Orchestra Simfonică din Cleveland și dirijorul Franz Welser-Möst - CD Review, 6 aprilie 2023

Remarcabilă disponibilitatea Orchestrei Simfonice din Cleveland de a ne oferi o nouă versiune a Simfoniei a V-a op.100 în Si bemol major de Serghei Prokofiev, sub conducerea lui Franz Welser-Möst - o lansare digitală din 3 martie sub siglă proprie. Este una dintre Simfoniile cu cele mai multe versiuni pe disc, acest lucru nefiind un impediment pentru noi apariții nu mai puțin valoroase. Orice mare orchestră simfonică, de pe orice continent privește invariabil și în această direcție, pentru că materialul muzical își păstrează relevanța, creativitatea și importanța dincolo de timp - o simfonie compusă în plin război, în 1944 , în viziunea autorului aidoma unui "imn adresat omului liber și fericit, forțelor sale, spiritului nobil și pur".

Regăsim în această nouă înregistrare, tot ceea ce ține de monumentalitate, de o sonoritate atotcuprinzătoare; un compartiment impecabil al coardelor, aidoma unei viori amplificate de "n" ori și senzația "perfecțiunii inumane" (o expresie pe care o împrumut din comentariile destinate pianistului Arturo Benedetti Michelangeli). Adaug frazările largi din partea I - Andante, ce degajă o susținere interioară ce atinge deopotrivă melancolii adânci, momente acut dramatice, dar și de o seninătate reconfortantă. Registrul dinamic acoperă o paletă uriașă, mergând până la momente de paroxism. În partea a II-a - Allegro marcato, gena lui Prokofiev este pe deplin reliefată ca stil, recunoaștem formulările acide, de o ritmică imperturbabilă, ironiile și satira inconfundabilă - atât de colorat exprimate la nivel timbral. Partea a III-a - Adagio, se profilează cu aceeași consistență dramatică a primei părți, însă într-un tempo mai lent, construind etape sonore treptat către un punct culminant impresionant, într-o notă când sumbră, când melancolică. În timp ce finalul ne conduce în registrul familiar al baletului "Romeo și Julieta", strălucitor, incisiv, percutant, giocoso.

Nu întâmplător se vorbește despre sunetul legendar al acestei orchestre, formată de-a lungul anilor de maeștri consacrați ai baghetei dirijorale - Erich Leinsdorf, George Szell, Lorin Maazel, Christoph von Dohnányi, pe deplin pus în valoare și în această înregistrare. Câteva cuvinte și despre Franz Welser-Möst, de 21 de ani în fruntea Orchestrei Simfonice din Cleveland, cu un contract semnat până în anul 2027 - cel mai îndelungat din istoria acestui ansamblu. El este prețuit deopotrivă pentru profesionalismul său și pentru creativitate. Ansamblul din Cleveland condus de Franz Welser-Möst este potrivit unui cronicar de la The New York Times, "cea mai strălucită orchestră americană, de neegalat în virtuozitate, eleganța sunetului, coloristică, și de o coeziune regăsită doar în ansamblurile camerale". Nu întâmplător este singura orchestră americană care are contracte de rezidență la Musikverein din Viena. Îi ascultăm într-o versiune pe care cu siguranță o vom reține și admira a Simfoniei a V-a în Si bemol major de Serghei Prokofiev.

Marina Nedelcu