Violonista Francesca Dego și Orchestra Simfonică BBC, dirijoare Dalia Stasevska - CD Review, 29 februarie și 1 martie 2024

I. Ferruccio Busoni - Concertul op. 35a în re major pentru vioară și orchestră

II. Johannes Brahms - Concertul op. 77 în re major pentru vioară și orchestră

Album în premieră, lansat în 1 martie

Francesca Dego este o excepțională violonistă italiană stabilită în prezent la Londra, care debutează în actuala stagiune ca solistă a unor prestigioase orchestre precum cele ale Filarmonicilor din Bergen și Londra, Orchestrele Simfonice din Utah și Queensland. Stăpânind un bogat repertoriu cameral și concertistic, axat pe creații de Mozart, Beethoven și Paganini, Francesca Dego a lansat până acum 13 discuri, cel mai recent fiind albumul lansat în 1 martie Chandos Records. Ocupând un loc reprezentativ în discografia violonistei, CD-ul cuprinde două concerte pentru vioară și orchestră - de Ferrucio Busoni și Johannes Brahms, imprimate de Francesca Dego împreună cu Orchestra Simfonică BBC, sub conducerea dirijoarei Dalia Stasevska. În luna noiembrie, violonista urmează să lanseze și un album cu sonatele de Busoni, completând astfel o colecție dedicată acestui compozitor la un secol de la trecerea sa în eternitate.

La pupitrul dirijoral Orchestrei Simfonice BBC s-a aflat în aceste înregistrări, realizate în iulie 2023 la Phoenix Concert Hall din Croydon, Dalia Stasevska, muziciană în vârstă de 39 de ani care a colaborat cu importante orchestre europene. Născută în Ucraina, la Kiev, și stabilită încă din copilărie în Finlanda, Dalia Stasevska este dirijoarea principală a Orchestrei Simfonice din Lahti și prima femeie care ocupă postul de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice BBC, în istoria prestigiosului ansamblu londonez.

Prima lucrare de pe album este Concertul în Re major compus de Ferrucio Busoni în anul 1897 și dedicat violonistului Henri Petri, cel care a prezentat lucrarea în primă audiție în luna octombrie a aceluiași an, la Filarmonica din Berlin. Concepută într-un autentic stil romantic, piesa a fost influențată de Johannes Brahms și Franz Liszt, cei doi compozitori care l-au inspirat pe Ferrucio Busoni în prima sa etapă de creație, în ceea ce privește structura, detaliile și tehnica transformărilor tematice. Despre această piesă, violonista Francesca Dego spune: "Unul dintre motivele pentru care m-am îndrăgostit de concertul lui Busoni constă în faptul că este pătruns de spiritul muzicii lui Johannes Brahms. Este o bijuterie în sine. dar faptul că folosește țesături sonore tradiționale pentru idei personale și inovatoare, îl face și mai atractiv. Esența și sufletul compozitorului Ferrucio Busoni, virtuozitatea spectaculoasă sunt prezente în această piesă veselă și incredibil de dificilă". Tocmai acest stil impetuos și optimist care străbate concertul în re major de Ferrucio Busoni este redat cu o tehnică impecabilă, cu un tușeu fin și expresiv de solista Francesca Dego susținută de Orchestra Simfonică BBC.

Cea de-a doua piesă a recentului album lansat de Francesca Dego este Concertul compus de Johannes Brahms în anul 1878 și dedicat violonistului Joseph Joachim. Brahms este compozitorul preferat al violonistei Francesca Dego, care afirmă: "Înregistrarea Concertului de Brahms este un vis devenit realitate pentru orice violonist, în special pentru mine. M-a inspirat încă de când l-am cântat pentru prima dată, la vârsta de 15 ani. Am cunoscut-o pe minunata dirijoare Dalia Stasevska atunci când am interpretat acest concert de Brahms în Austria și în scurt timp ea mi-a devenit o prietenă apropiată și am colaborat artistic în mod constant", spune Francesca Dego care, împreună cu Dalia Stasevska formează primul duo de muziciene femei din istoria discografiei care înregistrează această piesă emblematică din repertoriul romantic dedicat viorii - Concertul op. 77 în Re major de Johannes Brahms. Francesca Dego, care cântă pe un rar și prețios instrument Francesco Ruggeri creat în 1697 la Cremona, ne oferă o interpretare impecabilă, temperamentală și imaculată din punct de vedere tehnic.


Larisa Clempuș