Pianistul Simon Trpceski, Orchestra WDR din Koln, dirijor Cristian Măcelaru - CD Review, 6 ianuarie 2024

Un album lansat de casa britanică Linn pe 10 noiembrie 2023: cele două concerte pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, înregistrate de Simon Trpceski și Orchestra WDR din Koln, dirijor Cristian Măcelaru.

Acesta este un album pereche cu cel lansat de aceeași casă de discuri în 2021, având în prim plan cele două concerte pentru pian și orchestră de Dmitri Șostakovici. Discul din 2021 s-a bucurat de ecouri internaționale pozitive la cel mai înalt nivel. Așa cum, de altfel, și albumul Brahms lansat în noiembrie 2023 s-a bucurat de recenzii pozitive, elogioase. Iată ce scrie revista britanică Gramophone: "Acestea sunt interpretări fin reglate, superb înregistrate și care merită să fie ascultate".

Iar The Times din 10 noiembrie 2023 notează: "Succesul acestei întreprinderi se datorează în mod deosebit celor două ingrediente relaționate. Unul este relația dintre orchestră și pianist, esențială în această lucrare în care colaborarea dintre cei doi actori este atât de variată. A doua: relația dintre pianist și dirijor, precum și înțelegerea muzicii, prin prisma punerii în valoare a muzicii tradiționale central europene, care le este atât de apropiată, exprimată prin frazarea muzicală și ritm. Acest disc este un proiect în care fiecare câștigă: muzicienii, ascultătorii și Brahms însuși".

Simon Trpceski este un nume familiar, atât pentru publicul din România, care l-a putut asculta ultima dată la București în 10 noiembrie 2023, la Sala Radio, în partitura Concertului nr. 2 de Johannes Brahms, dar și în relație cu Cristian Măcelaru - împreună au evoluat în 14 martie 2023 la Timișoara, într-un concert susținut alături de Orchestra WDR, preluat de televiziunea Arte, în care a fost interpretat același opus brahmsian.

De aceeași vârstă, practic, cu Cristian Măcelaru, pianistul macedonean Simon Trpceski s-a lansat în atenția lumii internaționale în 2001, când avea 22 ani, odată cu includerea sa în programul BBC Radio 3 New Generation Artists. Începând cu 2005 a evoluat în compania marilor orchestre ale lumii, din America până în Japonia. În stagiunea 2023-2024, este artist în rezidență a două orchestre: Royal Scottish National Orchestra și Filarmonica din Monte Carlo. Este cunoscut pentru abordarea repertoriului concertant ce solicită o tehnică ieșită din comun, în special a celui rus. Alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool și dirijorul Vasily Petrenko a înregistrat opusurile concertante ruse fundamentale: concerte de Rahmaninov, Ceaikovski, Prokofiev, întreprindere continuată alături de Cristian Măcelaru, cu opusurile concertante de Șostakovici.

A interpreta concertele pentru pian și orchestră de Johannes Brahms e o adevărată piatră de încercare. În special în cazul concertului numărul 2, cunoscut drept o simfonie cu pian obligat, provocările sunt pe toate planurile: tehnic, artist și emoțional.

Ceea ce am apreciat în viziunea pianistului și a dirijorului este acel mod rapsodic de contruire a discursului, care dă o anumită flexibilitate și viață lăuntrică acestei partituri, într-un mod nou și uneori neașteptat. O lectură într-adevăr interesantă din care consider și eu, ca și cronicarul de la The Times, că au toți de câștigat: muzicienii, ascultătorii și Brahms.

Cristina Comandașu