Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Semyon Bychkov. Bedűich Smetana - poeme simfonice din setul Patria mea - CD Review, 4-5 martie 2024

I. Vyčehrad, Vltava și ©árka.

II. Din pădurile și câmpurile Boemiei, Tábor și Blaník.

Album în premieră, lansat în 1 martie

Coperta acestui album, apărut la casa Pentatone, ilustrează un peisaj al artistului contemporan ceh Zdenìk Danìk, oferind o concepție modernă asupra picturii realiste din secolul al 19-lea. Aceasta a jucat un rol important în reînvierea culturii naționale cehe, un curent în care muzica lui Bedrich Smetana și în special colecția sa "Ma vlast" ("Patria mea") s-a evidențiat. În 2024 este celebrat Anul Muzicii Cehe și împlinirea a două secole de la nașterea compozitorului Bedrich Smetana, unul dintre cei mai importanți creatori romantici, considerat părintele muzicii cehe. Îmbinând în partiturile sale elemente ale folclorului muzical din țara sa cu stilul unor compozitori de secol 19 precum Liszt, Wagner sau Berlioz, Bedrich Smetana a fost un prolific creator de opere, muzică de cameră, piese vocale, corale și orchestrale, cele mai cunoscute fiind opera "Mireasa vândută" și ciclul simfonic "Patria mea".

Această colecție este un simbol în istoria turbulentă și în cultura Cehiei. Evocând peisajele și legendele Boemiei, suita cuprinde șase poeme simfonice care au avut prima audiție separat, în ordine cronologică între anii 1875 și 1880. Setul complet a fost interpretat pentru prima dată în cadrul unui singur concert, în 5 noiembrie 1882 la Praga, sub conducerea dirijorului Adolf Cech. Combinând formele poemelor simfonice ale lui Franz Liszt cu idealurile culturilor naționale de la sfârșitul secolului al 19-lea, ciclul este cunoscut în special pentru melodiile sentimentale ale Poemului Vltava, despre care însuși Bedrich Smetana spunea: "Compoziția descrie cursului râului Vltava, începând de la cele două mici izvoare Vltava rece și caldă, până la unirea lor într-un singur curent, cursul său prin păduri și lunci, prin decoruri în care îți poți imagina nunta unui fermier sau dansurile sirenelor la lumina lunii, pe malurile stâncoase ivindu-se castele impunătoare sau ruine înalte."

La pupitrul dirijoral se află în aceste înregistrări Semyon Bychkov. Născut la Sankt Petersburg, muzicianul a emigrat la vârsta de 22 de ani în Statele Unite ale Americii, după ce familia sa a suferit opresiunile regimului sovietic. Iar din 1989, dirijorul este stabilit în Franța. Astfel, ideea Patriei pe care o evocă Bedrich Smetana devine semnificativă pentru Semyon Bychkov. Dirijorul a criticat vehement războiul pe care țara sa natală îl duce în Ucraina și, în contextul noii lansări discografice, el afirmă: "Toți avem o patrie. O numim diferit, dar sentimentul este același - sensul identificării cu rădăcinile noastre. Mândria pentru lucrurile bune și durerea de a trebui să trăim cu aspectele întunecate. Pentru mine, Rodina este țara în care m-am născut, Homeland este în Statele Unite ale Americii unde am emigrat și m-am născut a doua oară. "Ma patrie" este Franța, unde am stat aproape jumătate din viața mea. Fiecare are o identitate, fiecare țară trebuie să găsească o cale de a se dezvolta în pace cu cei din jur. Viziunea lui Bedrich Smetana ne arată calea, ceea ce face suita "Patria mea" atât de universală și contemporană".

Una dintre cele mai valoroase orchestre din lume, impresionantă prin forța sa expresivă, incisivitatea ritmică și dinamismul interpretărilor sale, Filarmonica Cehă a fost fondată acum 130 de ani, având o tradiție deosebită în Europa. Cu un repertoriu consistent, Orchestra din Praga este recunoscută pentru interpretarea creației cehe și a beneficiat de-a lungul timpului de experiența unor dirijori iluștri precum Vaclav Talich, Rafael Kubelik sau Jiri Belohlavek, iar din anul 2018 directorul muzical al Orchestrei este dirijorul Semyon Bychkov.

Filarmonica Cehă și dirijorul său principal au derulat proiecte de succes în ultimii ani, au mai imprimat la casa Pentatone albume cu pagini simfonice de Gustav Mahler, urmând să încheie în viitorul apropiat lansarea ciclului complet al simfoniilor compozitorului austriac. Iar înregistrarea setului Patria mea de Bedrich Smetana, o partitură fundamentală în repertoriul orchestrei, a devenit un proiect personal și de actualitate pentru ansamblul ceh, mai ales în contextul în care acesta a dezvoltat o relație artistică apropiată cu dirijorul Semyon Bychkov.


Larisa Clempuș