Violoncelista Ofra Harnoy și trompetistul Mike Herriott - albumul "Portrait" - CD Review, 25 aprilie 2023

Pagini din opere de Georges Gershwin, Leo Delibes, Piotr Ilici Ceaikovski, Georges Bizet, în aranjamente pentru violoncel și trompetă.

Violoncelista Ofra Harnoy și trompetistul Mike Herriott - artiști cu o vastă experiență în lumea muzicii clasice, au lansat în 27 ianuarie 2023 cel de-al treilea album al lor, după ce în 2019 au înregistrat împreună discul Back to Bach și un an mai târziu albumul On the rock, acesta din urmă primind premiile Classical Artist și Global Music Artist of the Year în Canada, în cadrul galei MusicNL Awards. Cel mai recent album produs de cei doi muzicieni, inclus și în proiectul Discurile anului 2023 la Radio România Muzical, se intitulează Portet și reunește pagini de operă - arii și duete în aranjamente pentru violoncel și trompetă - câteva dintre piesele lirice preferate de Ofra Harnoy și Mike Herriott. Albumul include, între altele, creații de George Gershwin, Leo Delibes, Gaetano Donizetti și Georges Bizet.

Aranjamentele muzicale ale acestor piese au fost realizate în anul 2022 de Mike Herriott, artist canadian care activează atât în domeniul muzicii clasice cât și în cel al jazzului, a susținut până acum turnee de succes pe continentele americane și în Asia, este un excepțional interpret la trompetă și trombon, compozitor și un aprig susținător al educației muzicale, susținând cursuri de măiestrie în instituții de prestigiu de pe teritoriul Canadei.

Violoncelista Ofra Harnoy este una dintre cele mai cunoscute muziciene din spațiul cultural canadian, admirată pentru personalitatea și arta sa interpretativă, pentru căldura și bogăția de nuanțe pe care le imprimă instrumentului său. Violoncelista s-a afirmat încă din adolescență cu talentul său extraordinar câștigând în anii 1980 o serie de premii internaționale, după ce a studiat cu muzicieni celebri precum Vladimir Orloff, Pierre Fournier, Jacqueline du Pré și Mstislav Rostropovici. Ofra Harnoy, în vârstă de 58 de ani, a susținut concerte pe marile scene ale lumii și a lansat numeroase discuri cu un repertoriu extins de la muzica barocă la cea contemporană, recentele sale albume fiind înregistrate și produse în colaborare cu soțul său, trompetistul Mike Herriott. Cei doi muzicieni formează un duo omogen, bine sudat tehnic și stilistic, capabil să transmită emoție ascultătorilor săi.


Larisa Clempuș