Violoncelistul Petr Skalka - albumul 'Improvisation' - CD Review, 8-9 februarie 2024

Album în premieră, lansat în 9 februarie

"Suitele pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach sunt chintesența creației acestui compozitor, iar Bach însuși reprezintă esența întregii muzici", spunea renumitul violoncelist Pablo Casals despre cele șase suite create între anii 1717 și 1723, în perioada petrecută de muzicianul baroc la Köthen în calitate de capel-maestru. Aceste suite au suscitat interesul marilor violonceliști ai lumii în ultimul secol și sunt disponibile celor pasionați de muzica preclasică în diverse versiuni discografice.

Cea mai recentă versiune cu suitele de Bach îi aparține reputatului violoncelist ceh Petr Skalka. El a înregistrat aceste partituri în august 2020 pentru casa elvețiană Claves Records, iar albumul este lansat oficial în 9 februarie 2024. Dublul disc cuprinde, pe lângă capodoperele amintite, Passacaglia în do minor după o temă pentru vioară din Sonatele Rozariului de Heinrich Ignaz Franz von Biber și o improvizație pentru violoncel solo a interpretului Petr Skalka, o scurtă introducere lentă în stil baroc.

Violoncelistul Petr Skalka a crescut într-o familie de muzicieni în Marienbad, Republica Cehă. Prima sa întâlnire cu muzica i-a fost propusă de tatăl său, care era de asemenea violoncelist. După ce a studiat la Conservatorul din Pilsen, interesul lui Petr Skalka pentru muzica veche și pentru interpretarea pe instrumente istorice l-au făcut să se perfecționeze sub îndrumarea respectatului muzician francez Christophe Coin, la Scola Cantorum Basiliensis. În cadrul acestei instituții Petr Skalka este în prezent profesor. În paralel are o bogată activitate concertistică pe scene europene. A colaborat până acum cu ansambluri precum Cafe Zimmermann, La Chambre Philharmonique sau Ensemble Baroque de Limoges și cu muzicienii Gustav Leonhardt, Emmanuel Krivine și Christophe Coin, prezentând un repertoriu variat centrat pe creația de secol 18. Violoncelistul a mai lansat în trecut înregistrări cu piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Mattheson și Carl Philipp Emanuel Bach și a primit premii Diapason d'Or și Classica, fiind apreciat pentru sunetul bogat și profunzimea pe care o imprimă violoncelului său.

Petr Skalka semnează și prezentarea acestui album: "Emoțiile violonceliștilor de astăzi sunt aceleași cu emoțiile unui muzician de secol 18. Dar ele sunt de intensitate diferită și sunt altfel interconectate. Un concert este de asemenea complet diferit. Astăzi cântăm suitele de Bach în săli mari, pentru un public mai numeros decât era în trecut. Și totuși, aceste piese rămân cele mai intime creații camerale compuse vreodată și au o importanță deosebită în repertoriul universal. Violonceliștii zilelor noastre speculează mereu pe seama acestor suite. Dar pare imposibil să stabilești o interpretare standard. Ea se schimbă în mod constant.", spune violoncelistul Petr Skalka. Muzicianul pare să mizeze în versiunea sa pe respectarea în detaliu a partiturii, suplețea sonoră și interpretarea autentică în stil baroc, având o tehnică instrumentală impecabilă.


Larisa Clempuș