Staatskapelle Weimar, dirijor Kiril Karabits (I, II) - CD Review, 4-5 octombrie 2023

Franz Liszt - Simfonia Faust (tenorul Airam Hernandez, Landesjugendchor Thüringen); Franz Liszt - Mephisto Vals nr. 3; Borys Lyatoshynski - "Grazhyna" op. 58

Continuând seria de înregistrări dedicate muzicii lui Franz Liszt la casa germană de discuri Audite, Capela de Stat din Weimar a lansat în 18 august 2023 un nou album sub bagheta dirijorului Kiril Karabits, care a fost director muzical al ansamblului între anii 2016 și 2019. Acest disc cuprinde monumentala simfonie Faust și Mephisto vals nr. 3 de Liszt, precum și o piesă de Borys Lyatoshynski, unul dintre cei mai influenți compozitori ucraineni de secol XX. Prima lucrare din programul albumului este Simfonia Faust care a avut premiera în anul 1857 cu prilejul inaugurării monumentului Goethe-Schiller de la Weimar. Cu nouă ani înainte, Franz Liszt preluase conducerea orchestrei teatrului din orașul amintit, în care memoria lui Goethe era încă foarte prezentă. Ambiția compozitorului a fost de a renaște muzica prin intermediul conexiunii sale intime cu poezia. Iar Simfonia sa reliefează puterea sunetului, a poemului simfonic evocând o lume fantastică, narativă. Fiecare dintre cele trei părți ale lucrării corespunde unui caracter și naturii sale psihologice. Cu alte cuvinte - muzică programatică, însă fără a spune o poveste, fără a fi descriptivă. Cu o interpretare subtilă și analitică a personajului lui Goethe, Franz Liszt creează practic tablouri psihologice pe care Capela de Stat din Weimar le sugerează elocvent sub conducerea lui Kiril Karabits, într-o versiune interpretativă captivantă, bogată în idei și culori muzicale. În prima parte Lento assai, care îl descrie pe Faust, sunt remarcabile transformările tematice, creșterile dinamice și punctele culminante coerent susținute de dirijorul Kirill Karabits, apoi mișcarea lentă Andante Suave este interpretată cu grație, mai ales în dialogurile dintre clarinet și partida de viori; iar ultima mișcare Allegro vivace care abundă în cromatisme, sonorități sarcastice, turbulente și structuri ritmice complicate pune în valoare virtuozitatea, omogenitatea tehnică și expresivă a Capelei de Stat din Weimar. În ultima mișcare ascultăm și ansamblul Landesjugendchor din Thüringen, solist fiind tenorul canadian Airam Hernandez.

Kiril Karabits este unul dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului, cu prezențe notabile pe scene de concert din Europa și Statele Unite ale Americii. Născut la Kiev, muzicianul în vârstă de 46 de ani a studiat la Conservatorul Mykola Lysenko din orașul natal și la Viena înainte de a se afirma la conducerea unor ansambluri prestigioase precum Orchestra Filarmonică Radio France, Filarmonica din Strasbourg sau Orchestra Simfonică din Houston. Din anul 2008, muzicianul ucrainean are o impresionantă activitate în fruntea Orchestrei din Bournemouth, rămânând din acest an dirijor onorific al ansamblului. Discografia lui Kiril Karabits cuprinde 20 de albume centrate pe repertoriul romantic și modern, printre cele mai importante înregistrări ale sale fiind cele dedicate în ultimii ani muzicii lui Franz Liszt, la pupitrul Capelei de Stat din Weimar.

Capela de Stat din Weimar este unul dintre cele mai vechi ansambluri muzicale din lume, originile sale datând din secolul al 15-lea. Istoria orchestrei se leagă de mari muzicieni precum Johann Sebastian Bach, Johann Nepomuk Hummel sau Franz Liszt. Ultimul compozitor amintit, capelmaestru al orchestrei între anii 1842 și 1858, este cel pe care Capela de Stat din Weimar și dirijorul Kiril Karabits l-au ales în prim-planul noului lor proiect discografic.

Pe acest CD este inclusă și o creație a unui compozitor mai puțin cunoscut în lume, însă foarte important pentru cultura muzicală ucraineană. Este vorba despre Borys Lyatoshynski, compozitor, profesor și dirijor care a trăi între anii 1895 și 1968, a studiat dreptul la Kiev și apoi muzica la Conservatorul din același oraș, a compus opere, simfonii, concerte, piese corale și camerale, îmbinând în muzica sa influența folclorului ucrainean cu stilul european occidental specific primei părți de secol XX. Din creația lui Borys Lyatoshynski, Capela de Stat din Weimar și dirijorul Kiril Karabits au ales poemul simfonic Grazhyna compus în anul 1955 cu prilejul comemorării poetului Adam Mickiewicz. Capela de Stat din Weimar oferă acestei piese o interpretare viguroasă, pendulând între lumini și umbre sonore, cu planuri dinamice complexe, bine construite sub conducerea atentă a dirijorului Kirill Karabits.


Larisa Clempuș