"Thüringer Bach Collegium". Pietro Antonio Locatelli - CD Review, 27 aprilie 2023

În data de 11 aprilie 2023 a fost lansat un nou album la casa germană Audite din Detmold: un disc înregistrat de ansamblul Thüringer Bach Collegium, la Oberkirche din Arnstadt, oraș în care Johann Sebastian Bach și-a desfășurat activitatea în tinerețe, acum mai bine de 3 secole. În aceeași localitate este stabilită în prezent formația Thüringer Bach Collegium, care s-a afirmat în spațiul german cu o bogată activitate concertistică și discografică. Ansamblul fondat în anul 2018 a înregistrat până acum șase discuri dedicate repertoriului baroc, cel mai recent album al formației cuprinzând un set de concerte compuse de Pietro Antonio Locatelli - "Introduzioni teatrali" op. 4 - o excepțională colecție de muzică preclasică, prea puțin cunoscută din păcate. Ascultând aceste piese orchestrale ne putem bucura de stilul barocului târziu italian, cu melodii cantabile, ritmuri viguroase, înlănțuiri tematice ingenioase și structuri contrastante ca tempo și caracter. Setul include șase lucrări pentru orchestră și bas continuu alcătuite din 3 trei părți și șase concerti grossi.

Pietro Antonio Locatelli s-a născut în anul 1695 la Bergamo; a fost unul dintre compozitorii și violoniștii italieni renumiți în prima parte de secol 18. Și-a început cariera la Roma, apoi a fost admirat în centre muzicale de prestigiu de pe teritoriul Europei, stabilindu-se în cele din urmă, în anul 1729, la Amsterdam, oraș în care s-a stins din viață, în 1764. Acolo a publicat câteva colecții de piese camerale și concertante, unele dintre ele fiind concepute în etapele anterioare, când Locatelli și-a desfășurat activitatea la Frankfurt și Kassel. Setul cu număr de opus 4 a fost publicat în 1735 la Amsterdam, oraș în care erau editate cele mai multe dintre partiturile apărute în acea perioadă.

Ansamblul Thüringer Bach Collegium este condus de violonistul Gernot Süßmuth, un muzician cu experiență care până în anul 2010 a fost director artistic al Orchestrei de Cameră a Uniunii Europene, iar din 2004 este profesor onorific la Hochschle für Musik "Franz Liszt" și concert-maestru al Capellei de Stat din Weimar. Ansamblul pe care îl conduce în prezent ca director artistic, Thüringer Bach Collegium, se bucură de o reputație deosebită în Germania, are o abordare bine documentată asupra muzicii baroce pe care o promovează cu succes pe scenele de concert, cântând pe instrumente istorice. Formația are un repertoriu consistent - reflectat și în discografia sa, cuprinzând atât creații de Johann Sebastian Bach cât și partituri ale unor compozitori preclasici descoperiți de membrii ansamblului - înregistrări în premieră absolută cu lucrări semnate de Anton Schweitzer și de Prințul Johann Ernst al IV-lea de Sachsen-Weimar.


Larisa Clempuș