Violoncelista Janne Fredens și pianistul Søren Rastogi - CD Review, 24 ianuarie 2024

Dora Pejaèeviæ - Sonata op. 35 în mi minor; Nadia Boulanger - Trei piese pentru violoncel și pian.

Album în premieră, lansat în 19 ianuarie

În data de 19 ianuarie a apărut albumul Upheaval, înregistrat la casa OUR Recordings de violoncelista Janne Fredens și pianistul Soren Rastogi, doi dintre cei mai apreciați muzicieni din Danemarca. Ei formează un cuplu și au o frumoasă colaborare artistică, derulează importante proiecte pe scenele de concert și în studiouri de înregistrări. Au susținute recitaluri în săli renumite din Europa și Statele Unite ale Americii, au câștigat premii în cadrul Concursului de muzică de cameră a Radiodifuziunii Daneze și sunt directori muzicali ai Festivalului din localitatea Odsherreds, acolo unde colaborează cu tineri muzicieni talentați din Danemarca.

De asemenea, cuplul format din Janne Fredens și Soren Rastogi promovează femeile compozitoare. În acest sens a înregistrat în luna iunie a anului trecut un album care cuprinde piese pentru violoncel și pian de Henriette Bosmans, Dora Pejacevic, Lili Boulanger și Nadia Boulanger, compoziții apărute între anii 1911 și 1918.

Albumul se intitulează Upheaval, un cuvânt care înseamnă prefacere sau transformare, prezentând patru compoziții pentru violoncel și pian scrise de femei compozitoare în perioada Primului război mondial. Scopul interpreților a fost acela de a reliefa varietatea și bogăția stilistică a pieselor alese și se referă la perioada tumultoasă a anilor 1920, exemplificată prin creații contrastante ce provin din aceeași epocă dar din zone geografice diferite, punând în lumină talentul extraordinar al acestor compozitoare.

Larisa Clempuș