Violonista Dominika Falger și pianistul Gajusz Kêska - CD Review, 14 martie 2023

Piese de Henryk Wieniawski și Andrzej Nikodemowicz

Acest album lansat în 3 martie 2023 de violonista Dominika Falger și pianistul Gajusz Kêska cuprinde creații de Henryk Wieniawski și Andrzej Nikodemowicz, compozitori polonezi care și-au desfășurat activitatea, în diferite etape ale carierei lor, în orașul Lublin - primul activ în perioada romantică, al doilea pe parcursului secolului al XX-lea. Ambii au creat lucrări muzicale influențate de folclorul polonez. Compozitorul, profesorul și pianistul Andrzej Nikodemowicz a trăit între anii 1925 și 2017; s-a născut la Lviv, pe teritoriul de astăzi al Ucrainei, într-o familie cu origini poloneze, armene și ucrainene; a studiat la Universitatea Politehnică și la Conservatorul din orașul natal, a fost organist la Biserica Sf. Maria Magdalena din aceeași localitate și în anul 1980 s-a mutat în Lublin acolo unde și-a desfășurat activitatea până la sfârșitul vieții ca profesor, dirijor de cor și președinte al Uniunii Compozitorilor Polonezi. A creat un număr însemnat de partituri pentru orchestră, concerte, piese camerale și lucrări sacre, opusuri care reflectă fascinația acestui compozitor pentru Johann Sebastian Bach, Frederic Chopin, Alexander Scriabin și Karol Szymanowski.

Violonista Dominika Falger a studiat la Academia de Muzică Jan Paderewski din Poznan, apoi la Universități din Viena și Graz; a câștigat numeroase premii în concursuri muzicale internaționale și a susținut concerte pe scene din Europa, America și Asia. Este pasionată și de muzica de cameră și face parte în prezent din Cvartetul de coarde Gliere. De asemenea, este membră a Orchestrei Simfonice din Viena și profesoară la Universități de muzică din Austria.

Pianistul Gajusz Kêska a studiat la Academia de Muzică din Cracovia și la Conservatorul din Amsterdam; a cântat ca solist sau interpret de muzică de cameră în festivaluri prestigioase din Europa, Asia și America de Sud, de asemenea susține frecvent cursuri de măiestrie și este profesor la Academia de muzică din Cracovia pe care a absolvit-o în anul 2002 și care i-a oferit titlul de doctor în muzică în anul 2010.

Larisa Clempuș