Protean Quartet - CD Review, 24 mai 2023

Joseph Haydn - Cvartetul de coarde op. 33 nr. 6 în Re major; Juan Pedro Almeida - Cvartetul op. 7 nr. 1 în sol minor, lucrare în premieră pe disc.

Cvartetul de coarde Protean, specializat în repertoriul de secol 18, a fost înființat în anul 2018 la Basel. Ansamblul și-a luat numele de la Proteus, zeul grec al mării, aflat la originea etimologică a substantivului proteo, care înseamnă calitatea de schimbare frecventă a formei, afectelor sau opiniei. Prin urmare, Protean Quartet se identifică prin spiritul său critic, în permanentă cercetare și dialog între membrii săi, căutând noi idei și impulsuri creative. Cvartetul este format din violoniștii Javier Aguilar și Edi Kotler, violistul Ricardo Gil și violoncelista Clara Rada, muzicieni care cântă pe instrumente istorice. Cei patru artiști au studiat la Universitatea Hanns Eisler din Berlin și la Schola Cantorum Basiliensis, au susținut concerte camerale în festivaluri din Olanda, Franța sau Spania și au câștigat premii I în concursurile de muzică veche Biagio Marini din Germania și din York, Marea Britanie. În data de 13 ianuarie a acestui an, Cvartetul a lansat albumul său de debut, inclus și în proiectul Discurile anului 2023 la Radio România Muzical, un album care cuprinde cvartete de Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven și Juan Pedro Almeida.

Evident, cea mai puțin cunoscută lucrare de pe acest disc este cea a compozitorului portughez care și-a desfășurat activitatea în Spania - Juan Pedro Almeida. El s-a născut în anul 1744 la Lisabona și s-a stins din viață în 1817 la Madrid, a fost angajat în serviciul unor biserici din aceste orașe și a compus peste 200 de lucrări sacre, însă și câteva seturi de partituri camerale. Cvartetul op. 7 nr. 1 în sol minor, apărut în premieră pe disc în interpretarea Cvartetului Protean, a fost creat de Juan Pedro Almeida la începutul secolului al 19-lea; este structurat în patru părți - Largo, Romanța, Menuet și Rondo, caracterizate prin contraste dramatice, pasaje melancolice întrerupte de momente pasionale, amintind de stilurile literare la modă în acea vreme. Cvartetul Protean surprinde această desfășurare dinamică și ne oferă o interpretare plină de culoare.

Albumul a fost înregistrat în august 2021 la Sala Mozart a Auditoriumului din Zaragoza, iar lansarea sa a avut loc în ianuarie 2023.

Larisa Clempuș