Violoncelista Laura van der Heijden și pianistul Jâms Coleman - albumul 'Path to the Moon' - CD Review, 26 februarie 2024

Pentru cel mai recent album al lor, violoncelista Laura van der Heikden și pianistul Jâms Coleman s-au inspirat din desenul ilustratorului și arhitectului britanic William Thomas Horton "The Path to the Moon", care dă și titlul discului lansat la casa Chandos Records. Cei doi muzicieni explorează repertoriul pentru violoncel și pian de la mijlocul secolului trecut, un timp în care ideea călătoriilor pe lună a devenit o reală posibilitate. "Am căutat să îmbinăm diverse partituri în jurul temelor imaginii lui William Horton, a aspirației umane de a cuceri noi înălțimi", spune violoncelista Laura van der Heijden despre acest album care cuprinde creații de Erich Korngold, George Walker, Lili Boulanger, Florence Price, Gabriel Fauré, Nina Simone, Benjamin Britten, Toru Takemitsu și Claude Debussy.

Una dintre cele mai ample și complexe lucrări de pe acest disc imprimat în martie 2023, la Potton Hall din Dunwich, este Sonata pentru violoncel și pian de George Walker, compozitor și pianist care a trăit între anii 1922 și 2018 și a fost primul afro-american care a câștigat Premiul Pulitzer pentru muzică. În ultimii ani creațiile sale au stârnit un interes deosebit în rândul interpreților, așa cum s-a întâmplat și pentru violoncelista Laura van der Heijden care mărturisește: "Descoperind muzica lui George Walker, am fost atrași de sonata sa pentru violoncel și pian, care îmbină elemente ale romantismului cu modernism, blues cu influențe ale jazz-ului. Credem că această sonată merită un loc în repertoriul muzicii de cameră și suntem încântați că se încadrează în călătoria tematică "Path to the moon" ("Calea spre lună").

Pe același album este inclusă și Sonata pentru violoncel și pian compusă de Claude Debussy în anul 1915. Lucrarea se deschide cu un Prolog care anunță tema principală a piesei, un omagiu adus de Claude Debussy stilului baroc francez, prin ornamentația bogată în maniera creației compozitorilor Jean-Philippe Rameau și Francois Couperin. Urmează partea secundă - Serenada străbătută de armonii stranii și enigmatice, iar Finalul este mai cursiv și animat, creând un contrast rafinat cu secțiunea precedentă. Reliefând aceste atribute ale sonatei lui Claude Debussy, violoncelista Laura van der Heijden și pianistul Jâms Coleman ne oferă o interpretare fină și omogenă, bogată în nuanțe, efecte și culori timbrale.

Laura van der Heijden și pianistul Jâms Coleman desfășoară o bogată activitate pe scenele de concert și în studiourile de înregistrări din Marea Britanie. Ei au mai lansat împreună un album în februarie 2022, cu piese camerale din repertoriul ceh și maghiar. Laura van der Heijden, câștigătoare de premii Edison Klassik și BBC Music Magazine, a concertat ca solistă a unor prestigioase ansambluri precum Academia St. Martin in the Fields, Orchestra Engleză de Cameră sau Orchestra Filarmonicii Regale și este pasionată de muzica de cameră. A susținut recitaluri în majoritatea sălilor importante din Marea Britanie, cântând pe un valoros violoncel Francesco Ruggieri din Cremona, creat în secolul al 17-lea.

Apreciat de publicația BBC Music Magazine pentru "stilul său interpretativ extraordinar - variat și plin de fantezie", pianistul galez Jams Coleman are o intensă activitate în domeniul muzicii de cameră și este profesor asociat la Academia Regală de Muzică în cadrul căreia și-a desfășurat studiile. A colaborat cu artiști renumiți ai scenei britanice, Laura van Der Heijden fiind una dintre instrumentistele cu care derulează proiecte de succes.

Larisa Clempuș