Pianistul Burkard Schliessmann - albumul 'Live & Encores' - CD Review, 20 martie 2024

Johann Sebastian Bach - Concertul italian BWV 971; Robert Schumann - Fantezia op. 17 în do major.

Album în premieră, lansat în 24 noiembrie 2023

Dublul disc al pianistului Burkard Schliesmann, lansat în data de 24 noiembrie la casa britanică Divine Art Recordings, se distinge prin varietatea sa stilistică și cuprinde piese de Bach, Schumann, Chopin și Mendelssohn, compozitori pe care pianistul Burkard Schliesmann îi consideră "titani în istoria muzicii care au redefinit tiparele și proporțiile muzicale și, în consecință tehnicile componistice". Interpretul german, care abordează un repertoriu amplu, cu accent pe creația preclasică și romantică, a realizat aceste înregistrări în cadrul unui recital în aprilie 2023, la Sala de Concerte Fazioli din localitatea italiană Sacile. De altfel, el este un adept al înregistrărilor live, mizând pe buna sa conexiune artistică și emoțională cu publicul.

Primele trei lucrări de pe album sunt alese din creația lui Johann Sebastian Bach, unul dintre compozitorii preferați ai lui Burkard Schliessman. Pianistul spune că "lucrările lui Bach reprezintă o punte ce leagă arii îndepărtate ale muzicii, permițând generațiilor următoare să înțeleagă creația sonoră din trecut. Ele au fost compuse la finalul unei epoci majore din istoria muzicii și, deși sunt ancorate în formele și spiritul trecutului, tratarea materialului lor sonor este îndrăzneață și inspirată, conturând o nouă eră muzicală".

Burkard Schiliessmann a studiat la Universitatea de Muzică din Frankfurt și are o bogată activitate concertistică, pe scene din Europa, America de Nord și Asia - Filarmonica din München, Orchestrele Simfonice Radio din Frankfurt și Köln fiind doar câteva dintre ansamblurile cu care a colaborat până acum. El este și un apreciat profesor, predând cursuri la importante instituții de învățământ muzical din Statele Unite ale Americii. De asemenea, Burkard Schiliessmann are și pasiuni extramuzicale - este înotător subacvatic și ambasador a programului "Protecting Our Ocean Planet"; se dedică unor deosebite proiecte sociale și ecologice, găsindu-și inspirația și în alte domenii precum filosofia sau fotografia. Cu toate acestea, muzica rămâne în prim-planul carierei pianistului Burkard Schliessmann, care a înregistrat până acum cinci albume cu programe axate în special pe repertoriul romantic.


Larisa Clempuș