de ani a mai colaborat cu Academia de Muzică Veche pentru două albume apărute în anii 2021 și 2022 care includ creații de Haydn, Mozart și Beethoven. Artista este stabilită la Stuttgart, activează ca profesoară de canto la Universitatea de Muzică din Trossingen și abordează cu succes atât repertoriul de operă cât și cel de lied. A colaborat recent cu Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra de Stat din Dresda, cu ansamblul Mozarteum din Salzburg și cu multe alte orchestre din Europa, precum și cu Orchestra din Cleveland sub bagheta lui Franz Welser Möst, impresionând prin vocea sa lirică și caldă, evidențiată într-un repertoriu divers. Despre cantata Ino, Christina Landshamer spune: "Să interpretezi personajul Ino, un rol de virtuozitate, cu dramatism, contraste și tensiune, este o reală provocare pentru orice cântăreț. Ino este o operă importantă, cu nuanțe, timbruri variate și bogăție emoțională."

Georg Philipp Telemann (1681-1767), unul dintre cei mai importanți compozitori germani din epoca barocă, a fondat numeroase asociații numite Collegium Musicum. El obișnuia să susțină concerte la conducerea acestor ansambluri, în diferite săli germane - primării, teatre, academii dar și în catedrale, popularizând cu succes muzica clasică. Pentru orchestrele sale, Telemann a compus un număr impresionant de lucrări concertante, suite și divertismente care îmbinau formele de tip francez cu rigoarea armonică germană, cu stilul melodic italian și polonez. Câteva dintre aceste creații orchestrale sunt incluse pe albumul lansat în 8 martie, în interpretarea remarcabilă a Academiei de Muzică Veche din Berlin.

Celebra orchestră fondată în anul 1982 la Berlin, susține frecvent turnee în Europa, Asia, America de Nord și de Sud, precum și serii de concerte la instituții muzicale din Berlin, avându-i ca lideri pe cei trei violoniști care ocupă posturile de concert-maeștri ai orchestrei: Bernhard Forck (sub conducerea căruia ansamblul a înregistrat și recentul album dedicat lui Telemann), Georg Kallweit și Mayumi Hirasaki. De asemenea, orchestra are o colaborare constantă cu reputatul muzician René Jacobs și cu alți dirijori invitați.

În anul 2006, ansamblul a primit Premiul Telemann al orașului Magdeburg, iar în 2014 Medalia Bach din Leipzig, ca recunoaștere a meritelor sale în promovarea repertoriului baroc german. Pe lângă bogata activitate concertistică, Academia de Muzică Veche din Berlin realizează înregistrări valoroase, discografia formației numărând până în prezent peste o sută de albume, unele dintre ele distinse cu premii Diapason d'Or, Gramophone și Premiul Criticilor Germani.


Larisa Clempuș