Orchestra Deutsche Radio Philharmonie, dirijor Pietari Inkinen. Antonin Dvoűák - CD Review, 18-19 martie 2024
I. Antonin Dvoűák - Simfonia a VII-a op. 70 în re minor.
II. Antonin Dvoűák - Simfonia a VIII-a op. 88 în Sol major.
Album în premieră, lansat în 9 februarie
În 1 mai se vor împlini 120 de ani de când s-a stins din viață Antonin Dvoűák, unul dintre cei mai importanți compozitori cehi din toate timpurile și un reprezentant de seamă al epocii romantice, creator prolific de piese orchestrale, camerale și corale, partituri ce îmbină elemente de stil specifice secolului al 19-lea cu folclorul muzical ceh. Unul dintre proiectele discografice de succes dedicate în acest an muzicii lui Antonin Dvoűák, marcând și Anul Muzicii Cehe, este albumul lansat în 9 februarie de Orchestra Deutsche Radio Philharmonie, un valoros ansamblu fondat în anul 2007, care are două sedii - în orașele Kaiserslautern și Saarbrücken. Din stagiunea 2017-2018, dirijorul principal al orchestrei este Pietari Inkinen, apreciat muzician finlandez în vârstă de 43 de ani, care ocupă de asemenea funcția de director muzical al Orchestrei Simfonice din Seul și a condus în trecut ansambluri de renume precum Orchestra Simfonică din Noua Zeelandă, Filarmonica din Tokyo sau Orchestra Simfonică din Praga. La pupitrul Orchestrei Deutsche Radio Philharmonie a lansat până acum 5 albume concentrate în special pe creația modernă și romantică, un gen de repertoriu care îi oferă ocazia dirijorului Pietari Inkinen să evidențieze posibilitățile tehnice și expresive, coeziunea și vastul spectru dinamic al Orchestrei Germane.
Prima lucrare de pe acest CD, înregistrat în Sala Mare de Concerte a Radiodifuziunii din Saarbrücken, este Simfonia a VII-a în re minor, la care Antonin Dvoűák a început să lucreze în decembrie 1884 în timpul unui turneu în Anglia, finalizând partitura trei luni mai târziu. Lucrarea, caracterizată de vestitul critic muzical Donald Tovey drept "unul dintre cele mai mărețe și pure exemple ale genului simfonic după Beethoven", a avut prima audiție în aprilie 1885 la Londra, sub conducerea lui Antonin Dvoűák. Creată într-o perioadă de suferință pentru compozitorul ceh, marcată de moartea mamei și a unuia dintre copiii săi, această simfonie se distinge printr-o atmosferă sumbră și dramatică, punând în contrast pasaje turbulente cu rare momente de pace și calm imperturbabil. Tocmai aceste particularități sunt redate remarcabil de Orchestra Deutsche Radio Philharmonie - patosul și intensitatea primei părți Allegro maestoso, înlănțuirile tematice expuse progresiv în tempo-uri lente și nuanțe variate de instrumentele de suflat în partea secundă Poco adagio, suplețea și vigoarea părții a treia Scherzo cu melodii pastorale și ritmuri încântătoare preluate din folclorul ceh. Iar în partea finală discursul devine din nou dramatic, cu sonorități absolut copleșitoare.
Cea de-a doua piesă inclusă pe album este asemănătoare cu precedenta, doar prin faptul că este încadrată în forme clasice, dar foarte diferită în ceea ce privește caracterul: Simfonia a VII-a în re minor este pasională și turbulentă, iar a opta în sol major - optimistă. Creată în anul 1889, cu prilejul alegerii compozitorului în calitate de membru al Academiei Cehe pentru știință, literatură și arte, Simfonia a VIII-a op. 88 în Sol major a avut prima audiție la Praga, cu însuși Antonin Dvoűák la pupitrul dirijoral. Deși a fost influențată de stilul simfonic al compozitorilor Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms în ceea ce privește planurile structurale, Simfonia a VIII-a are la bază melodii de inspirație cehă, strălucitoare, lirice și pline de culoare - calități puse în valoare magistral de Orchestra Deutsche Radio Philharmonie dirijată de Pietari Inkinen.