Pianistul Cédric Tiberghien - albumul Variations - CD Review, 8 și 9 mai 2023

I. Ludwig van Beethoven - 6 Variațiuni op. 34 în Fa major; Variațiunile "Eroica" op. 35 în Mi bemol major

II. Robert Schumann - Studii în formă de variațiuni după o temă de Beethoven; Ludwig van Beethoven - 8 Variațiuni după "Tändeln und Scherzen" de Franz Süssmayr; Robert Schumann - "Geistervariationen" în Mi bemol major

Album în premieră, lansat în 24 martie

Pianistul francez Cédric Tiberghien s-a născut în 5 mai 1975 și a studiat la Conservatorul din Paris cu Gerard Fremy. A câștigat numeroase premii în concursuri internaționale din Dublin, Geneva, Tel Aviv și Bremen, culminând cu Marele Premiu și cu cele cinci premii speciale obținute în cadrul concursului Long Thibaud din Franța, ediția 1998. În urma succeselor sale extraordinare, Cédric Tiberghien a fost invitat să concerteze pe marile scene ale lumii și a colaborat recent cu ansambluri precum Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonicile din Praga și Tokyo, Orchestrele Simfonice din Cleveland, Boston și San Francisco. De asemenea, pianistul este profund implicat în interpretarea repertoriului cameral, avându-i ca parteneri de scenă pe violistul Antoine Tamestit, violonista Alina Ibragimova și pe soprana Julia Bullock. Pianistul Cédric Tiberghien este activ și în domeniul discografic, are o strânsă colaborare cu casa de discuri Harmonia Mundi, pentru care a realizat proiecte speciale, înregistrând, între altele, lucrările pentru pian solo de Claude Debussy, Partitele de Johann Sebastian Bach, baladele de Frédéric Chopin și Concertul nr. 1 de Johannes Brahms imprimat împreună cu Orchestra Simfonică BBC și cu dirijorul Jiri Belohlavek. Iar colecția discografică Variationspe care pianistul francez o promovează în prezent este, de asemenea, un proiect ambițios și amplu care va cuprinde în final cele mai importante seturi de variațiuni pentru pian care au fost compuse de-a lungul timpului. Primul disc din acest set a fost înregistrat în ianuarie 2022 la Teatrul Auditorium din Poitiers și cuprinde creații de Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart și Anton Webern.

Pianistul Cédric Tiberghien este de mult timp interesat de principiul variațiunilor beethoveniene, așa cum a demonstrat-o și prin lansarea sa discografică realizată în urmă cu 20 de ani pentru casa de discuri Harmonia Mundi. Acum el ne propune un nou proiect, la o scară mai mare, în care Variațiunilor lui Beethoven li se alătură alte lucrări ce ilustrează evoluția acestui gen de la Renaștere până în prezent. Interpretându-le, Cédric Tiberghien demonstrează că are o tehnică fără cusur, un tușeu fin și o deosebită inteligență muzicală.
Larisa Clempuș