Violonista Solomiya Ivakhiv și pianistul Steven Beck - albumul Ukrainian Masters - CD Review, 3 aprilie

Viktor Kosenko - Sonata op. 18 în la minor; Serghei Bortkievicz - Sonata op. 26 în sol minor.

Creația cultă ucraineană și-a făcut loc în ultimii ani în lumea muzicii clasice, probabil și în contextul atenției acordate Ucrainei ca urmare a cumplitului război început în februarie 2022. Însă muzica din această țară, în special cea creată pe parcursul secolului trecut, s-a aflat în mod constant printre preocupările specialiștilor - rigoarea formală, varietatea și vitalitatea discursului sonor, expresivitatea, influența creației occidentale europene și elementele de inspirație folclorică fiind doar câteva dintre caracteristicile muzicii culte ucrainene.

Trei dintre sonatele reprezentative pentru vioară și pian din acest repertoriu sunt incluse pe un album intitulat Ukrainian Masters, lansat în 23 februarie 2024 la casa Naxos Music. Este vorba despre piese de secol XX compuse de Viktor Kosenko, Myroslav Skoryk și Serghei Bortkievicz, înregistrate în toamna anului 2022 la New York, de violonista Solomiya Ivakhiv și de pianistul Steven Beck.

Solomiya Ivakhiv, născută în 3 aprilie 1980, s-a născut la Lviv și a studiat la prestigiosul conservator din acest oraș, apoi și-a continuat studiile la Institutul Curtis de Muzică. A cântat pe importante scene din America de Nord și Europa - Orchestra Națională a Ucrainei, Orchestra Simfonică din Charlestone și Orchestra Filarmonicii din Lviv fiind doar câteva dintre ansamblurile cu care a colaborat. În prezent este profesoară de vioară și violă la Universitatea din Connecticut și în anul 2021 a primit titlul de Artist Emerit al Ucrainei.

O interpretă sensibilă, fermecătoare și elocventă, cu o tehnică excelentă, Solomiya Ivakhiv are un repertoriu vast și una dintre preocupările ei este promovarea în lume a creației muzicale din Ucraina. A lansat până acum șase discuri, cel mai recent fiind imprimat împreună cu pianistul american Steven Beck, absolvent al Școlii Juilliard din New York, un experimentat interpret al repertoriului modern.


Larisa Clempuș