Renaud Capuçon și Orchestra de Cameră din Lausanne - Concertele pentru vioară și orchestră de Mozart - CD Review, 6-8 noiembrie 2023

I. Concertul nr. 1 KV 207 în Si bemol major; Concertul nr. 4 KV 218 în Re major

II. Concertul nr. 2 KV 211 în re major; Concertul nr. 3 KV 216 în sol major

III. Rondo KV 373 în do major; Adagio KV 261 în mi major pentru vioară și orchestră; Concertul nr. 5 KV 219 în La major

Vă propun un set discografic înregistrat în septembrie 2022 la Teatrul Beaulieu din Lausanne și lansat în septembrie 2023 la casa Deutsche Grammophon. Colecția cuprinde cele cinci concerte dedicate viorii de Wolfgang Amadeus Mozart, precum și Rondo-ul KV 373 și Adagio KV 261 pentru vioară și orchestră ale aceluiași compozitor, toate înregistrate de violonistul Renaud Capuçon împreună cu Orchestra de Cameră din Lausanne. Renaud Capuçon este directorul artistic al renumitului ansamblu elvețian din anul 2021 și a avut ca scop încă de la preluarea acestei funcții imprimarea integrală a Concertelor pentru vioară și orchestră de Mozart. Și-a dus demersul la capăt, iar rezultatul este unul remarcabil. Renaud Capuçon, cu o interpretare elegantă și imaculată stilistic, relevă spiritul optimist al acestor lucrări, subtilitatea, caracterul spontan și grația lor. În general, tinerii violoniști se grăbesc să interpreteze aceste concerte de Mozart, atrași fiind de melodicitatea și de relativa lor facilitate din punct de vedere tehnic. Violonistul Renaud Capuçon, deși a avut o versiune în anul 2009 cu primul concert și cu al treilea de Mozart imprimate împreună cu Scottish Chamber Orchestra și cu dirijorul Louis Langree, a așteptat să ajungă la vârsta de 47 de ani pentru a înregistra integral concertele mozartiene, știind că are nevoie cu adevărat de o experiență vastă și de maturitate artistică pentru a aborda aceste capodopere ale literaturii violonistice.

Mozart s-a aflat mereu în centrul repertoriului Orchestrei din Lausanne, încă de la fondarea ansamblului în anul 1942. Discografia orchestrei deja include înregistrări apreciate și premiate de critica internațională, cu serenadele pentru orchestră, integrala concertelor pentru pian și orchestră și cu alte lucrări ale compozitorului austriac. Iar acum, imprimarea integrală a concertelor dedicate de Mozart viorii completează în mod armonios această discografie, devenind de asemenea un reper în arta violonistică mondială.

Albumul face parte dintr-o serie mai amplă dedicată de Renaud Capuçon repertoriului mozartian: în cadrul acestui proiect au fost lansate deja în luna iunie sonatele pentru vioară și pian de Mozart înregistrate împreună cu pianistul Kit Armstrong, iar în curând va apărea și un disc care include Cvartetele cu pian ale compozitorului austriac, toate la casa de discuri Deutsche Grammophon. Așadar albumul cu cele cinci concerte pentru vioară și orchestră este al doilea din această serie și poate fi considerat deja un succes, fiind recenzat pozitiv de critica internațională. Finețea interpretării lui Renaud Capuçon, buna sa comunicare artistică cu ansamblul din Lausanne și abordarea stilistică omogenă nu au trecut neobservate.

Acesta este al treilea set discografic al ansamblului din Lausanne, după ce Renaud Capuçon a preluat conducerea artistică a orchestrei. Au mai rezultat din colaborarea lor artistică, în ultimii doi ani, albume cu lucrări de Arvo Part, Bologne de Saint George și cu cele patru concerte pentru vioară și orchestră „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi. Aceste înregistrări, dar și cele anterioare din discografia lui Renaud Capucon vădesc o mare varietate stilistică - un repertoriu cuprinzător, extins de la muzica barocă la cea contemporană.

Încă de la preluarea poziției de director artistic al faimosului ansamblu elvețian, Renaud Capuçon și-a dorit înregistrarea integrală a Concertelor pentru vioară și orchestră de Mozart. „Avem o afinitate naturală cu acest repertoriu, al cărui sunet și simț al frazării ne inspiră. Înregistrarea acestor lucrări a fost o bucurie pură.”, spune violonistul Renaud Capuçon.

Larisa Clempuș