Pianista Clara Sverner - CD Review, 1 aprilie 2024

Johannes Brahms - 3 Intermezzi op. 117; Gabriel Fauré - Preludiul op. 103 nr. 3 în sol minor; Johannes Brahms - 16 Valsuri op. 39

Clara Sverner este una dintre cele mai cunoscute și respectate pianiste din Brazilia, cu o impresionantă carieră în domeniul înregistrărilor și a artei concertistice. Ajunsă la venerabila vârstă de 87 de ani, muziciana își continuă activitatea discografică, cel mai recent album al său fiind lansat în 8 martie la casa braziliană Azul Music. CD-ul cuprinde creații pentru pian solo de Johannes Brahms și Gabriel Faure și se distinge printr-un profund simț estetic, lirism, tempo-uri așezate, reverie și melancolie subtilă. Intermezzi și valsuri de Johannes Brahms, nocturne și preludii de Gabriel Faure alcătuiesc programul acestui album, pe care vi-l propun la Radio România Muzical.

De-a lungul prodigioasei sale cariere, Clara Sverner a concertat pe importante scene din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia și America de Sud, prezentând un repertoriu extins de la creația de secol 16 până la cea modernă. Pianista a contribuit semnificativ la redescoperirea și popularizarea creației unor compozitori brazilieni precum Glauco Velasques, Chiquinha Gonzaga sau Gilberto Mendes. Dar a înregistrat și piese de Mozart, Chopin, Satie și Ravel, stilul interpretativ al pianistei fiind adecvat în special repertoriului romantic. Tușeul rafinat, spiritul poetic, profunzimea și muzicalitatea artistei pot fi admirate și în recentul său album.

Născută la Sao Paolo în 29 august 1936, pianista Clara Sverner a studiat în orașul natal cu José Kliass și apoi la Berlin cu Martin Kreuse, un elev al lui Franz Liszt. Și-a continuat studiile la Conservatorul din Geneva, absolvit cu Medalia de Aur, și la Mannes College of Music din New York. La vârsta adolescenței, Clara Sverner a câștigat Concursul Internațional Wilhelm Backhaus, succes care i-a adus muzicienei recunoașterea internațională. De atunci a fost invitată să susțină recitaluri și concerte în centre culturale prestigioase și a lansat nu mai puțin de 25 de albume diverse din punct de vedere repertorial.


Larisa Clempuș