Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck - Music box, 9 octombrie 2023

Cel mai nou disc semnat de Orchestra Simfonică din Pittsburgh, condusă de Manfred Honeck: Simfonia a V-a de Ceaikovski și 5 piese de Ervin Schulhof, pe un album apărut pe 4 august, al paisprezecelea disc semnat de celebrii muzicieni pentru Reference Recordings, într-o serie multipremiată cu Grammy.

În luna septembrie 2023, acest album este discul lunii la Gramophone Magazine: "este una dintre cele mai bune noi interpretări ale simfoniei a V-a de Ceaikovski apărute în ultimele decenii", notează cronicarul binecunoscutei reviste britanice.

Da, un disc senzațional, din care noi, cei care am fost pe 30 august la Ateneul Român din București, am avut un preambul. O altă orchestră, însă o altă interpretare senzațională semnată de Manfred Honeck, invitat la festivalul Enescu, pentru Simfonia a V-a de Ceaikovski - de data aceasta, alături de Orchestra Filarmonicii Cehe. Semn că mult din reușita unui concert stă în dirijor.

Așa că audiția acestui disc nu a mai fost deloc o surpriză, ci confirmarea unei impresii extraordinare pe care a creat-o Manfred Honeck la festivalul Enescu.

Însă alături de orchestra pe care o conduce încă din 2007 și cu care are contract până în 2028, Manfred Honeck ne apare încă mai impresionant. A interpreta o lucrare atât de des abordată precum simfonia a V-a de Ceaikovski, este deseori foarte greu: Honeck, sprijindu-se mereu pe studiul foarte atent al partiturilor originale, reușește însă, de fiecare dată, să realizeze versiuni care nu seamănă cu nimic altceva, foarte personale, însă perfect fundamentate muzical. Nu e nimic de la sine înțeles în interpretarea sa, el deslușește de la zero fiecare notă din partitură, renunță la oricare cutume, și aceasta, alături de o orchestră cu instrumentiști redutabili, care sunt capabili să răspundă la oricare intenție a maestrului lor. Așa avem unul dintre cele mai frumoase solo-uri de corn pe care le-am ascultat vreodată, sau ecartul foarte clar de la piano pianissimo la forte fortissimo. Honeck știe să creeze tensiune pe care să o elibereze la final, atunci când, personal, nu m-am putut împiedica lacrimile să curgă. Honeck, creatorul al unui catharsis eliberator, și pe acest excepțional disc, înregistrat în timpul concertelor live pe care le-a susținut cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh între 17 și 19 iunie 2022.

Sigur, să pui în completarea acestei excepționale versiuni o lucrare în completare e destul de complicat, însă Honeck a găsit versiunea celor 5 piese de Ervin Schulhof, în original pentru cvartet de coarde, pentru care el însuși, alături de Thomas Ille, a realizat o versiune orchestrală. Thomas Ille, același cu care a colaborat la realizarea fanteziei Rusalka, lucrare pe care de asemenea a interpretat-o la festivalul Enescu abia încheiat.

Este vorba despre 5 miniaturi de caracter, vals vienez, serenadă, dans ceh, tango milonga și tarantella, lucrări scrise în 1924, de o luminozitate și muzicalitate care vin mai curând din epoca clasico-romantică, decât din cea modernă. Și, de altfel, o lume senină foarte potrivită după confruntarea cu destinul din simfonia lui Ceaikovski.

Cristina Comandașu