"Dance for two" - Flautista Dorothee Oberlinger și violistul Nils Mönkemeyer - CD Review, 26 mai 2023

Piese de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Konstantia Gourzi, Nicola Matteis, James Oswald.

"Dance for two" este titlul celui mai recent album al flautistei Dorothee Oberlinger, înregistrat împreună cu violistul Nils Mönkemeyer. "Dans pentru doi" - un program de piese diverse cu ritmuri dansante compuse în perioade diferite, de la Renaștere la contemporaneitate, în aranjamente semnate de cei doi interpreți ai lucrărilor. Cele mai multe dintre partiturile de pe acest album, înregistrat în septembrie 2022 la Palatul Elmau din Germania și lansat în 7 aprilie 2023 la casa Deutsche Harmonia Mundi, sunt alese din creația compozitorului Johann Sebastian Bach. Găsim aici și piese ale altor creatori baroci, de asemenea putem asculta pe acest disc o piesă a călugăriței benedictine de secol 12 Hildegard von Bingen, precum și opusuri moderne și contemporane create de Béla Bartók, Konstantia Gourzi, Morton Feldman și John Cage.

Dorothee Oberlinger, în vârstă de 53 de ani, și-a câștigat respectul în domeniul muzicii vechi. Activează ca profesoară la Academia Mozarteum din Salzburg și directoare la Institutul pentru muzică veche din același oraș, de asemenea este directoarea Festivalului Baroc din orașul german Arolser. A studiat flautul și creația preclasică la Köln, Amsterdam și Milano și a susținut concerte ca solistă a unor renumite ansambluri europene precum Musica Antiqua Köln sau Academia de Muzică Veche din Anglia. În anul 2002 a fondat ansamblul 1700, alături de care a înregistrat 9 albume și a primit numeroase premii cum ar fi Echo Klassik și Diapason d'Or, interpretarea sa fiind apreciată, pe bună dreptate, pentru eleganța sa, pentru rigoarea în redarea stilurilor abordate și capacitatea de a transmite emoție prin concertele și înregistrările sale.

Violistul Nils Mönkemeyer este unul dintre cei mai activi muzicieni germani, a înregistrat câteva discuri și a realizat aranjamente pentru violă ale unor lucrări celebre din literatura universală, făcând ca acest instrument să fie mai respectat pe scena muzicală internațională. A studiat la importante instituții din Germania și Austria și a câștigat câteva premii prestigioase, cum ar fi Premiul I la Concursul Internațional Yuri Bashmet în anul 2006 și un premiu Echo Klassik în 2010. Ajuns la vârsta de 45 de ani, el este în prezent profesor de violă la Universitățile de Muzică din Dresda și München.

Despre noul său album, Nils Mönkemeyer spune: "Pur și simplu, am fost atras de ideea de lansa un dialog cu un muzician atât de minunat cum este Dorothee, a cărei energie te inspiră și care are o remarcabilă libertate interioară… Indiferent de tipul de flaut pe care cântă, poate evoca atât de multe culori încât un muzician ca mine, care cântă la un singur instrument, poate fi inspirat să își îmbogățească paleta de nuanțe sonore.".


Larisa Clempuș