Pianista Jimin Oh-Havenith - albumul "For Clara" - CD Review, 8 iunie 2023

Robert Schumann - Sonata nr. 1 op. 11 în fa diez minor

În 3 martie 2023 a fost lansat, la casa germană Audite, albumul "For Clara" care cuprinde două lucrări monumentale ale lui Robert Schumann - Sonata nr. 1 op. 11 în fa diez minor și Fantezia op. 17 în Do major - ambele dedicate Clarei Schumann, soția compozitorului.

Înregistrat în luna mai 2022, la Wuppertal, acesta este primul disc dintr-o colecție ce va include în final trei CD-uri cu muzică de Robert Schumann, înregistrate de pianista Jimin Oh-Havenith, o excepțională muziciană coreeană ajunsă la vârsta de 62 de ani, născută la Seul și stabilită în Germania. Ea a studiat la Universitatea Națională din orașul natal și la Musikhochschule din Köln; o dată cu mutarea în Germania a avut o importantă activitate artistică, a format un duo de succes cu soțul său pianistul german Raymund Havenith, care s-a stins însă din viață în anul 1993. Astfel că, trecând prin grele suferințe sufletești și probleme de sănătate, pianista Jimin Oh-Havenith și-a întrerupt cariera concertistică și s-a concentrat pe cea pedagogică - a fost profesoară la Conservatoarele din Mainz și Frankfurt. Iar în anul 2013 a revenit pe scenele de concert. A înregistrat până acum 10 albume care acoperă o vastă paletă stilistică - mergând de la muzica lui Bach la cea contemporană, cu un accent deosebit pe creația romantică.

Despre Robert Schumann, pianista Jimin Oh-Havenith spune: "Pentru mine, el este un fel de Bach al Romantismului: modul în care folosește fiecare notă este la fel de necesar și absolut ca în cazul lui Bach. Doar că nu îl percepem la fel, datorită puternicelor sentimente pe care sunetele le exprimă. Schumann are o unică artă a expresiei: foarte intensă, intimă și emoțională. Muzica lui se referă întotdeauna la suflet și la ființa umană, cu o multitudine de nuanțe într-un spațiu limitat", spune pianista Jimin Oh-Havenith, a cărei viziune artistică se transpune și în interpretarea sa profundă, consistentă, atentă la detaliile și valențele estetice ce caracterizează muzica lui Robert Schumann.


Larisa Clempuș