Orchestra de Cameră din Lausanne dirijată de Joshua Weilerstein - lucrări de compozitori americani și britanici - CD Review, 26 ianuarie 2024

William Grant Still - Mother and Child; Ethel Smyth - Serenada în Re major.

Orchestra de Cameră din Lausanne este una dintre cele mai importante orchestre europene, cu o activitate artistică de peste 8 decenii - fondată în 1942 de Victor Desarzens, ansamblu cu prezențe notabile pe scene prestigioase, între care și cea a festivalului internațional "George Enescu". Orchestra a fost condusă de-a lungul timpului de dirijori precum Armin Jordan, Lawrence Foster și Christian Zacharias. Din anul 2021 Renaud Capucon a devenit directorul artistic al Orchestrei. Iar între anii 2015 și 2020 această poziție a fost deținută de Joshua Weilerstein. Sub conducerea sa, ansamblul a realizat proiecte de succes, unul dintre ele fiind înregistrarea unui album cu lucrări din repertoriul britanic și nord-american. Discul a fost imprimat în Sala Metropole a Radioteleviziunii din Lausanne și a apărut la casa elvețiană Claves Records.

"Sper ca această explorare repertorială să fie la fel de satisfăcătoare pentru ascultători cum a fost pentru mine și pentru muzicienii Orchestrei de Cameră din Lausanne, partenerii mei loiali și entuziaști în procesul de înregistrare a albumului nostru", spune despre aceste înregistrări dirijorul Joshua Weilerstein, unul dintre cei mai apreciați șefi de orchestră ai momentului, care a colaborat de-a lungul timpului cu ansambluri renumite precum Orchestra Simfonică din San Francisco, Filarmonicile din Londra, New York și Oslo. Admirat pentru dinamismul și expresivitatea sa pe podiumul de concert, stăpânind un repertoriu extins de la Renaștere la creația contemporană, Joshua Weilerstein combină în programele sale capodopere ale muzicii universale cu piese mai puțin cunoscute, punând în lumină lucrări ale unor compozitori precum Pavel Haas, William Levi Dawson, William Grant Still sau Ethel Smyth.

Albumul lansat în 26 ianuarie 2024 cuprinde piese de Charles Ives, Ethel Smyth, William Grant Still, Caroline Shaw și Edward Elgar.

Larisa Clempuș