Înregistrări istorice ale dirijorului Nikolaus Harnoncourt, realizate la Salzburg în anul 1980 - CD Review, 2 aprilie 2024

(Orchestra Concertgebouw Amsterdam). Wolfgang Amadeus Mozart - Uvertura Flautul fermecat; Simfonia nr. 34 KV 338 în do major.

Legendarul dirijor Nikolaus Harnoncourt, stins din viață în aul 2016, a avut meritul de a fi impus interpretările pe instrumente istorice la Festspielhaus din Salzburg. Debutul său memorabil din anul 1980 a deschis un lung șir de succese culminând cu Săptămâna Mozart din anul 2006, când muzicianul austriac a fost Artist în rezidență la Salzburg și a dirijat o serie de concerte - emblematice pentru cariera sa, cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Înregistrările concertelor lui Nikolaus Harnoncourt de la Salzburg care au cuprins creații mozartiene, susținute în anul 1980 la pupitrul Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, precum și repetițiile imprimate la conducerea ansamblului Camerata Salzburg, au fost incluse într-un set de trei discuri apărut în luna noiembrie 2023 în cadrul Belvedere Edition, un proiect al corporației Naxos Music. Albumul reliefează modul în care ilustrul dirijor specializat în muzica barocă și clasică, a influențat stilul de interpretare a creației lui Wolfgang Amadeus Mozart în ultimele decenii. Începând cu anul 1980, Nikolaus Harnoncourt a reușit să convingă atât publicul cât și muzicienii să fie receptivi la noile tehnici interpretative, în acord cu practicile din secolul al 18-lea, urmând în detaliu indicațiile din partiturile originale. Dirijorul a calibrat articulațiile, tempo-urile, frazările și texturile orchestrale pentru a oferi interpretări autentice. Reacțiile la Salzburg au fost împărțite - muzicianul a primit atât critici vehemente cât și elogii. Cert este că ideile sale s-au răspândit în toată lumea și au devenit o bază pentru cercetările noilor generații de muzicieni.

Născut în anul 1929 la Berlin, Nikolaus Harnoncourt a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți ai muzicii vechi, printre realizările sale majore numărându-se înregistrarea integrală a cantatelor de Johann Sebastian Bach împreună cu reputatul muzician olandez Gustav Leonhardt. După ce a studiat la Viena, Nikolaus Harnoncourt a fondat ansamblul Concentus Musicus Wien, la conducerea căruia a avut ocazia de a-și pune în practică ideile privind folosirea instrumentelor de epocă și interpretarea într-un stil autentic a muzicii baroce, extinzându-și treptat repertoriul până la muzica de secol 19. În anul 1975 a fost invitat pentru prima dată la conducerea Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam punând bazele unei colaborări de lungă durată. În anul 2000, ansamblul l-a ales ca dirijor onorific, iar în octombrie 2013 muzicianul a apărut pentru ultima dată la pupitrul prestigioasei orchestre olandeze, dirijând Simfonia a V-a de Bruckner. Doi ani mai târziu, el avea să stingă din viață. Din colaborarea dirijorului cu ansamblul din Amsterdam au rezultat concerte și înregistrări de o valoare inestimabilă, cum sunt și cele dedicate muzicii lui Mozart, în anul 1980, la Salzburg.


Larisa Clempuș