Orchestra Națională Simfonică din Washington, dirijor Gianandrea Noseda - Ludwig van Beethoven - CD Review, 27-28 noiembrie 2023

În 2022, Orchestra Simfonică Națională cu sediul la Kennedy Center din Washington a demarat un ambițios proiect ce constă în imprimarea integrală a celor nouă simfonii de Ludwig van Beethoven. Celebrul ansamblu nord-american continuă astfel o bogată tradiție discografică începută în anul 1970. Primul disc din noua colecție înregistrată sub bagheta dirijorului Gianandrea Noseda a apărut în septembrie 2022, cuprinzând simfoniile nr. 1 și 3 de Beethoven; al doilea CD include simfoniile nr. 4 și 5; urmează ca la finalul acestui an și în 2024 să fie lansate și ultimele discuri din setul dedicat integralei simfonice beethoveniene de Orchestra din Washington.

Dirijorul Gianandrea Noseda spune despre recentele sale înregistrări cu Simfoniile nr. 4 și 5 înregistrate live în ianuarie 2022 în sala de concerte a Centrului Kennedy din Washington: "Acest disc este un argument pentru universalitatea muzicii lui Beethoven. În această minunată înregistrare avem sentimentul colectiv de recunoștință și bucurie pentru reconectarea cu publicul și cu noi înșine în timpul primei stagiuni după pandemie. De asemenea, înregistrarea surprinde felul cum muzica lui Beethoven conține adevăruri universale care ne influențează chiar dacă aceste lucrări au fost scrise acum mai bine de 200 de ani. O interpretare incredibilă din partea muzicienilor din Orchestra Simfonică Națională", concluzionează dirijorul Gianandrea Noseda, care ne propune Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven într-o versiune viguroasă, subliniind după introducerea lentă a piesei dinamismul părții I Allegro vivace, subtilitatea melodiilor din mișcarea secundă Adagio cu ale sale ritmuri punctate, apoi energia debordantă și optimismul ce caracterizează ultimele două părți - Scherzo trio și Allegro ma non troppo. Iar Simfonia a V-a de Beethoven are, în versiunea Orchestrei din Washington, un discurs impetuos și fluent, cu tempouri ceva mai alerte decât cele obișnuite, mai ales în prima parte Allegro con brio în formă de sonată. Urmează mișcarea secundă Andante con moto, în care este remarcabilă omogenitatea și expresivitatea partidei de coarde. Partea a III-a Scherzo, caracterizată prin fermecătoare contraste dinamice, precedă somptuoasa mișcare finală Allegro interpretată magistral de Orchestra Națională Simfonică sub conducerea lui Gianandrea Noseda.

Unul dintre cele mai importante ansambluri din America de Nord, Orchestra Națională Simfonică din Washington a fost fondată în anul 1931, printre directorii săi muzicali numărându-se de-a lungul timpului dirijorii Antal Dorati, Leonard Slatkin și Christoph Eschenbach. Din anul 2017 ansamblul este condus de celebrul dirijor Gianandrea Noseda, apreciat atât în repertoriul simfonic cât și în cel de operă, în prezent director muzical general al Operei din Zurich, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Londra și director muzical al Orchestrei Simfonice Naționale din Washington. În anul 2020, această valoroasă orchestră nord-americană a înființat propria sa casă de discuri, pentru care a înregistrat până acum Simfonia a IX-a de Antonin Dvorak, integrala simfoniilor de George Walker și cele 9 simfonii de Ludwig van Beethoven.


Larisa Clempuș