Integrala concertelor pentru vioară și orchestră de Antonin Dvoűák - CD Review, 6 februarie 2024

Antonin Dvoűák - Mazurka op. 49 pentru vioară și orchestră; Concertul op. 53 în la minor (Mihail Pochekin, Orchestra Filarmonicii Slovace, dirijor Daniel Raiskin).

Album în premieră, lansat în 5 ianuarie

În anul 2024, Republica Cehă serbează Anul Muzicii Cehe, marcat de aniversări ale unor compozitori importanți din această țară, printre care și Antonin Dvoűák. De la nașterea sa se vor împlini 120 de ani în 1 mai. Violonistul Mihail Pochekin este unul dintre muzicienii care i-au dedicat înregistrări compozitorului romantic cu acest prilej. Talentatul solist în vârstă de 34 de ani a lansat un album în 5 ianuarie 2024 la casa germană Hänssler Classics, album care cuprinde integrala pieselor pentru vioară și orchestră de Antonin Dvoűák, imprimări realizate în primăvara anului trecut, la Sala de concerte a Filarmonicii Slovace din Bratislava.

Despre creația compozitorului ceh, violonistul Mihail Pochekin spune: "Simt o profundă umanitate în muzica lui Dvoűák. El a fost un maestru al orchestrației și a creat melodii și armonii extraordinar de frumoase, dar în primul rând a pus accent pe onestitate și generozitate. Când ascultăm muzica sa, ea ajunge adânc în inimile noastre", afirmă violonistul care a înregistrat acest album împreună cu Orchestra Filarmonicii din Bratislava, sub conducerea lui Daniel Raiskin, dirijor principal al ansamblului slovac, dar și director muzical al Orchestrei Simfonice din Winnipeg.

Mihail Pochekin, născut în anul 1990, a studiat vioara cu Viktor Tretiakov, Rainer Schmidt, Ana Chumacenko și Christian Tetzlaff. A câștigat premii internaționale în câteva concursuri de prestigiu precum Rodolfo Lipizer, Jascha Heifetz și competiția Pablo de Sarasate. Are o bogată activitate concertistică pe importante scene europene și este director artistic al Festivalului de muzică de cameră din orașul bavarez Landshut. De asemenea, are proiecte discografice de succes: a înregistrat 6 albume până acum, printre cele mai apreciate înregistrări ale sale numărându-se cele cu Sonatele și Partitele de Bach, Concertul nr. 5 de Mozart și concertele pentru vioară și orchestră de Bruch și Mendelssohn.

Mihail Pochekin are o afinitate specială pentru creația de secol XIX, sunetul său rafinat și timbrul consistent fiind potrivite cu repertoriul romantic, așa cum putem observa și ascultând recentul său album, cu integrala pieselor pentru vioară și orchestră de Antonin Dvorak: Concertul op. 53 în la minor, Romanța op. 11 în fa minor și Mazurka op. 49.


Larisa Clempuș